L’Ajuntament de Terrassa ha aprovat de manera inicial a una modificació urbanística perquè els locals comercials buits puguin convertir-se en habitatges de protecció pública i per a persones amb mobilitat reduïda. En el mateix procediment s’ha validat d’eliminar les restriccions per a poder implementar en establiments situats en plantes baixes activitats professionals fins ara prohibides per l’ordenament municipal, com ara despatxos d’advocats o oficines. L’objectiu és donar sortida a aquells espais que ara com ara són desocupats i que arrosseguen anys en aquesta situació, a la vegada que dinamitzar l’espai públic i augmentar el parc d’habitatge local amb una oferta adaptada a les necessitats registrades a la ciutat.

El ple del mes de maig ha aprovat per unanimitat el canvi a través d’una modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), que ha de permetre revitalitzar espais de la ciutat, “sempre i qual els propietaris dels locals vulguin acollir-se a aquets canvi”, detalla la tinenta de batlle de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares. L’impacte suposarà augmentar el nombre d’habitatges públics i dinamitzar els eixos comercials, tot plegat sense incrementar sostre edificable.

La modificació es fa a partir d’un primer anàlisi que ha confirmat la presència d’un alt nombre de locals comercials buits, alguns dels quals d’ençà de fa anys, i que ara poden tenir una nova vida. De fet, el Pla Local de l’Habitatge 2019-2025 ja contempla el canvi d’ús en plantes baixes però d’edificis plurifamiliars, una mesura que ara s’estendrà a una desena de carrers d’arreu del municipi.

“Els beneficis que comporta el canvi ja es van planificar en la Pla Local d’Habitatge per poder recuperar habitatge, però també per evitar la desertització de la ciutat”, detalla Melgares. No obstant, no s’ha pogut quantificar el nombre de locals que es reconvertiran, en tractar-se d’una opció totalment voluntària per part del propietari.

La segona pota de la modificació permetrà que les plantes baixes dels edificis puguin acollir noves activitats fins ara restringides en el gruix de la ciutat. Es tracta d’entitats bancàries, immobiliàries, asseguradores i despatxos professionals, entre d’altres, establiments que poden aportar un valor afegit i dinamitzar el moviment en carrers on ara els locals buits no contribueixen al trànsit de vianants.

“Obrim el ventall d’usos dels locals comercials a planta baixa que fins ara estaven restringits pel POUM de 2003, amb una incidència gran en el conjunt de la ciutat perquè beneficiarà espais on fa fins a vuit anys que hi ha locals tancats”, assenyala el regidor d’Arquitectura i Urbanisme, Carles Caballero. “Creiem que pot donar vida als eixos comercials”, afegeix.

Amb l’aprovació inicial a través del ple s’inicia un procés en què s’obrirà a audiència pública, de manera que es podran fer les al·legacions que es considerin oportunes. Un cop passat el termini establert, es tornarà a dur a ple per aprovar la modificació de manera provisional i es derivarà a l’òrgan supervisor, que en aquest cas és la Comissió d’Urbanisme de l’Arc Metropolità de Barcelona.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.