ERC reivindica la via escocesa i diu que Catalunya ha de tenir una ‘via pròpia’ a la independència

  • 'No ens podem comparar amb altres països, són contextos diferents', ha comentat Vilalta, que ha reivindicat també la via escocesa del referèndum pactat

VilaWeb
Redacció
10.12.2018 - 14:59
Actualització: 10.12.2018 - 15:48

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha dit que els republicans rebutgen els ‘processos negatius’ d’independència al món o que hagin ‘compartit accions com la violència’. En una conferència de premsa, ha explicat que cal recollir ‘allò millor dels processos al llarg del món cap a la independència’.

Ha evitat de pronunciar-se explícitament sobre les paraules del president de la Generalitat, Quim Torra, sobre la via eslovena aquest cap de setmana i ha apostat reiteradament per una ‘via pròpia’ per al cas català. Una opció que, ha defensat, implica democràcia, pacifisme, civisme, drets humans i consensos de majories. Vilalta, que sí que ha avalat el precedent pactat d’Escòcia, ha defugit els paral·lelismes històrics: ‘No ens podem comparar amb altres països, són contextos diferents’. El president del parlament, Roger Torrent, s’havia mostrat hores abans partidari de la via escocesa.

Tot i les diverses preguntes en aquest sentit, Vilalta ha insistit en una ‘via pròpia’ per a Catalunya. Consideren, de fet, que aquesta via pacífica, cívica, democràtica i de consens és ‘compartida per molta gent del país’ – també al govern, ha dit–, ja que que permet un camí ‘al màxim d’ampli possible’. Unes tesis que no ‘contradiuen ningú’, ha apuntat Vilalta en més d’una ocasió.

Ara bé, sí que ha reivindicat el model escocès com a precedent d’un referèndum pactat. I ha aprofitat per apuntar com a element positiu de la via eslovena la majoria molt àmplia als referèndums que s’hi van celebrar. ‘És només un dels temes’ del cas eslovè, ha afegit. En aquest context, la portaveu d’Esquerra, que ha denunciat que la via pactada no ha estat possible perquè l’independentisme català ha ‘topat amb un estat amb dèficits democràtics molt grans’, ha mantingut l’aposta pel diàleg i el pacte sense ‘renunciar a cap dels camins’.

Tot plegat ho ha dit, coincidint amb el dia dels Drets Humans, després d’acusar l’estat de tenir ‘al·lèrgia a la democràcia’ i d’aplicar una vulneració sistemàtica dels drets fonamentals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any