El diputat de la CUP Carles Riera ha afirmat que les bases decideixen aquest cap de setmana el sentit de vot dels diputats per a la segona votació de la investidura d’acord amb un ‘compromís ineludible amb la república i el principi de construir-la des de baix’. ‘Sigui quina sigui l’opció, serà per la independència, per la república’, ha assegurat Riera al parlament, hores abans que la reunió del consell polític fixi a Cervera si els quatre diputats s’abstenen i faciliten la investidura o si opten per dir no a Quim Torra. En la intervenció al debat d’investidura, Riera ha lamentat que, mesos després de l’1-O, JxCat i ERC situïn ‘una autonomia entre la dignitat del poble i la repressió de l’estat espanyol’. ‘No ens enganyem: si som davant del quart candidat és perquè no han volgut desobeir l’estat per investir Puigdemont; […] és un acte de vassallatge en sentit contrari a l’1-O’, ha resolt Riera.

El diputat ha lamentat que s’opti per una autonomia que acata la constitució, els tribunals, l’Íbex-35 i l’estatut per reduir el conflicte, recuperar les institucions intervingudes i desenvolupar polítiques públiques que confortin més els mercats que la classe treballadora. I apel·lant a la desobediència civil no-violenta i a la unilateralitat, Riera ha reclamat no ‘desdir-se ni un mil·límetre’ dels objectius fixats perquè no considera que la gestió de l’autonomia permeti generar ‘condicions per la ruptura amb l’estat espanyol’.

De fet, ha advertit que un marc autonòmic genera renúncies i frustracions. La CUP, que vol una Catalunya amb ‘sobiranies reals’ també per al sistema públic, insisteix en l’estratègia de la mobilització per no anar ‘al ritme de les institucions’. ‘L’independentisme no ha estat capaç de de materialitzar la república; […] com materialitzem, doncs, la revolta popular democràtica?’, ha demanat Reira. Al seu parer cal ‘guanyar disputes de poder’ i generar un moviment social que motivi un nou escenari polític que ‘depassi les institucions i condueixi a la desobediència i a actes unilaterals de sobirania’.

Alguns d’aquests primers actes, segons el diputat, podrien ser l’aplicació de les lleis impugnades pel Tribunal Constitucional. ‘I una assemblea d’electes podria ser inici d’una nova institucionalitat de la república, que amb mobilització civil pot reformar la dinàmica destituent del règim i la constituent de la república’, ha apuntat. Els anticapitalistes volen generar, així, un marc de contrapoder en clau també de procés constituent que s’hauria de referendar aquesta legislatura. ‘Serien reptes estratègics’, ha resolt Riera.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.