El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha ironitzat sobre l’amarrament dels tres vaixells per a policies i guàrdies civils atracats a ports catalans, dos a Barcelona i un a Tarragona. ‘Després d’esperar tants anys que els tancs entressin per la Diagonal, i ara resulta que vénen els vaixells pels nostres ports, carregat de policies’, ha dit, en un acte del PDECat a Sant Cugat del Vallès pel sí en el referèndum.

Puigdemont s’ha demanant de manera retòrica com pensava evitar l’estat espanyol l’entusiasme per l’oportunitat de crear una constitució nova, la catalana, ‘sense un militar franquista al costat’. A més, el president ha dit que l’ordre de tancar la pàgina web per a consultar les seus electorals del referèndum era una pràctica pròpia de països totalitaris.

Ha criticat que la policia espanyola i la Guàrdia Civil persegueixin el referèndum en compte de perseguir criminals, i ha lamentat que els tres vaixells costin 300.000 euros al dia. Puigdemont també ha animat que cadascú es comprometi a convèncer d’anar a votar set persones que encara no tinguin clar de fer-ho. Ha insistit que no es votaria sí o no a la independència i prou, sinó també si es volia estar en un país –Espanya– on ‘se suspenen les llibertats i no es pot ni discrepar’, o bé en un altre que es pogués fer ‘de baix a dalt i entre tots i, per primera vegada, sense els vicis heretats del franquisme’.

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb