Admesa a tràmit la moció de la CUP sobre la resolució del 9-N

  • La mesa del parlament demana a la CUP que en canviï el contingut

VilaWeb
ACN
29.03.2016 - 12:32
Actualització: 29.03.2016 - 13:08

La mesa del parlament ha admès a tràmit la moció de la CUP que pretén reiterar el compromís dels grups independentistes amb la resolució del passat 9 de novembre. Els 4 representants de JxSí han votat a favor de l’admissió a tràmit —C’s i PSC en contra i Cataluny Sí Que Es Pot no ha participat en la votació—, tot i que han reconegut tenir reserves pel que fa a la legalitat del text. El vice-president primer del parlament, Lluís Corominas, ha explicat que el redactat actual podria comportar conseqüències legals per a la cambra, ja que la resolució independentista del 9-N està suspesa pel Tribunal Constitucional (TC) espanyol.

Per això, JxSí demana a la CUP que modifiqui el redactat de la moció. L’esquerra anticapitalista ja ha mostrat la seva negativa a fer-ho. En cas que no ho faci, la presidenta del parlament, Carme Forcadell, plantejarà un canvi en l’ordre del dia del ple previst per al 6 i 7 d’abril perquè l’hemicicle decideixi si s’ajorna el debat sobre la moció.

Corominas ha subratllat que existeixen ‘dubtes legals’ sobre la moció que ha presentat la CUP. Per això, la Mesa l’ha admès a tràmit amb una condició: que esvaeixi aquests dubtes abans de la votació prevista al Ple dels dies 6 i 7 d’abril. El vicepresident de la cambra ha recordat que, un cop admesa a tràmit, els grups parlamentaris poden presentar-hi esmenes i fins i tot el grup proposant pot introduir modificacions en el text. La CUP ja ha transmès tant a la Mesa, on Anna Gabriel ha assistit com a oient, com a la Junta de Portaveus, que no té cap intenció d’esmenar el text presentat.

En cas que l’esquerra anticapitalista es mantingui ferma en aquesta decisió, la presidenta del Parlament proposarà formalment que la moció ‘decaigui’. El Ple del Parlament és, en aquest sentit, qui té la darrera paraula. Si la CUP no canvia d’opinió seran els 135 diputats del Parlament els que decidiran, per majoria, si es debat o no la moció. En cas que majoritàriament decideixin anul·lar el debat, el contingut de la moció no arribaria ni a votar-se.

‘Estem parlant d’un fet inèdit’, ha reconegut Corominas. ‘Mai havíem tingut una sentència (del TC) d’aquest tipus. Des del punt de vista del parlamentarisme podria sembla estrany, però estem aplicant el reglament fil per randa’, ha afegit, tot recordant que la mesa ha de controlar la ‘congruència’ i ‘l’adequació a la legalitat’ de les mocions presentades. Fins ara, el parlament no ha anul·lat mai cap debat pels dubtes legals existents.

La moció de la CUP reitera la vigència de la declaració independentista que el parlament va fer el passat 9 de novembre i que, posteriorment, va suspendre el TC. A més, ‘insta el govern a presentar en 30 dies un pla d’execució de tots els annexos de la declaració i a desatendre els requeriments de l’Audiència espanyola relatius al procés de desconnexió democràtica de l’estat espanyol i, en conseqüència, que el cos de Mossos d’Esquadra no els executi com a policia judicial’.

La CUP vol que l’executiu mostri el ‘màxim suport’ als ajuntaments que siguin investigats per haver mostra suport a la declaració del 9-N i ‘encoratjar’ els càrrecs electes a seguir desatenent les peticions de les institucions ‘no democràtiques’ de l’estat; que elabori en trenta dies un pla d’actuació relatiu a la fase preconstituent; i que inclogui una partida pressupostària per finançar l’esmentada fase preconstituent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any