Per què els qui tenen al·lèrgies tenen menys risc d’infectar-se de covid?

  • Al començament de la pandèmia, es va suposar que els asmàtics podrien tenir un risc més de tenir una covid greu

VilaWeb
Samuel J. White Philippe B. Wilson
28.08.2022 - 16:40
Actualització: 28.08.2022 - 22:29

Per a respondre eficaçment a la covid, ha estat important de saber qui pot tenir un risc més gran d’encomanar-se’n i de desenvolupar una malaltia greu. Amb aquesta finalitat, els científics i els metges han establert un seguit de factors de risc, com ara l’edat avançada, l’obesitat i diverses condicions de salut subjacents. L’índex de massa corporal alt també sembla estar relacionat amb un augment de les probabilitats d’infectar-se. Però, què passa amb els factors que poden fer que algú tingui menys probabilitats de tenir covid? Curiosament, la investigació suggereix que les al·lèrgies podrien reduir-ne el risc.

Les al·lèrgies són molt comunes. Almenys quatre-cents milions de persones a tot el món són al·lèrgiques al pol·len o tenen febre del fenc. Uns tres-cents milions de ciutadans tenen asma al·lèrgica –induïda per la inhalació d’al·lèrgens– i les al·lèrgies alimentàries n’afecten uns dos-cents milions. Molta gent també és al·lèrgica a alguns medicaments. Les reaccions al·lèrgiques poden ser lleus –enrogiment i inflor a la pell– i greus –xoc anafilàctic, que pot causar la mort.

La recerca ha demostrat que la gent amb malalties atòpiques –un grup d’afeccions causades per al·lèrgens, com ara la febre del fenc, l’èczema i la dermatitis– té un 25% menys de probabilitats d’encomanar-se de la covid. Per a qui té una malaltia atòpica i asma, el risc és un 38% més baix en comparació amb qui no en té. Un altre estudi va demostrar que la gent amb al·lèrgies alimentàries té un 50% menys de probabilitats d’infectar-se de la covid.

Per què els qui tenen al·lèrgies tenen menys risc?

D’entrada, ens pensàvem que els al·lèrgics tenien menys probabilitats de contraure la covid perquè s’havien aïllat més que la resta. Això podria ser cert per a l’asma, perquè es va aconsellar que els asmàtics es protegissin. Però no es pot dir el mateix de la majoria de les malalties atòpiques, com ara l’èczema. I tot i que és possible que qui té al·lèrgies alimentàries mengi menys a fora, les investigacions durant la pandèmia han demostrat que les cases amb aquesta mena d’al·lèrgies tan sols tenien nivells d’exposició a la comunitat lleugerament per sota d’unes altres cases.

Per poder infectar el cos, el SARS-CoV-2 s’uneix a una proteïna específica anomenada receptor ACE2. Aquesta proteïna proporciona el punt d’entrada perquè el virus infecti una àmplia gamma de cèl·lules humanes. Tenir quantitats més altes de receptors ACE2 vol dir una susceptibilitat més gran a la infecció pel SARS-COV-2. Els qui fumen, tenen diabetis o hipertensió arterial –característiques associades amb més probabilitats de tenir una covid greu– tenen més receptors ACE2.

Per contra, s’ha demostrat que la inflamació tipus 2, una reacció immune normal que sol aparèixer en resposta d’infeccions o paràsits, però també en condicions al·lèrgiques, redueix l’expressió d’ACE2 a les vies respiratòries. Això fa minvar la susceptibilitat a la infecció i es considera la raó principal per la qual els qui tenen al·lèrgies tenen menys risc d’encomanar-se de la covid.

Hi ha més factors que poden contribuir a reduir el risc d’encomanar-se de la covid entre aquest grup. Per exemple, els asmàtics tendeixen a produir més mucositat, cosa que s’entén que impedeix que el SARS-CoV-2 entri a les vies respiratòries.

Més bones notícies

Així doncs, veiem un risc més baix de contraure la covid en gent amb al·lèrgies i asma. Però, com afecten aquestes condicions a la gravetat de la malaltia? Al començament de la pandèmia, es va suposar que els asmàtics podrien tenir un risc més alt de tenir una covid greu, perquè les infeccions víriques solen agreujar l’asma. Però ara s’ha vist que l’asma lleu o ben controlat no fa créixer el risc de desenvolupar la malaltia greu. I les proves tampoc no indiquen que l’asma més greu n’augmenti el risc.

De la mateixa manera, la malaltia atòpica no és considerada un factor de risc de covid greu. Si teniu més malalties en combinació amb l’asma o les al·lèrgies, és important de ser conscients que podrien fer que tinguéssiu una covid més greu.

La prevenció és clau. Les maneres més eficaces de prevenir la infecció de SARS-CoV-2 són la vaccinació, l’ús de màscares adequades i el distanciament físic.

Per una altra banda, si teniu al·lèrgies, és essencial que tingueu un pla per a tractar-les. Assegureu-vos que el vostre pla de tractament és al dia i que teniu medicaments a mà per si els necessiteu.

Samuel J. White és professor titular d’immunologia genètica de la Universitat de Nottingham Trent. Philippe B. Wilson és professor d’una sola salut de la Universitat de Nottingham Trent. Aquest article va ser publicat originàriament a The Conversation.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any