A Valls espera avui una diada de Sant Joan de gamma extra que podria fer història. La Colla Vella i la Joves Xiquets de Valls es repten en el duel vallenc que dóna cada any el tret de sortida al calendari més tradicional d’actuacions castelleres. Els rosats van molt llançats amb aspiracions de coronar tres gammes extra, mentre els vermells es plantegen portar a plaça quatre construccions que encara no han estrenat. Igual que en la diada de l’any passat, les dues colles aposten pel mateix castell de gamma extra, que és el 2 de 9 amb folre i manilles. A partir d’aquí, la Vella, amb majors expectatives, té com a objectius castells imponents com el 4 de 9 amb folre i el pilar i el 5 de 9 amb folre que li permetrien segellar el seu millor Sant Joan de la història. Més modesta, la Joves vol coronar castells de nou pisos que no ha aconseguit fer en un inici de temporada poc reeixit per als de la camisa vermella. Serà precisament la Joves qui li tocarà obrir rondes al migdia a la plaça del Blat, després que la Vella, per sorteig, ha triat i preferit ser la segona en actuar, una estratègia que el Sant Joan passat li fa funcionar.

Si l’any passat la Vella ja va aconseguir el seu millor Sant Joan -amb un 3 de 9 amb folre, un 2 de 9 amb folre i manilles, un 9 de 8 carregat i un pilar de 7 amb folre-, enguany el pot superar. Els rosats es plantegen tres gammes extra, un repte que mai s’havien proposat, més propi d’una recta final de temporada que no pas dels inicis.

Els del Portal Nou presenten, a priori, millors cartes. ‘Aquests tres castells són molt difícils, i junts no els hem fet mai, no sabem quin tirarem primer, el 5 de 9 el vam carregar fa molts anys per Sant Joan’, ha afirmat a l’ACN el cap de colla de la Vella, Manel Urbano.

Els castellers estaven pendents dels darrers assajos de dimecres. Estan confiats amb el 2 de 9 amb folre i manilles -pugen el 2 de 8 amb folre pràcticament a cada assaig-, però la seva feina pendent és coronar el 4 de 9, que els va caure per la diada del Pati.

El 4 de 9 i sobretot el 3 de 9 -assajat fins a dosos-, són els grans objectius per a la Joves, que podrien acabar completant la tripleta, amb un 5 de 8. Tot i que les dues colles arriben al duel més distanciades, en una posició més desigual que l’any passat, ambdues van demostrar al 2015 que tenen una base sòlida per coronar, amb solvència, el 2 de 9 amb folre i manilles. Els castells de gamma extra i de nou pisos, seran doncs, els protagonistes de la diada d’enguany de Sant Joan.

 

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb