Featured Video Play Icon

Catalunya ha estat un dels temes més espinosos que han encarat els tres candidats a secretari general del PSOE en el debat que han fet avui a migdia, el primer i únic abans de les primàries de diumenge. Pedro Sánchez, Susana Díaz i Patxi López han topat per una qüestió que s’ha demostrat incòmoda per a tots. ‘És un debat petit! Tornem a parlar del debat de nacions sí i nacions no que interessen els nacionalistes, però no a nosaltres!’, ha exclamat Patxi López.

Abans, Susana Díaz havia retret a Pedro Sánchez que parlés de Catalunya en termes de ‘nació cultural’. Li ha dit: ‘Ets la primera persona que diu que Espanya és una plurinacionalitat de nacions culturals. Ets molt imaginatiu’, li ha etzibat. Sánchez li ha respost que ella va fer unes declaracions el 2014 en què admetia que la unitat d’Espanya no es podia discutir però que el terme ‘nació’ es podia negociar. Díaz li ha replicat que no volia dir ben bé això, i que el seu referent és la declaració de Granada del PSOE, ‘que reconeix la diversitat del país’.

López s’hi ha ficat entremig, dient que aquest debat no tocava; Pedro Sánchez li ha replicat que ell també havia qualificat Catalunya de ‘nació cultural’, i s’han embolicat en una discussió en què López ha acabat dient que no es podia acceptar el terme ‘nació’ des d’un punt de vista jurídico-polític per a aspirar a la sobirania i a l’obtenció d’un estat. ‘Tots hi devem estar d’acord’, ha afegit. I ningú no li ho ha discutit.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.