El vice-president del govern, Pere Aragonès, ha anunciat avui un paquet d’ajuts de 618 milions d’euros per a treballadors i empreses afectats per la pandèmia que estaran disponibles durant el primer trimestre d’enguany. Els nous ajuts s’han negociat amb els agents socials i les patronals, i representaran, ha dit, “un esforç pressupostari extraordinari” de crèdit. El vice-president ha atribuït a una mala gestió del govern espanyol els retards dels pagaments dels ajuts que ja s’havien anunciat i ha demanat a l’executiu del president Pedro Sánchez que complementi el pla que ha explicat avui la Generalitat.

Els destinataris: treballadors en situació d’ERTO, autònoms i petites empreses

Amb aquest nou pla, els treballadors que són en situació d’ERTO i amb ingressos baixos rebran un ajut mensual de dos-cents euros complementaris durant el primer trimestre de l’any. Les empreses amb menys de cinquanta treballadors que tenen part de la plantilla en situació d’ERTO rebran dos mil euros per cada treballador si es comprometen a mantenir els seus llocs de feina, pel cap baix, durant tot aquest any. Els treballadors autònoms amb menys ingressos, a més, podran accedir a una prestació de dos mil euros, amb els mateixos criteris que es van seguir al desembre. I els treballadors en ERTO seran destinataris d’un paquet d’ajuts de formació amb un impacte de 25 milions d’euros per a millorar-ne les qualificacions.

El conseller de Treball, Chakir el Homrani, ha explicat que per als autònoms es destinaran 280 milions d’euros, que s’espera que beneficiïn 140.000 treballadors. Els requisits són pràcticament els mateixos que al desembre: hi podran accedir els qui treballin sols o amb un màxim de cinc treballadors contractats; amb una base imposable del 2019 igual o inferior a 35.000 euros l’any; i amb un rendiment net durant el 2020 igual o inferior a 17.500 euros. Els treballadors que vulguin aconseguir els ajuts ho hauran de fer amb una nova base de dades on s’accedirà a l’ajut directament si es compleixen els requisits. El Homrani ha dit que fins ara ja s’havia ajudat 10.000 autònoms a novembre i 132.000 al desembre.

El conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, al seu torn, ha concretat que del total dels 618 milions d’euros en ajuts, 410 provindran del Departament de Treball i 208, del d’Empresa. Aquests darrers aniran dirigits a microempreses i petites empreses de tota mena i, segons que ha dit, seran compatibles amb altres ajuts que ja ha proveït la Generalitat.

Tremosa ha lamentat que el govern només pugui gestionar el 5% dels imposts dels ciutadans de Catalunya i ha criticat que no pugui accedir directament als fons d’ajuts europeus. El conseller ha dit que “l’estat ha de posar com a mínim dos mil euros més per treballador” i que “el pressupost general de l’estat, aprovat recentment, permet de fer-ho”. Aragonès, en la mateixa línia, ha denunciat que “el pagament dels ERTO per part de l’estat espanyol no funciona gens bé“. “Assumim la responsabilitat de qui no ha assumit la seva, que és el govern de l’estat”, ha dit.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.