Andorra gravarà la inversió estrangera immobiliària amb un impost entre el 3% i el 10%

  • L'impost serà progressiu i anirà per trams

VilaWeb
Europa Press
25.10.2023 - 21:03
Actualització: 25.10.2023 - 21:36

El Govern d’Andorra ha donat a conèixer avui el projecte de llei de l’impost sobre la inversió estrangera immobiliària, que serà progressiu entre el 3% i el 10%. La normativa té l’objectiu d’evitar l’especulació al mercat immobiliari, afavorir l’habitatge de lloguer i, alhora, incrementar els recursos de l’estat per fer front a la despesa pública, assenyala el Govern en un comunicat.

L’impost serà progressiu i anirà per trams: serà del 3% per l’adquisició d’un primer habitatge unifamiliar, una xifra que pujarà fins al 5% per la compra d’entre dos i cinc pisos. A partir de l’adquisició d’un sisè habitatge, l’impost pujarà al 8%, mentre que a partir del desè o per a promocions urbanístiques o immobiliàries, l’impost aplicat serà del 10% del valor real de la inversió.

La ministra d’Habitatge, Conxita Marsol, ha detallat que en cas que la inversió estrangera tingui com a finalitat l’adquisició o la construcció i posada al mercat d’habitatges de lloguer per a residència habitual i permanent, per un termini de deu anys, s’aplicarà una bonificació a la quota tributària del 90%.

El comunicat del Govern recull que, segons els estudis preliminars que s’han fet, la recaptació en un escenari prudent hauria permès recaptar a l’estat des del 2020 i fins a l’actualitat uns trenta-cinc milions d’euros.

La normativa aplica a les persones físiques i jurídiques no residents, a les persones jurídiques andorranes amb una participació estrangera a la seva capital igual o superior al 50%, a les persones físiques amb menys de tres anys de residència al país i a les persones jurídiques andorranes participades per no-residents o residents de menys de tres anys en un percentatge inferior al 50% i superior al 5%.

El Consell de Ministres ha aprovat avui el projecte de llei per entrar-ho a tràmit parlamentari el divendres per la via d’urgència, amb la voluntat que sigui aplicable a principis de 2024.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor