Adeu, maleït agost! 


  • El rebrot de la covid-19 ha enfonsat el turisme estranger i ha afectat les comandes a la indústria manufacturera, que frena la seva recuperació

Jordi Goula
01.09.2020 - 19:50
VilaWeb

Amb 114 noves infeccions per cada 100.000 habitants la setmana passada, el virus es propaga més de pressa a l’estat espanyol que no pas als Estats Units, més del doble que a França, unes vuit vegades més ràpidament que no pas a Itàlia i la Gran Bretanya i deu vegades més que a Alemanya. Ho deia ahir el New York Times. Poca broma, perquè les coses no passen sense causa. I algú hauria de donar explicacions sobre què s’ha fet pitjor que a Itàlia, per exemple. No sé de qui és la responsabilitat, si d’un, de molts o de tots, però cal ser conscients que s’ha malmès la feina de molts milers de treballadors, autònoms i empreses i s’ha posat una pedra molt grossa al camí de la recuperació.

Aquest article del NYT és el final inesperat i lamentable d’un agost per a oblidar. Un agost en què la covid-19 s’ha avançat en el temps previst, ha espantat els turistes estrangers i ha trencat la recuperació iniciada amb força en la indústria manufacturera al juliol, per un estancament de les comandes. El fet és que l’índex dels directors de compres (PMI) ha baixat gairebé quatre punts a l’agost. En realitat, pintava malament el PMI de serveis, que sabrem d’aquí a un parell de dies, però la baixada en el de la indústria no deixa de ser una sorpresa negativa.

L’explicació que donen els autors dels càlculs, la gent de l’IHS Markit, és prou clara. La recuperació del sector manufacturer espanyol es va estancar a l’agost (-3,6 pp) després d’haver registrat un retorn important al creixement al juliol (+4,5 pp). Les noves comandes es van mantenir pràcticament iguals que el mes anterior, cosa que contribuí a un augment molt més lent de la producció. En conseqüència, les empreses van disminuir l’activitat de compres i van continuar reduint l’ocupació.

El director de la publicació recordava: ‘Les empreses encara tenen l’esperança que es produeixi una millora gradual durant els dotze mesos vinents.’ Però no ens enganyem, després del malson de l’agost, les últimes dades de l’índex PMI mostren que qualsevol recuperació econòmica al sector es basa en l’èxit de l’eradicació de la covid-19. Només un signe clar de disminució del nombre de casos proporcionarà garanties que la recuperació pot tornar a encaminar-se. És tan senzill i tan complicat com això. D’aquí ve que encara es facin més difícils d’entendre molts dels actes irresponsables contra les normes dictades per les autoritats. No ens hi juguem la salut i prou. Hi ha molt més, com la feina i el modus vivendi de molts milers de persones. Tan difícil és d’entendre? Tan malament s’ha explicat?

Demà sabrem les dades de desocupació i d’afiliació a la Seguretat Social. Veurem si això que apunta l’informe és cert: ‘L’excés de capacitat donarà lloc a una altra ronda de retallades d’ocupació en el sector, de manera que la seqüència actual de destrucció d’ocupació s’estendrà setze mesos.’ Esperem que aquesta vegada no encerti la previsió…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any