‘Agents d’altri’, al Parlament de Catalunya

«Al Parlament de Catalunya hi ha un grup de funcionaris que no treballen a favor dels electes que conformen la cambra legislativa, sinó a favor i a les ordres d'un altre poder»

Vicent Partal
10.08.2020 - 08:34
Actualització: 10.08.2020 - 10:34
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La discussió sobre la sobirania del parlament i els seus possibles límits és tot un clàssic de la ciència política. Ho és de manera constant d’ençà que Montesquieu va establir aquell concepte segons el qual el govern es divideix en tres cossos, el legislatiu, l’executiu i el judicial, que han d’actuar d’acord amb grups de persones diverses, precisament per assegurar la llibertat i evitar la imposició de la tirania a partir de l’arbitrarietat d’un sol cos. Al Regne Unit i a Anglaterra, que no és el mateix, no tenen cap constitució formal escrita, però segurament tenen els debats constitucionals més rics del món, intel·lectualment parlant. I fa dècades que debaten amb passió sobre quins són els límits amb què cada poder pot actuar des de la seua pròpia sobirania.

El debat teòric és molt ric i interessant, però sempre té un límit que ningú no travessa: un poder no pot immiscir-se en el funcionament d’un altre, no pot interferir en el funcionament normal d’un altre.

Es pot discutir, per exemple, si els tribunals poden tombar una decisió del parlament o del govern en circumstàncies extraordinàries, o en quines condicions el parlament pot passar per alt una llei per fer-ne una de nova. Però aquest debat, que ha durat segles, ha mantingut sempre que, si es vol parlar de democràcia, tots tres poders han de respectar la independència dels altres dos, raó per la qual no han de permetre mai l’existència d’allò que s’ha anomenat ‘agents d’altri’.

Per ‘agents d’altri’ s’entén personatges que des de dins una institució no treballen per a la institució mateixa, sinó per a una de les altres dues. Gent que dins el parlament no treballa per al parlament, sinó per a l’executiu o el judicial. O gent que dins la justícia no treballa per a la justícia, sinó per al parlament o l’executiu. O gent que dins l’executiu no treballa per a l’executiu, sinó per al legislatiu o el parlament. I per què aquesta és la ratlla que no es pot travessar? Doncs perquè no és possible de sostenir el principi bàsic de l’autonomia de cada poder, com a garantia contra la tirania, sense acceptar, de manera lògica, que cadascun d’ells ha de tenir autonomia de funcionament i que, en tot cas, les discrepàncies que puguen aparèixer entre ells s’han de resoldre en peu d’igualtat i sempre posteriorment als actes de cadascun.

Més enllà que es publiquen unes resolucions del parlament, o no, fet ja de per si gravíssim, la qüestió més preocupant de tots els esdeveniments al Parlament de Catalunya és que l’existència documentada d’agents d’altri amenaça la regla més bàsica de la democràcia.

Com ha pogut comprovar tothom, al Parlament de Catalunya hi ha un grup de funcionaris que no treballen a favor dels electes que conformen la cambra legislativa, sinó a favor i a les ordres d’un altre poder, en aquest cas, el poder judicial. I, a més, ho fan contra els electes. Els lletrats de la cambra catalana fa temps, massa temps, que són ‘agents d’altri’, amb el consentiment del president Torrent i de diversos grups parlamentaris.

I, cosa que és pitjor encara, com es pot veure, amb la tolerància activa d’una part del govern. Perquè quan ahir el vice-president Aragonès deia que no tenia gens d’importància si es publicaven les resolucions votades divendres o no, no tan sols menystenia de manera greu la funció per a la qual el parlament, ell mateix, ha estat votat pels ciutadans, sinó que donava suport implícit a l’actuació d’un grup de funcionaris que cometen la pitjor de les violacions de les regles bàsiques d’una democràcia: destruir des de dins la separació de poders, permetent que regne, dit a la manera de Montesquieu, l’arbitrarietat que condueix a la tirania.


 

PS. Aquest matí, el parlament ha publicat les propostes de resolució del ple de divendres. Totes, inclosa la que finalment van votar JxCat, ERC i CUP. Però no ha publicat pas la resolució adoptada, el resultat de la votació. Si l’hagués publicat, tindria dia i data. I valor.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
09.08.2020  ·  22:10

Però és que l’actual parlament de Catalunya és autonòmic, producte del règim del 78. No se li pot demanar a una part d’aquest règim que mantinga la separació de poders quan a la resta es veu que només hi ha un poder únic. I que només pretén mantindre una unitat impossible. La que els permeta seguir vivint de nosaltres.

Gemma R.
Gemma R.
09.08.2020  ·  22:15

Sinceramente, ens hem de plantar ja al règim feixista i a tots els seus infiltrats i col.laboradors dins les nostres institucions, o això acabarà molt malament. Estic estupefacta amb la actuació d’ aquests lletrats. Ja fa molt de temps, però és que ara ja ni ténen vergonya, ni dissimulen. Com q es neguen a publicar el que es vota al Parlament que és d’ ón emana la sobirania popular a través de les urnes? Algú em pot explicar què hi fan aquests feixistes allà dins, i què fa el President del Parlament sense actuar-hi en contra? Torrent ha de dimitir ja, Josep Costa ja ha dit que si li posen a ell, prendrà les accions que calgui sense por a les reprasàlies. Doncs President Torra, vostè és la máxima autoritat, faci el canvi ja. Estem desemparats els votants, ens están posant un morrió cada vegada més gros, i això no pot continuar!

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
09.08.2020  ·  22:18

ERC treballa tant com pot per fer mal tant al Parlament com a la ciutadania independentista en general. Prou!!!

Matilde Font
Matilde Font
09.08.2020  ·  22:23

No s’entén que uns lletrats se neguen a publicar paraules o trossos del que ha aprovat el Parlament. Supose que ells estan per estudiar i dir si una cosa aprovada pel Parlament és legal o podria entrar en la il•legalitat. Però negar-se a publicar-ho, per mi és increïble.
I encara més increïble que el mateix President del Parlament o qui siga no els obligue a publicar-ho.

JOAN CORTADA
JOAN CORTADA
09.08.2020  ·  22:33

Editorial molt oportú. Efectivament els lletrats són un cavall de Troia contra la sobirania del Parlament. Malauradament compten amb la complicitat absoluta del President Torrent, que veu així com la feina bruta li fan uns altres.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
09.08.2020  ·  22:39

No deu ser pas anecdòtic,que un dels lletrats del Parlament,hagi estat militant d’ER.Els que surten a la foto,son companys o ex companys de partit.Per a que serveix triar els nostres representants al Parlament,si al final qui decideix es un funcionari?.

teresa labourdette
teresa labourdette
09.08.2020  ·  22:46

Vicent, moltes gràcies. Ho dius ben clar. Hi ha agents d’altri i hi ha qui els consenteix. Així no farem pas res. Tenim l’enemic dins de casa.

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
09.08.2020  ·  22:50

Totalment d’acord! Un Parlament no hauria de tolerar que uns funcionaris diguin què els sembla bé i què no, s’han de limitar a les seves funcions, que per això estan, i si no doncs se’ls hauria de fer fora
!!*!!

Josep Ramon Alonso
Josep Ramon Alonso
09.08.2020  ·  22:50

Ells entenen que els parlaments autonòmics no més son de cara a la galeria, sense cap poder real per canviar el sistema establert, els lletrats del Parlament son el mecanisme automàtic de autocontrol, son els que realment tenen el poder, per sobre dels que han guanyat les eleccions. Els vots dels ciutadans no valen res, no més son per canviar els figurants de la farsa.

DEMOCRÀCIA SIMULADA CONTROLADA

Ras i curt.

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
09.08.2020  ·  22:56

Molt bé snyr. Partal
Gràcies per desenmascarar als que fan mal al parlament i a Catalunya… i peti el que peti ja n’hi ha prou de dobles jocs i encobriments sense que es noti el defecte… ja ho tenim prou clar, oi?

Enric Mauri
Enric Mauri
09.08.2020  ·  23:05

“diversos grups parlamentaris” … Sr. Partal … Quins “diversos grups parlamentaris”? … Si-us-plau, Vol informar-nos de forma completa! … Perquè no ho fa?, Quan ho farà?, Algun dia ho farà? … Dir-escriure el que vostè és evident que sap, i ja resulta evident que calla-oculta!
[a part l’esment al Sr. Aragonès]

Encarnació Parets
Encarnació Parets
09.08.2020  ·  23:05

L’Aragon és un pobre noi acomplexat que intenta fer-se el milhomes perquè aviat haurà de buscar feina al món nostre de cada dia. Si no l’endollen ho té magre, i jo que me’n alegraria, Amèn.

Bartomeu Mestre
Bartomeu Mestre
09.08.2020  ·  23:15

Senzillament una lliçó bàsica de democràcia elemental i, sobretot, d’ètica!

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
09.08.2020  ·  23:18

Gràcies per aquest editorial tan aclaridor. Molt ben dit: “agents d’altri” que desvirtuen el paper del Parlament.

Salvador Molins
Salvador Molins
09.08.2020  ·  23:18

Quantes vegades a la seva vida, Rosa Parks, va sotmetres a la llei de fet de l’ocupació de seients dels negres als busos? Però va arribar un dia que va dir “Prou!”.
Jo no sé el reglament però el MHPresident Torra o el MHPresident Torrent han de posar-se al costat dels catalans i publicar on s’hagi de publicar, també seguint el reglament del Parlament el que s’ha parlat, s’ha votat i el que s’ha acordat i guanyat, no fer-ho és un insult al Poble de Catalunya, una vergonya per a tots. El lletrat o funcionari que no compleixi el reglament o més ben dit el sentit comú i la dignitat de Catalunya i del seu Parlament ha de ser expedientat i expulsat de la seva funció. Si no es fa això han de ser expulsats el Sr. Torrent i el Sr. Torra, el primer d’ambdós que no faci la seva obligació moral davant del nostre poble. Fins que no tinguem algú digne davant de les nostres institucions serem un poble esclau. Ells, Torra, Torrent i Aragonès … no ho faran. Només ens queda una sortida: La Rosa Parks sóc jo. Aquest darrer insult i vergonya que molt probablement es materialitzarà a partir de demà dilluns és una altra oportunitat per dir “Prou!”, … sembla que una altra oportunitat perduda, perduda pels polítics i perduda per mi, jo part del poble català, perquè jo encara no he dit “Prou”.

joan rovira
joan rovira
09.08.2020  ·  23:28

Comparar el Parlament Britànic amb el Parlament de Catalunya ens ha de permetre constatar el grau de degradació, no ja democràtic, perquè en un sistema colonial no existeix la democràcia, en tant que no hi ha iguals. Si no, també, la perversió dels idiolectes polititzats, en aquest cas de l’advocacia, en detriment dels ciutadans a qui haurien de servir des del Parlament. A continuació, un exemple del desori del sistema colonial protagonitzat per alguns dels nostres representants polítics.

Un exsecretari d’un partit polític català pot ser lletrat del Parlament de Catalunya?
Un expresident de la Generalitat de Catalunya pot ser ministre del Govern d’Espanya?
Un exconseller de la Generalitat de Catalunya pot ser coordinador de Foment a Catalunya?
Un exdiputat del Parlament de Catalunya pot ser director general de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia en el Ministeri de Transició Ecològica de l’estat espanyol?

Doncs, sí! Perquè aquests personatges, Joan Ridao, José Montilla, Pere Macias i Joan Herrera; utilitzen el colonialisme i els seus partits ERC, PSC, PDeCAT i ICV-Comuns; també. Són només alguns dels molts casos que sota les ideologies del segle XIX i XX han surat en l’aparell de la burocràcia colonial espanyola a Catalunya. Això sí, sempre al servei del ciutadà oprimit i desvalgut per la dreta catalana o, l’espanyolisme centralista, respectivament.

Aquests personatges són el viu exemple del transformisme personal de la transició política colonial espanyola a Catalunya, que permet a individus amb carrera o sense fer-se un lloc al cap, cor i cartera de votants entusiasmats per la prèdica dels seus valors intangibles sempre premiats, com es pot veure al final de les seves carreres, per l’amo a qui han servit fidelment incloses medalles pels serveis fets o en curs.

Són tantes les vides exemplars que tenim en aquest país que no hi ha prou santuaris per oferir-los ofrenes. Per això, aquestes grans institucions anomenades partits farcits de personatges coonials estenen amb “seus”, “agrupacions”, “capelletes” i “comunes” repartides per tot el territori de la catalana terra; amb els seus predicadors corresponents per tal de mantenir els respectius fidels dins la cleda espanyola.

Són com rierols que interactuen cap a la mar dels interessos comuns dels oligopolis espanyols, catalans i internacionals, que emparats pels seus anys antifranquistes mantenen els interessos del franquisme colonial més agressiu a Catalunya. És un cas únic a la història de l’Europa occidental de postguerra on encara perviu, amb els vots antifranquistes, el colonialisme més feixista del continent.

En són exempts de responsabilitat els votants d’aquest entramat d’interessos colonials? Fins a quin punt participen individualment del joc colonial? Fins a quin punt els col•legis professionals de l’advocacia, enginyers, economistes, arquitectes, premsa, metges, etc.? Els sindicats? Els departaments universitaris? Els grups empresarials? No s’ha fet una consulta i un referèndum?

¿Quan més temps pot durar aquesta tragicomèdia de no materialitzar la voluntat popular del 1931, del 1934, del 1978 i del 2017 a Catalunya? I a tota la Nació Catalana?

Lluí Mor
Lluí Mor
09.08.2020  ·  23:30

A l’editorial de l’altre dia de Vicent Parlal, de les quatre P, jo n’hi afegiría dos mes,…..Parlament…..Prostituit.

Perdoneu per l’expresió, però és que això no s’aguanta per enlloc. El president Torrent és més fals que un duro sevilla i, els altres li van d’arrere. L’Aragones, és un penques, pocavergonya i un infiltrat de l’enemic.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
09.08.2020  ·  23:45

Gràcies Joan Rovira per dir-ho tant clar. L’entramat colonialista està a les institucions i a la societat. Administració, col.legis professionals, universitats, empreses subsidiàries d’obra pública, empreses que presten serveis a l’administració i tot ben relligat per les xarxes mafioses dels partits polítics. De la dreta o de l’esquerra, segons qui mani, aquesta és l’essència del bipartidisme espanyol. Tots són la mateixa cosa.

Quim Calvo
Quim Calvo
09.08.2020  ·  23:49

Fins aquí, tot normal, ja que algunes decisions del mateix president de la cambra Roger Torrent han estat pròpies d’un “agent d’altri”. I, és clar, si actua així el president, com no ho farà un lletrat com ara Joan Ridao? (Ves que no sigui una posició pactada entre ambdós…)

Maria Terré
Maria Terré
10.08.2020  ·  00:04

Els catalans ho tenim molt cru!!!!

Oscar Garcia
Oscar Garcia
10.08.2020  ·  00:17

Un país lliure no es pot permetre tenir les institucions farcides de quintacolumnistes.

Jordi Guinó
Jordi Guinó
10.08.2020  ·  00:23

El felicito he après molt de democràcia

PERE SIO
PERE SIO
10.08.2020  ·  00:25

Vicenç no t’ha d’estranyar la tolerància activa d’una part del Govern vers els que anomenes “agents d’altris”, tenint com a President del Parlament a un polític d’ERC que s’ha distingit pel seu sectarisme, prepotència, i alhora covardia, com Roger Torrent.
I curiosament qui avui és el lletrat major del Parlament (agent d’altris) és Joan Ridao, ex secretari general d’ERC i parlamentari per aquesta formació. Cas difícil d’entendre com un polític i advocat, republicà i d’esquerres, interpreta i es subordina a les decisions dels alts tribunals espanyols, que no es distingeixen ni per la seva imparcialitat ni objectivitat.
Ara tothom pot entendre perquè el presidenciable d’ERC Aragonés, tira pilotes fora dient que dona igual si es publiquen o no les resolucions del Parlament. ERC no pot actuar contra un distingit membre del seu partit.
L’actuació d’ERC en molts fronts cada cop obre més interrogants.

Antoni López
Antoni López
10.08.2020  ·  00:42

Aixis que paguem un salari a un president dl Parlament que no sap que ha de fer,fins i tot dimitir, per dignitat.

Francesc Casas
Francesc Casas
10.08.2020  ·  00:44

Aquest editorial/denúncia és molt oportú; com a ciutadà porto massa temps que els lletrats del Parlament em deixen bocabadat . Sembla que tinguem l’enemic dins les nostres institucions. El terme “quintacolumnista” és força encertat.

Ramon Perera
Ramon Perera
10.08.2020  ·  00:46

Ningú no tenim una bola de vidre, però sí que podem veure que la tensió va creixent i una tensió no pot crèixer indefinidament. O para de crèixer, o acaba fracturant la resistència que se li oposa. Les dues coses són possibles.

Del segon cas n’hi ha exemples a la història, així que en el nostre cas també pot passar.

Josep Gualló
Josep Gualló
10.08.2020  ·  00:54

CAL ACABAR AMB LES MARTINGALES I MALES ARTS D’ERC

Dominen el Parlament i mig govern de la Generalitat i corren com un gos faldiller, darrera de Pedro Sanchez mendicant que els hi faci alguna concessió, que puguin exhibir, a canvi de la seva traïdoria.

Però com és lògic només reben despreci i plantofades. Mai un amo ha tractat be als seus esclaus. Segurament pateixen la síndrome d’Estocolm i no ho saben.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
10.08.2020  ·  00:56

HI ha una distància entre allò que voldríem i el context legal i punitiu en el qual ens movem nosaltres i els funcionaris del Parlament. En el cas que ens ocupa no trobo encertat encarar-se als funcionaris ja que són uns treballadors que han jurat o promès fidelitat a la Constitució i a la legalitat espanyoles, responen dels seus actes i no han de tenir color polític.
Potser fora millor, en vigílies electorals, descarregar al Parlament de declaracions simbòliques -que molts cops acaben sent un brindis al sol- i fer una tasca legislativa seriosa per tal que els ciutadans vegin la capacitat transformadora que podria tenir amb atribucions completes.
A hores d’ara, la galdosa tramitació de la tant necessària llei d’arrendaments fa que les declaracions sobre la monarquia apareguin com una cortina de fum .

Jaume Bosch
Jaume Bosch
10.08.2020  ·  00:57

Una cosa que m’admira de UK és que els “funcionaris” allà són public servants, és a dir serveixen al públic, al poble.
Una altra és que els EEUU, si cal, despedeixen funcionaris.
Aquí són com una casta de intocables, de cert n’hi haurà de bons treballadors, però hi ha una immensa majoria de ganduls, superbs i inútils xucladors als que hem de patir el comú dels ciutadans, només per què han passat un exàmen.
Jo a la meva feina he de passar cada any un rigorós examen mèdic i un examen de proficiència.

Això s’hauria d’arreglar a la nostra República independent de Catalunya.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
10.08.2020  ·  01:16

Sí, els fets de fa pocs dies al Parlament són de una gravetat infinita. Com molt bé expliques, Partal, demostren rotundament la inexistència de la democràcia i la presència incontestable de una tirania. Fa temps que España es troba en una cruïlla on cal que prengui una decisió indefugible, ja que no prenent-la , ja l’està prenent: o Democràcia o Tirania (més o menys dissimulada). I el fet cert és que ja l’ha prés: Tirania! Així de clar i així de lamentable i vergonyós. I el més greu és la manca de consciència per part de la majoria de ciutadans de les greus conseqüències reals i pràctiques que la decisió presa té. Moltes crítiques s’han dirigit al President Torra per haver demanat un ple del Parlament per parlar de la monarquia amb el curiós argument que ara això no toca sinó solucionar els problemes sanitaris que estem patint. Curiós i absurd, a més de infantil és aquest argument: cal ser molt pellús per no comprendre que si no es derroca la monarquia i el regim del 78 , mai tindrem els mitjans indispensables per a solucionar ni aquesta pandèmia ni cap altre, sigui sanitària o econòmica, o de qualsevol altre mena. Si al Parlament tenen la ultima paraula els funcionaris encarregats de publicar les resolucions aprobades, mai solucionarem els problemes reals que puguin sorgir. Mai. Tinguem-ho clar!

PAU BOLDU
PAU BOLDU
10.08.2020  ·  06:39

Ridau i la tropa junquerista ha canviat de bandol, son Sanchistes, son Aragones, son espanyols espanyolistes. Torrent un traficant contra la indrpendencia, tot el dia traficant la seva inaptitud i manca de categoria professional i personal i a les ordres del Sanchez i els seus icetos. El tripartit.3 es una realitat d’avui dia, pobre Sr. Torra

Vicen Maupoey
Vicen Maupoey
10.08.2020  ·  07:47

Desconeixia el funcionament del Parlament. Ha estat molt aclaridor.
Però quantes mes coses aprenc , mes indignació tinc.
Gràcies una vegada mes per explicar situacions que no entenc.

Jordi Torres
Jordi Torres
10.08.2020  ·  07:51

Una esplèndida lliçó sobre els principis bàsics de la democràcia. Gràcies Vicenç.

Joaquim ramirez
Joaquim ramirez
10.08.2020  ·  08:00

Perdò, no ve q tomb però ho havia de dir:
El ex-rei porta de guardaespatlles 4 nùmeros de la Guardia Civil
Es a dir els que empresonen als “robagallines” protegeixen al “robapollastres”

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
10.08.2020  ·  08:04

Sembla , tot plegat , un mal son. Com és possible que passi el que passa i que ningú agafi la dalla i talli les hèrnies ? És alucinant i em costa trobar les paraules encertades sense caure en desqualificacions grolleres. Som O no Som ? O potser tot plegat és una fireta en mans de maldestres. N’estic farta de tanta ineficàcia i de recular. Potser caldria saber si aquests traïdors , si a més de ser-ho , també són idiotes . Bon dia i bona hora .

Ignasi de
Ignasi de
10.08.2020  ·  08:06

Crida a tots i totes: adaptem el llenguatge a l’informe de Fernand de Varennes, com Clara ponsatí en les seves darreres declaracions. És el llenguatge de Nacions Unides. Ens entendran millor.

Eduard MUNTADA
Eduard MUNTADA
10.08.2020  ·  08:07

Ben senzill, Sr. Partal:

Al Parlament, els “Agents d’Altri” son TOTS els parlamentaris d’ERC inclosos Torrent, Aragonés i els Consellers d’ERC al Govern.

I aquest “Altri” son el PSC/psoe, PP, Ciutadans…i els Comuns. També.

És trist. No som prou. Però mentre una caterva d’ignorants, il·lusos, illetrats i imbècils (en sentit etimològic del mot) segueixi votant ERC, hi hauran poques possibilitats…

ramon Feixas
ramon Feixas
10.08.2020  ·  08:30

Segurament hia ha moltes més causes, per esperpèntic que sigui que els funcionaris decideixin el futur de les institucions d’acord i amb el principi “No quito ni pongo rey” però n’hi ha dues, en el cas de l’esperpent del Parlament de Catalunya que pesen molt. Una és la pròpia naturalesa concursal del funcionariats segons els qual una vegada assolit un lloc el que per altres son somnis de privilegis, per ells són drets, fins i tot el dret d’impunitat de reclamar més i més.La seva seguretat i drets per damunt de les necessitats socials. Per bé que hi hagi una majoria de funcionaris que fan un bon ús de del que tenen, sovint no són precisament els que més escalen i són decisius en temes d’equitat social. L’altra és la pròpia cultura, d’arrel franquista i tronc convergent que ha viciat a aquells que pensen més en la pròpia carrera professional que en deixar una bona labor malestar social al seu pas. La classe política independentista s’ha anat purgant durant el procés, però del funcionariat han rebut precisament aquells que han estat fidels a la nació a la que es deuen i altres han jugat al “quito-pongo”, quelcom no tant estrany en veient la impietat i la rabior de l’anti-justícia espanyola. El va camí de les possibles medalles borbòniques que la botifleria pot transitar, té lògica. Aixi com Iceta considera lícit que per la carrera política es pugui desmantellar el benestar del poble sense ni un sol remordiment, és lògic que qui té poca consciència d’espècie, pel càrrec del funcionariat tot s’hi val. Catalunya va iniciar fa anys un procés de sanejament dur i complicat on hi ha tanta merda incrustada. Mica en mica, però , el sentit comú es va sanejant. Hi haurà prou faidi, fregalls i suc de munyeca per part dels obradors?

Carles Serra
Carles Serra
10.08.2020  ·  08:32

Ja és penós per ser suau, no dic respectuós per què aquest d’ER fa temps que han perdut el respecte en els ciutadans de Catalunya.
Que alguns funcionaris actuïn amb deslleialtat a la institució que treballen i cobrant, és perquè trobant el recolzament i no veuen perillar el seu lloc de treball €

marga guasch
marga guasch
10.08.2020  ·  08:36

D’entrada, estic d’acord amb Josep Usó i no repetiré el que diu. Per altra banda, els funcionaris, tots, haurien de ser independentes del poder polític/executiu (per això cada cop hi ha més assessors i cia. amb contracte laboral i posats a dit). A més, els lletrats hi són per fer la seva feina, si no, no cal que hi siguin. Si són ells quise’n fan responsables de la publicació, ja no ho tinc clar. Qui signa l’ordre de publicació ?. I finalment, tipa dels comentaris constants contra ERC. Jo estic d’acord amb el que ha dit Aragonés, si no tenim força, no cal que ens la juguem per declaracions.

Josep Francesc Pèrez
Josep Francesc Pèrez
10.08.2020  ·  08:41

Doncs jo, ja els hauria fotut fora. Tant si es “legal” o no.

Seria el primer pas, i molt indicatiu- No?

Joan Cuscó
Joan Cuscó
10.08.2020  ·  09:04

Ja era hora que afloréssin noms i perquès.Tot això dels lletrats es veia com una cosa aliena, borrosa…
Doncs NO. Són funcionaris i estàn a les ordres de la democràcia. I si estàn cagats que que pleguin que ja han tingut i tenen un
esplendorós sou.

David Mascarella
David Mascarella
10.08.2020  ·  09:06

Ningú parla de la gestualitat constant d’un President que amb la pancarta va provocar la seva inhabilitació? sabent que no continuaria….
últimament surt a declaració contundent gairebé per setmana

si hem de caminar el camí i ens necessitem uns als altres, amb el començament de la campanya ja fa temps que algunes consignes als mitjans amics, i alguns auto suposats independentistes “purs” juguen a donar sortides inexistents, a costa d’altres

Michael Tornabells
Michael Tornabells
10.08.2020  ·  09:11

No sabibie q a Catalunya teniem un femer tan gran, pensaba q era cosa nomes de ñ
Quin desengany.

Carles Lladó
Carles Lladó
10.08.2020  ·  09:31

Amb uns partits capats per l’egoisme partidista i unes entitats sense el prestigi que havien tingut, si els catalans –amb una explosió de creativitat i àmplia visió de futur– no sabeu aprofitar l’actual decrepitud espanyola, potser serà que només mereixeu el què teniu.
I no havent-hi ja temps per instaurar la Democràcia Digital Immediata, suggerida ja fa més d’un any a les entitats sobiranistes i ben al seu abast, el temps dirà si s’ha perdut l’única possibilitat actual d’alliberament del domini espanyol.
I en aquestes circumstàncies caldrà votar el mal menor. Una pena.

Eduard Samarra
Eduard Samarra
10.08.2020  ·  09:35

Bé, potser fóra bo recordar que en el seu moment, post 1-O, moment en què els partits anomenats independentistes van decidir (unilateralment, sic) en poc menys de 24 hores presentar-se a unes eleccions fraudulentes convocades per l’M., es va engegar una gran campanya mediàtica per a preservar les “nostres institucions.” Cada cop queda més clar que políticament no podem fer cap república des de les estructures colonials.

Tomàs Moreta
Tomàs Moreta
10.08.2020  ·  09:38

Per mi el punt més important és quan en l’editorial es diu: “les discrepàncies que puguen aparéixer entre ells s’han de resoldre en peu d’igualtat i sempre posteriorment als actes de cadascun.”
Si li dius a un funcionari: Veies el què fas que si no m’agrada et tanco. És que actués en un entorn dictatorial pur.
I això és el què fan transformen un funcionari en jutge i amb funcions de censor.

Imma Verdaguer
Imma Verdaguer
10.08.2020  ·  09:47

Algú pot explicar a què juguen els d’ERC?

Anna Soler
Anna Soler
10.08.2020  ·  09:49

El que no entenc és que els tres darrers anys no s’hagi fet net a aquests funcionaris d’altri i encara estiguem així. Perquè no fan vacances tots junts i s’aprofita per anar per feina? Amb en Torrent serà qüestió d’esperar a unes eleccions autonòmiques, perquè està clar que no farà un pas al costat. Amb un comentari de’n Casado dient que ja sabien quantes criatures té, va ser suficient per comprar la seva por.

Agnès Buscart
Agnès Buscart
10.08.2020  ·  09:56

…ja feia dies que em preguntava què passa dins els intents de govern des de Catalunya…
i deia el 155 actua i el tapen…no ho entenc…
Ara em sembla molt pitjor, “agents d’altri” que hi deuen ser des de sempre…
Gràcies per posar-hi llum.

LLIBERTAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Joan Royo
Joan Royo
10.08.2020  ·  10:23

Encara ens estranyem? Quan caurem del cavall i veurem clar? Un president del parlament que es nega a investir com a president aquell que ha guanyat les eleccions, dient que no vol anar a la presó. El senyor Torrent ha desposseït el president Torra de la seua condició de diputat. Alguna cosa més? Què més podem esperar d’aquest cagamandúrries i el seu partit per acceptar i declarar que ERC són “agents d’altri”?

francesc felip
francesc felip
10.08.2020  ·  10:25

ERC ha aparcat la independència. Definitivament. El que no entenc és per què no ho reconeixen. Mala consciència potser?.

Julio Montabes
Julio Montabes
10.08.2020  ·  10:36

A veure si algú té coratge i els expedienta i separa del càrrec. El que han fet és gravíssim. Evidentment que tindran la protecció dels traïdors catalans ( Valls Icetes Montserrats) dels colons (Roldanas Carrizosos) i els seus jutges fiscals i policies. Però no per difícil s ha d’abandonar una tasca tan important com depurar el Parlament de funcionaris colpistes.

Tot el que ara se’ls consenteixi erosionarà, encara més, el poder i l’autoritat del Parlament de Catalunya.

Josep Salart
Josep Salart
10.08.2020  ·  10:39

La foto ja parla per sí sola. Que trist que en el partit d’ERC no surti cap Puigdemont i provoqui una segada d’herba dolenta.

No hi ha ningú independentista i amb ganes de viure en un estat nou, deixant d’una vegada aquesta podridor española? A ERC no hi ha ningú amb dos dits de front?. O tant sols amb dignitat i un polsím de vergonya? No n’hem tingut prou de peix al cove i ser uns servils ninots?

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
10.08.2020  ·  10:53

El “parlament” (?) és tant espanyol com la policia.

Però finalment el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya ha publicat avui dilluns la proposta de resolució conjunta de JxCat, ERC i CUP, i aprovada el divendres que declara que “Catalunya és republicana i, per tant, no reconeix ni vol tenir cap rei”.

Pep Agulló
Pep Agulló
10.08.2020  ·  11:07

DEIXAREM QUE EL MÉS INSIGNIFICANT FUNCIONARI DE LA METRÒPOLI TINGUI MÉS PODER QUE LA MÀXIMA AUTORITAT DE LA COLÒNIA?

Caldria fer-ne una base de dades de les accions i actituds antidemocràtiques dels funcionaris de l’Estat i de les institucions catalanes. La repressió addicional a la dels de la casta de la toga…

Però aquí ve la part més greu, un sector d’ERC que glorifica, menysvalorant-los, tots aquests atacs de l’enemic. Una cosa és divergir de l’estratègia i l’altra acceptar la connivència amb actes intolerables (antidemocràtics) contra la sobirania del parlament com fa Torrent i Aragonès.

Interessant aportació de Joan Rovira…

Ferran Moreno
Ferran Moreno
10.08.2020  ·  11:24

Venen eleccions, cadires en joc. Moment de grans proclames per a esverar la parròquia, però que no comprometin a res.
Parlem només de simples declaracions, però l’autocensura ja ens diu fins on són capaços d’arribar.
Molt de soroll per no res. És el que tenim.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
10.08.2020  ·  11:41

És obligat agrair-te, Vicent, la subtilesa i el talent democràtic amb que ens desvelles cada dia detalls importants que la majoria ni percebem. Respecte al teu Editorial de huí, algú ha manifestat fent comparació molt encertadament, que ternim com un cavall de Troia dins de casa. Gràcies per treure’ns un poc cada dia de la ignorància en que estem acostumats a viure.

josep ortinez
josep ortinez
10.08.2020  ·  12:25

Els Sr. Ridao, lletrat del parlament, ha estat diputat al parlament d’aqui i al d’alla pet ERC.
El Sr. Aragones es diputat al parlament d’qui per ERC.
El Sr. Torrent es diputat al parlament d’aqui per ERC.

Quan anem a votar jo penso mes en el han fet que en que diuen que faran.

Albert Ventura
Albert Ventura
10.08.2020  ·  12:38

Sr Uso, el Parlament de Catalunya no es producte de cap de les maneres de la Constitucio del 78. Ben al contrari, es l’unic remanent que queda en peu de les institucions de la Republica Espanyola. O a sant de que es pensa que el Suarez va rebre al President Tarradellas com el que era?. Que aquesta falornia se l’empassin els espanyols com s’inventava l’infaust Peces Barba abans de rebentar, passi, pero els catalans hauriem de saber millor la nostra historia.

Rubén Cruz
Rubén Cruz
10.08.2020  ·  12:56

Senyor Mascarella, amb tot respecte, no li compro: “si hem de caminar el camí i ens necessitem uns als altres”…
És el mateix argument que podem aplicar a la resta de conciutadans de Catalunya que en somien amb l’encaix definitiu a Espanya i que no se’n parli mės… Esclar que hi hem de conviure-hi, però no ens necessitem per assolir el respectiu objectiu. O potser sí, que necessitaríem que els Altres acceptessin de jugar responsablement el joc de La Majoria (perquè els Nosaltres ja ho acceptem i no tenim res a perdre-hi)
Trobo que els votants benintencionats d’Esquerra haurien de fer un pas al costat, canviar el destinatari dels respectius vots i permetre que Junts sigui responsable de portar-nos a Nosaltres, la part independentista, esdevinguem la part majoritària de Catalunya.
Tots són avantatges. D’entrada, s’eixamplaria la base fins a donar una enorme legitimitat a les accions de govern, i faríem una forta inversió (una aposta, si voleu) pel nostre futur. I de sortida, si l’aposta no dona el rendiment esperat, sempre podem tornar a jugar a la puta i la ramoneta, que se’ns reobrirà un temps d’Estatut d’Autonomia en una República espanyola. No hem de patir, que no renunciaran a acollir-nos a la seva cleda.

Millor jugar fort i perdre-hi que viure d’anhels mai engegats. La mediocritat ens espera al final del tub pel qual ens volen fer passar. Arrisquem a viure independents. Soltem amarres mentals ara, i “fem-ho ara”, que va dir en Junqueras amb llàgrimes als ulls.

Joan Torres
Joan Torres
10.08.2020  ·  13:19

David Mascarella, perquè continues fent el ridícul ?

Javier Baena
Javier Baena
10.08.2020  ·  14:30

Després del 30 de gener del 2018 ja hi cap tot… només continua el que es va acceptar llavors… si ina vegada es traga després es molt més difícil canviar-ho…

Albert T
Albert T
10.08.2020  ·  16:15

Si s’identifiquen clarament les coses, no cal donar tantes voltes a tot plegat:
el Parlament de la Ciutadella és, com ha estat sempre, la màxima institució de l’imperi espanyol a la colònia Catalana totalmente controlat pels amos, i d’aquí ja va supurant tot el podriment a tota la resta d’organismes.
Això tan obvi ja fa temps que hauríem de tenir-ho molt clar, però veig que no només no és així sinó que seguim caient en la trampa de voler defensar, com si fos nostra, una cosa que és totalment perversa en sí mateixa i amb això ens van tenint entretinguts, els d’allà i els d’aquí, per seguir ben lligadets a la sínia, donant voltes per no anar enlloc!

Montserrat Puig
Montserrat Puig
10.08.2020  ·  16:18

És escandalós que el President del Parlament permeti que passi això.

Però no m’estranya. De fet el lletrat major ridao i el president torrent actuen de comú acord i planificadament. Crec jo. La foto no té preu.

Ridao(ER): agent d’altri.
Torrent (ER): agent d’altri.
Aragonès (ER): agent d’altri.
ER: agent d’altri.

Enric Vilar
Enric Vilar
10.08.2020  ·  16:57

Llegiu el llibre de Puigdemont i el reguitzell de manques de lleialtat de ER a moltes ocasions. Res ens ha d’extranyar dels companys Torrent & co. Trist però fa temps que cueija. Ah, i a Puigdemont ja el van avisar.
Es una llauna tenir que guaitar.te sempre l’esquena…
A veura si a aquesta propera l’encerten tots plegats i “jubilen” els Ridao de torn del “suport” jurídic al Parlament. Quina neteija….

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
10.08.2020  ·  17:47

MHP Torra: Aprovo la seva decisió de demanar la dimissió d’aquest impresentable esquirol que té la barroeria de modificar les decissions parlamentàries. Tot i així la transgressió de determinades normes bàsiques -de manera provocadora i repetitiva-, al meu criteri mereix una destitució fulminant, inmediata i solemne del responsable i la posta en evidència i vergonya dels inductors. S`ha de tallar d’arrel les actituds i fets de sabotatge per part d’elements dissidents dins de les mateixes institucions oficials de la Generalitat i que sense les condicions de fidelitat a la Cambra legislativa torpedinen les normes fonamentals i institucionals de la democràcia. No és acceptable que per por a possibles reaccions negatives es toleri un càncer que pot ser mortal. MHP Torra, sense por ni concessions ni prevencions. Les conculcacions de les normes institucionals amb finalitats polítques no es pot deixar impunes per una colla de perjurs.

jordi Rovira
jordi Rovira
10.08.2020  ·  18:22

Home, només cal fer un xic de memòria per recordar a la indigna Montserrat del Toro; Marchenas i Llarenas apart. Això si no tenim en compte els aporellos condecorats. És doncs una evidència que cada vegada va més enllà de la normalitat constitucional: sí senyors l’estat de dret a Espanya està colpit per una elit descontrolada que ningú sap per a qui treballa. Estem en aquest dat, i la qüestió ja no és només domèstica.

Francesc Contreras
Francesc Contreras
10.08.2020  ·  19:26

Mentre continuem votant ERC,PSC, nopodemos Cs… seguirem essent colónia i tindrem agents castellans i colaboracionistes catalans treballant contra les drets i llibertats de CAT en totes les formes possibles

Bon article, Sr Partal

Francesc Minero
Francesc Minero
10.08.2020  ·  20:04

Sr. Torrent:

1.- Vostè, a petició dels “lletrats-picaplets” del parlament, impedeix la proclamació del MHP Puigdemont (el nostre President legítim) per la negativa de investir-lo “telemàticament” (el congrés i Pedro Sánchez s’han afartat d’utilitzar el vot telemàtic)

2.- Vostè, a petició dels “lletrats-picaplets” del parlament va treure la condició de diputat electe al MHP Torra.

3.- Vostè permet que un picaplet-funcionari del parlament es negui a publicar les resolucions votades i aprovades pel ple.

A favor de quin estament de l’estat espanyol hi treballa? del TC?, del TS?, del TSJC? o de tots ells?

PS- He escrit parlament amb minúscules perquè la majúscula la va perdre des del empresonament de la MH Presidenta Carme Forcadell

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
10.08.2020  ·  20:53

Lo que ha pasado es una violación de la autoridad de un parlamento…

Una violación hecha con aquella desenvoltura de la cual puede ser capaz o un ignorante y un obtuso que no está en condición de entender la realidad o un criminal

Lo que es inquietante es esta acción de violación no se ha consumado en una España patria de la autoridad de la sistemática violencia y de la arbitrariedad, sino que en el parlamento de Catalunia

Inquietante es este comportamiento no casual sino constante de parte de un partido ER que parece del franquismo ha heredado una actitud inaguantable

Josep Maria Miquel
Josep Maria Miquel
10.08.2020  ·  21:54

La norma : No votar mai al partit on sigui en Roger Torrent

Carme Bech
Carme Bech
10.08.2020  ·  22:51

Ha tornat la censura. Però ara els censuradors som nosaltres mateixos. Fins on hem arribat? Aquest lletrat major ha estat escollit per la sobirania popular? Qui permet que un assessor jurídic pugui modificar una resolució votada i aprovada pels representants del poble?

Jaume Riu
Jaume Riu
10.08.2020  ·  23:34

Visió positiva.
Cada dia, en cada nova passa cap a la independència, es fa públic i tothom ho veu, quin és el llast que hem de llençar per poder volar.
Ara ja no es pot ocultar res, i això és bo.
Ara sabem amb certesa amb qui no podem comptar.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes