Un altre gran salt de l’economia catalana

  • Durant el tercer trimestre, l'economia de Catalunya ha crescut d’un 3,8% interanual, tres dècimes per sobre de l'estat espanyol, i ha quadruplicat el ritme de la UE-27 (0,9%) · Els serveis, amb un turisme desfermat, han estirat l'activitat durant l'estiu

Jordi Goula
07.11.2024 - 19:50
VilaWeb

L’evolució del PIB català el tercer trimestre del 2024 mostra un creixement interanual del 3,8%, segons l’estimació avançada de l’Institut d’Estatística de Catalunya (Idescat), quatre dècimes més que no pas el creixement que ha experimentat l’economia espanyola en el mateix període (3,4%). Per la seva banda, la UE-27 registra un creixement del 0,9% en el tercer trimestre de l’any. En termes intertrimestrals, la taxa de variació a Catalunya és d’un 0,9%, una dècima més que no pas l’espanyola (0,8%) i sis dècimes més que la de la UE-27 (0,3%).

Això vol dir que Catalunya creix a un ritme que és quatre vegades superior al d’Europa, en termes interanuals, i tres vegades més, en termes intertrimestrals. En qualsevol dels dos casos, les diferències són molt destacables i tenen a veure tant en l’atonia de l’activitat que presenta Europa –sobretot els dos grans països, Alemanya i França– com en la velocitat del nostre país, que va una mica per sobre del que podríem considerar la seva mitjana normal. Pensem que un creixement del PIB gairebé del 4% és, senzillament, “de festa major”.

El fet és que la taxa de creixement interanual, a més, s’accelera. Així, la variació interanual registrada el tercer trimestre de l’any ha estat d’un 3,8%, cinc dècimes per sobre del segon trimestre del 2024. I cal destacar que els quatre grans sectors porten un bon ritme. Efectivament, aquest creixement del PIB del tercer trimestre ve determinat per l’evolució positiva de tots els sectors, si bé ha estat impulsat principalment per l’evolució positiva dels serveis (4,4%), un punt més que en el segon trimestre de l’any (3,4%). Hem de pensar que els serveis són el gruix de la nostra economia, atès que el 2023 van representar pràcticament el 70% del total del PIB català.

Sobre aquest punt, l’Idescat destaca que, segons els indicadors d’activitat dels serveis, les branques que més han contribuït a aquest creixement han estat l’hoteleria i la restauració, el comerç al detall, els serveis informàtics, els serveis jurídics, els serveis de transport, la venda de vehicles de motor i els serveis de seguretat. Em sembla lògic, en els tres primers casos, si pensem en l’empenta del turisme, que aquests tres mesos d’estiu ha superat, en despesa, el rècord de l’any 2019 i ha assolit 8.600 milions d’euros.

Quant a la indústria, presenta un creixement del 4,3%, un punt i tres dècimes menys que no pas el trimestre anterior (5,6%). Les branques que més han contribuït al creixement industrial, segons els indicadors de producció, són la indústria alimentària i la indústria farmacèutica. En aquest cas, malgrat el fort augment del ritme, es produeix una desacceleració respecte del trimestre anterior. Una desacceleració que és més evident quan es comparen els creixements intertrimestrals, ja que vénen d’uns extraordinaris 2,5%, el primer, 0,9%, el segon, i en el tercer marquen una taxa negativa del -0,4%.

Cal mirar la producció de cotxes, que anava molt accelerada aquests mesos i ha frenat. De fet, l’índex de producció industrial, corregit per efectes de calendari, registra una baixada substancial el mes d’agost del -20% en el subíndex de béns d’equipament, on s’inclouen els cotxes i la maquinària. A l’Idescat em confirmen que “els indicadors d’activitat de la indústria de l’automòbil han marcat un punt d’inflexió dels darrers mesos de l’any, tant en producció com en exportacions”.

La construcció ha estat el sector més fluix. La seva activitat mostra una taxa de variació d’un 2,9%, dues dècimes menys que no pas la del darrer trimestre i, en termes intertrimestrals, ha baixat mínimament, amb una taxa negativa del -0,1%. Parlo amb la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya i treuen importància a la xifra del trimestre. “Les dades intertrimestrals no són les més idònies per a observar la tendència. Tampoc no es pot considerar una caiguda, perquè són dades provisionals i un -0,1% entra dins l’error que pot derivar en el fet que en la següent revisió aquesta xifra pugui ser un +0,1% o un -0,3%. En tot cas, es podria parlar d’un cert estancament respecte del trimestre anterior.” Destaquen que la qüestió més important és que el creixement interanual continua essent sòlid. “En l’acumulat de l’any, el creixement del sector es col·loca en un 2,3%, fins i tot per sobre de les nostres previsions, que se situaven en el ventall de l’1,5% i 2% anual.”

I, quant a l’agricultura, el sector continua la recuperació començada l’any en curs i experimenta un increment del 14,4%, tres punts i sis dècimes més que no pas el segon trimestre de l’any (10,8%). Parlo amb fonts del Departament d’Agricultura i em diuen que “l’increment del PIB ve donat perquè venim d’uns nivells molt baixos de l’any 2021 i 2022”. “Durant el 2023, es va començar a recuperar i el 2024 ha continuat el ritme, principalment, perquè les produccions s’han recuperat de la sequera. I perquè, en conjunt, el cost dels diferents inputs ha baixat, com el cost de l’energia, del pinso, de les matèries primeres, i això fa que, al final, el PIB pugui pujar.”

I finalment, també ahir, l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) va publicar l’estimació del PIB de les comunitats autònomes per al tercer trimestre del 2024 mitjançant la metodologia denominada METCAP creada per la institució mateixa. Aquestes estimacions es fan una vegada l’Institut d’Estatística espanyol (INE) ha publicat la dada d’avanç trimestral del PIB d’Espanya. El 30 d’octubre es va publicar la dada corresponent al tercer trimestre del 2024 i, segons aquesta dada, l’estimada per a Catalunya és una mica inferior a la de l’Idescat: un 3,5% interanual i un 0,8% intertrimestral.

En definitiva, tot apunta a una situació positiva. Fins i tot, amb la productivitat aparent, perquè els ocupats han pujat en un any d’un 1,4%, molt menys del 3,8% de l’economia. Tenim un ritme excel·lent, malgrat la situació d’estancament dels veïns europeus. Veurem quant dura i també què acaba passant amb els cotxes, que és un dels problemes que es veu ara damunt la indústria. No sé si la SEAT quedarà al marge de la reestructuració anunciada per Volkswagen. I, per altra banda, l’elecció de Trump als EUA no augura res de positiu en tot allò que fa referència a les exportacions al mercat nord-americà, ni als canvis i tensions de tota mena que pot generar dins l’economia europea.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor