L’Ajuntament de Girona i la UdG faran un estudi sobre l’ús del català a la ciutat

  • L'objectiu és impulsar la llengua amb mesures concretes en aquells àmbits en què no es parli o la gent no la conegui

VilaWeb
30.05.2025 - 14:25
Actualització: 30.05.2025 - 16:06

L’Ajuntament de Girona i la UdG faran un estudi sobre l’ús del català a la ciutat, amb l’objectiu d’impulsar la llengua a través de mesures concretes en aquells àmbits on no es parli o la gent no la conegui. L’estudi durarà un any, durant el qual es faran unes cinc-centes enquestes a domicili. “La promoció de la llengua és una missió de país, i com a institució ens hi hem d’implicar”, subratlla la regidora de Llengua Catalana, Núria Riquelme.

L’Ajuntament de Girona i la UdG han signat un conveni de col·laboració i, en total, es preveuen fer unes cinc-centes enquestes a domicili a diferents perfils sociodemogràfics de parlants. Les persones es triaran aleatòriament (de diferents sexes, edats i nacionalitats) tenint en compte el pes percentual d’aquestes característiques sociodemogràfiques sobre la població total. En paral·lel, es programaran grups de discussió amb entitats del municipi i personal de l’ajuntament per identificar les principals accions que duen a terme i que tenen a veure amb els usos lingüístics dels gironins. Aquesta informació serà útil per plantejar propostes més efectives.

Una vegada es coneguin els resultats de l’estudi, l’ajuntament en farà una anàlisi profunda i implementarà polítiques per promoure el català en aquells àmbits on s’hagi detectat una deficiència del coneixement, la presència o l’ús social de la llengua. Al mateix temps, també es proposaran diferents iniciatives per promoure l’ús del català a la ciutat. Gràcies a aquest estudi es comptarà amb dades actualitzades sobre l’ús del català a Girona ciutat, perquè actualment només n’hi ha sobre àmbits territorials més grans.

El projecte anirà a càrrec del grup de recerca Llengües, Gramàtica i Discurs (LGD) i el Gabinet d’Assessorament Lingüístic per a la Immigració (GALI) del Departament de Filologia i Comunicació de la universitat. Des de l’Ajuntament es facilitarà tota la informació necessària per poder dur a terme l’estudi i es farà un seguiment de les tasques fetes. “Aquest era un dels seixanta-quatre punts que vam establir en l’acord de govern perquè creiem que la promoció de la llengua catalana és una missió de país i en la qual com a institució ens hi hem d’implicar”, ha subratllat Núria Riquelme, que ha posat en relleu que l’aportació de la UdG s’emmarca dins la “voluntat de teixir aliances per sumar” i que l’enquesta s’emmarca dins el pla que ha impulsat la regidoria per “consolidar l’ús del català en la vida quotidiana i en l’espai públic”.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor