AMP.- Barcelona ordenarà el tancament de 256 pisos turístics il·legals

  • Queden resoltes tot i que pendents de cobrament les sancions de 60.000 euros a Airbnb i Homeaway

VilaWeb
Redacció
10.08.2016 - 13:18

Queden resoltes tot i que pendents de cobrament les sancions de 60.000 euros a Airbnb i Homeaway

BARCELONA, 10 (EUROPA PRESS)

L’Ajuntament de Barcelona ordenarà tancar 256 habitatges d’ús turístic il·legals després del pla de xoc impulsat el juliol, les eines del qual han permès guanyar eficiència en la detecció de pisos sense llicència i en la inspecció d’aquesta activitat, segons la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz.

En roda de premsa al costat de la regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, Sanz ha explicat que els visualitzadors han detectat 234 pisos que rebran l’ordre de tancament i una sanció de 30.000 euros, mentre el treball dels inspectors –que ha estat reforçat amb vuit efectius, fins arribar als 20– ha permès tramitar altres 22 ordres de tancament.

A més, l’equip de 20 visualitzadors actiu des de l’1 de juliol –que han detectat deu vegades més pisos il·legals que per la via d’inspecció en aquest mes– ha localitzat 126 pisos legals que no publiquen la llicència, de manera que seran sancionats amb 3.000 euros.

Aquests visualitzadors, que han estat contractats a través dels plans de feina municipals, han realitzat de l’1 de juliol a l’1 d’agost 738 recerques a Internet d’anuncis de pisos turístics sense nombre de llicència, i han fet 509 visualitzacions a peu de carrer, que han permès identificar aquests 234 pisos turístics il·legals.

Aquest equip ha realitzat 373 enquestes a turistes –que han facilitat la direcció en la qual s’allotgen en 27 casos–, i ha localitzat 118 direccions de pisos mitjançant converses amb veïns i observació al carrer, que s’estan examinant per comprovar si tenen llicència i si s’adeqüen a la legalitat.

El cos d’inspectors –que també ha estat reforçat en els districtes, amb quatre més, fins arribar als 49, que se sumen als 20 de ciutat– ha realitzat 521 inspeccions d’habitatges d’ús turístic durant aquest mes, de les quals han derivat 184 expedients, 22 ordres de tancament i 102 sancions de 30.000 euros.

Sanz ha destacat que han comprovat en aquest mes que el treball dels visualitzadors és més àgil que el dels inspectors –que han de visitar el pis dues vegades, entre d’altres tràmits–, i ha apostat per seguir reforçant el cos d’inspecció, ja que existeixen situacions en les quals no poden actuar els visualitzadors.

Preguntada pels periodistes, Pin ha explicat que, en la via de la inspecció, des que es produeix la denúncia fins que s’efectua el tancament del pis poden passar entre sis mesos i un any, i Sanz ha detallat que les ordres de cessament a aquests 256 pisos il·legals estan en tràmit i seran rebudes els pròxims dies.

Actualment hi ha en tràmit 1.015 ordres de cessament i 682 expedients sancionadors per les actuacions prèvies al pla de xoc –el 2014 es van emetre 242 ordres; el 2015, 533, i 112 fins a juliol–, i 61 pisos han deixat d’operar i s’han resolt 31 sancions de 30.000 euros.

SANCIONS A PLATAFORMES

Sanz ha explicat que s’han resolt sengles sancions de 60.000 euros a les plataformes Airbnb i Homeaway iniciades el setembre de l’any passat, que ara estan pendents de cobrament, després del que, si es comprova que reincideixen i publiciten pisos sense llicència i sense col·laborar amb l’Ajuntament, podrien ser multades amb fins a 600.000 euros.

L’Ajuntament també ha obert expedients a dues residències d’estudiants situades en els districtes de Sant Martí i Sants-Montjuïc per actuar com hotels malgrat disposar de permís per a residència i estar ubicades en terrenys qualificats d’equipament, fet que pot comportar sancions d’entre 30.000 i 600.000 euros.

A més, sancionarà 34 propietaris de pisos turístics que no han resolt problemes dels veïns amb 1.000 euros, i aviat es resoldrà l’ordre de tancament de tres edificis a l’Eixample, a Sant Martí i a Ciutat Vella que operen com pisos turístics i representen un total de 40.

COL·LABORACIÓ CIUTADANA

Pin ha explicat que el web que va habilitar l’Ajuntament perquè els ciutadans i turistes puguin alertar de pisos turístics il·legals ha rebut 375 avisos que, sumats als registrats pel servei de recepció d’incidències, passen 406 direccions que actualment s’estan investigant i passen a la via d’inspecció.

La regidora ha recordat que l’Ajuntament ha començat a enviar cartes als veïns per informar-los de la situació dels pisos turístics il·legals i la tramitació per tancar-los, que s’han enviat de moment a 21.000 habitatges del barri de Sant Antoni i continuarà després per la resta de l’Eixample fins a arribar a 807.000 veïns l’octubre.

Preguntada per la prova pilot impulsada fa un any perquè propietaris de pisos il·legals els oferissin per a lloguer social condonant-los part de la multa, Pin ha insistit que ningú s’ha acollit perquè “no sortia a compte” amb la sanció de 15.000 euros, que s’ha augmentat a 30.000 per facilitar que participin en aquest tipus de propostes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any