El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha apel·lat aquest divendres al “diàleg, la responsabilitat i la tranquil·litat” i ha demanat a la Generalitat que “compleixi la llei” i no actuï en contra del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, que considera inconstitucional la disposició addicional 31a dels pressupostos del 2017 que estableix que el Govern ha d’habilitar la despesa per al referèndum.

A la roda de premsa posterior al consell de ministres, Méndez de Vigo ha destacat que el Consell de Garanties Estatutàries és un òrgan creat per la pròpia Generalitat, i ha emplaçat el govern català a “complir la llei” i “no fer coses que els seus propis òrgans rebutgen” Fonts del govern espanyol ha destacat el valor “polític” del dictamen aprovat per unanimitat al Consell de Garanties, però no han avançat si utilitzaran aquests mateixos arguments en un encara hipotètic recurs davant el Tribunal Constitucional.

El portaveu del govern espanyol ha fet aquestes manifestacions a la roda de premsa posterior a un consell de ministres on –segons ha assegurat- no s’ha avaluat cap informe sobre la situació política a Catalunya i la possibilitat que s’acceleri el calendari per al referèndum.

Méndez de Vigo ha destacat que el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries s’ha adoptat “per unanimitat” i implica que un òrgan creat per la pròpia Generalitat “li diu al govern [català] que els pressupostos que ha presentat són inconstitucionals”.

“És un òrgan creat per la Generalitat qui li està dient a la Generalitat que està cometent actes inconstitucionals”, ha afirmat, i per tant cal que la Generalitat “compleixi amb la seva pròpia llei” i “no segueixi fent coses que els seus propis òrgans constitucionals rebutgen”.

Fonts del govern espanyol han apuntat després que consideren que la decisió del Consell de Garanties Estatutàries té un alt valor “polític” en la mesura que un òrgan intern adverteix la pròpia Generalitat sobre un possible incompliment de la Constitució.Amb tot, no han volgut avançar si el text pot servir de base per a un nou recurs d’inconstitucionalitat o per emprendre noves accions davant el Tribunal Constitucional contra una llei de pressupostos que de moment no ha estat aprovada.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]