Amnistia Internacional considera preocupant l’augment de ferits en les protestes a Catalunya. En declaracions a l’ACN, la directora de l’oficina europea de l’organització defensora dels drets humans, Marie Struthers, ha defensat que ‘hauria de ser responsabilitat de la policia reduir les tensions tant com fos possible’ i ha denunciat que l’ús excessiu de la força de la policia espanyola i els Mossos d’Esquadra no era ‘acceptable’.

Divendres, Amnistia Internacional va denunciar en un comunicat l’ús ‘excessiu de la força per part dels antiavalots’. Struthers reconeix ‘els reptes que tenen les forces de seguretat’, però els exigeix que respectin el dret de protesta pacífica i evitin reaccions desproporcionades.

En aquest sentit, reitera que estan preocupats per l’ús indiscriminat i indirecte de les bales de goma i els projectils de foam per part de la policia. Segons Struthers, es poden fer servir ‘per aturar individus que cometen actes violents’, sempre que s’hi puguin dirigir exclusivament. ‘Aquestes bales no s’haurien d’utilitzar contra manifestants pacífics per l’alt risc de causar lesions’, diu la directora de l’oficina europea d’Amnistia Internacional.

Persecució del Tsunami Democràtic

Pel que fa al tancament de la web del Tsunami Democràtic i les acusacions de terrorisme, Struthers admet que no té constància d’aquests fets, però diu que estaria preocupada per ‘qualsevol censura d’una web’ que no inciti a la violència.

Per la seva banda, el responsable de Polítiques de l’Associació Europea de Drets Digitals (EDRI, per les sigles en anglès), Diego Naranjo, considera que es podria tractar d’un cas d’abús de la legislació antiterrorista. D’entrada, no veu cap vincle entre un acte de terrorisme i el Tsunami Democràtic. ‘Sembla que ha estat un blocatge que es podria considerar abusiu.’ A més, diu que aquesta mena d’accions són ‘antigues’ i no funcionen perquè els usuaris poden trobar altres vies per a accedir a la web. Tanmateix, Naranjo avisa que ‘el dany ja està fet’, especialment perquè es difon que hi ha ‘indicis de terrorisme i això afecta tot el moviment’. ‘El dany de difamació ja està fet’, reitera. Si bé assegura que a la Unió Europea hi ha ‘una garantia superior a la resta del món’, reconeix que això ‘continua passant’ en altres països de la Unió.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb