Andorra acorda amb l’estat espanyol una nova interconnexió elèctrica

  • L'objectiu és augmentar la capacitat d'intercanvi d'energia  alimentar la creixent demanda de l'estat

VilaWeb
ACN
24.02.2023 - 15:05
Actualització: 24.02.2023 - 16:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Andorra i l’estat espanyol han acordat de començar els treballs per establir una nova interconnexió elèctrica internacional, ja contemplada a la planificació de la xarxa de transport d’energia elèctrica del Principat 2021-26. Entre els diversos objectius del document hi figura el reforçament de les infrastructures existents i la promoció de noves instal·lacions que permetin d’avançar en el camí de la transició ecològica, garantint el subministrament i tenint com a màximes prioritats la protecció ambiental i l’eficiència econòmica del sistema elèctric. La nova interconnexió ha de permetre d’augmentar la capacitat d’intercanvi entre els sistemes elèctrics i poder alimentar les creixents demandes esperades al sistema andorrà.

L’activació de la interconnexió comportarà el desplegament d’un nou doble circuit a 220kV des d’Adrall, a Ribera d’Urgellet (Alt Urgell), l’ampliació de la subestació d’Adrall, així com el posterior desmantellament de l’actual línia de 110kV. Aquest treball serà desenvolupat sota la coordinació dels respectius operadors de transport de la xarxa elèctrica, Xarxa Elèctrica d’Espanya (REE) i Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), garantint en tot moment la màxima protecció ambiental i de la biodiversitat a les àrees d’actuació.

De forma paral·lela, Andorra continuarà impulsant les infrastructures d’energia renovable necessàries per reduir la dependència energètica, contribuint així a assolir l’objectiu de neutralitat de carboni el 2050. L’acord també estipula que Andorra es beneficiarà en matèria de seguretat i qualitat de subministrament, seguint l’anàlisi feta per la Comissió dels Mercats i la Competència espanyola.

L’acord s’ha oficialitzat en el marc d’una reunió a Madrid entre la ministra per a la Transició Ecològica espanyola, Teresa Ribera, i la seva homòloga andorrana, Silvia Calvó. La trobada ha permès continuar avançant en el desenvolupament de les infraestructures energètiques comunes, així com també aprofundir en les relacions d’amistat i de bon veïnatge entre ambdós països. Les dues ministres han compartit la situació energètica de cada país i els escenaris de futur en aquest àmbit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes