L’AMI demana als ajuntaments que no lliurin els seus romanents a l’estat espanyol

  • L'entitat ha encarregat un informe sobre com aquesta mesura afecta els ajuntaments

VilaWeb
Redacció / ACN
11.08.2020 - 11:06
Actualització: 11.08.2020 - 17:27

L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha demanat als batlles que es plantin i no lliurin els seus romanents a l’estat espanyol, tal com demana l’acord del Ministeri d’Hisenda amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). Per això, han impulsat un manifest que pretén de sumar tants batlles i ajuntaments com sigui possible, i les signatures que aconsegueixin les enviaran ‘a les màximes autoritats espanyoles i catalanes’.

En el manifest exposen que la proposta d’Hisenda és ‘un nou espoli a les finances dels consistoris i un abús de poder’ cap als ajuntaments perquè no podran revertir els diners estalviats en els veïns dels seus municipis, sobretot tenint en compte la crisi social i econòmica derivada del coronavirus. També acusen l’estat espanyol de trepitjar competències municipals: ‘No estem disposats a fer de petites gestories de serveis de l’estat i limitar la nostra veu i posicionaments polítics.’

‘Els municipis catalans no hem de fer de banc d’un estat centralista, autoritari i fallit, amb molt poc respecte pels diners públics’, afegeix el text, en considerar que l’han malgastat en infrastructures innecessàries, en rescats a la banca, en armament i a mantenir la monarquia. Per això, l’entitat ha encarregat un informe a Secretaris, Interventors i Tresorers de l’Administració Local per la Independència (SITxCAT) sobre com afecta aquesta mesura als ajuntaments, amb informació sobre els dubtes que pugui generar la seva aplicació.

Els batlles de les grans ciutats del país demanen de rectificar la mesura

Els batlles de les grans ciutats del país han reclamat al govern espanyol que rectifiqui l’acord amb la FEMP. El batlle de València, Joan Ribó, ha exigit la modificació de l’acord i ha avisat el PSOE que ‘no podrà continuar amb aquesta actitud’. A més, ha lamentat que el govern espanyol tingui un tracte ‘paternalista’ amb els ajuntaments.

El paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo, ha qualificat la mesura de confiscació. I la batllessa de Barcelona, Ada Colau, ha dit que ‘la ministra d’Hisenda s’ha equivocat’ i que no entén ‘la seva actitud antimunicipalista i tancada al diàleg’ ni el ‘centralisme’ del govern espanyol. Amb tot, els vots de Podem a la FEMP van ser necessaris per a tirar endavant amb la mesura.

En altres municipis, els batlles ja han anunciat que incorporaran el superàvit en el pressupost municipal, desobeint així les indicacions del govern espanyol i la FEMP. Avui, per exemple, ho ha anunciat el batlle de Reus, Carles Pellicer. El primer a fer-ho va ser el de Deià, Lluís Apesteguia, que va explicar la decisió en aquesta entrevista a VilaWeb.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any