Andorra aprova la llei que prorroga els contractes de lloguer i en congela la majoria dels preus

  • L'any vinent només es preveu increments en els lloguers més baixos

VilaWeb
Europa Press
28.11.2023 - 20:33
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Andorra ha aprovat la llei que regula temporalment el mercat de lloguer, tot garantint pròrrogues de contractes de tres anys i congelant la majoria de rendes de cara a l’any vinent. El text s’ha aprovat per unanimitat en una sessió en el Consell General, i la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ho ha celebrat tot dient que abordar la problemàtica de manera conjunta “és la millor garantia d’èxit”.

La llei de mesures d’estímul i d’estabilitat del mercat d’arrendament d’habitatges ha patit nombrosos canvis durant el treball en comissió, després d’haver tingut la primera versió presentada pel govern un rebuig tant per part dels arrendadors com dels arrendataris. Finalment, el text aprovat fixa per regla general una pròrroga de tots els lloguers per un termini de tres anys, fins al 2027.

A més, l’any vinent només es preveu increments de les rendes més baixes: IPC més un 4% per als lloguers que estan per sota dels sis euros el metre quadrat; IPC si es troba entre sis i set euros el metre quadrat i un 4% per a les rendes entre els set i vuit euros el metre quadrat, mentre que els lloguers per sobre dels vuit euros el metre quadrat queden congelats. Igualment, s’ha acordat que durant el 2025 es valorarà un augment de les rendes amb l’IPC en funció de la conjuntura econòmica i de la inflació. La llei aprovada també estableix un termini de divuit mesos per a crear un registre d’habitatge, incrementa fins als cinquanta euros per metre quadrat l’impost als pisos buits i allarga la moratòria per a la concessió de noves llicències de pisos turístics fins a setembre del 2025.

La consellera general del grup Demòcrata, Meritxell López, ha llançat un missatge als propietaris, crítics amb la llei, reiterant que la intervenció del mercat “no pot continuar indefinidament”. El president del grup parlamentari de Concòrdia, principal partit de l’oposició, Cerni Escalé, ha defensat la llei tot dient que dóna “seguretat” a arrendataris i propietaris. Per la seva banda, la consellera del Partit Socialdemòcrata, Susanna Vela, ha lamentat haver perdut “un temps preciós”, però s’ha mostrat confiada que, a partir d’ara, es treballin mesures per definir una política d’habitatge global i única de país, ha dit literalment.

La presidenta del grup parlamentari d’Andorra Endavant, Carine Montaner, ha destacat l'”escolta activa” per part del Govern i ha fet valdre els tres anys de tranquil·litat, textualment, per prendre mesures per desblocar pisos buits o disposar de registre de la propietat. Finalment, el parlamentari no adscrit, Víctor Pintos, ha considerat la llei com a “imprescindible”, però remarcant que les mesures han d’estar limitades en el temps, segons les seves paraules.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any