[VÍDEO] Colau diu al Suprem espanyol que no hi va haver ‘danys’ en la mobilització del 20-S

  • Vegeu el vídeo de la declaració íntregra d'Ada Colau al Tribunal Suprem espanyol durant el judici contra el procés

VilaWeb
Redacció
28.02.2019 - 12:42
Actualització: 28.02.2019 - 16:15

La batllessa de Barcelona, Ada Colau, ha defensat que el 20-S va ser una ‘manifestació pacífica’ que formava part ‘de la normalitat democràtica’. A més, ha constatat que aquell dia –i també els previs– es vivia una situació ‘d’excepcionalitat i alarma social’ i ha reconegut que estaven ‘preocupats’ perquè s’escorcollaven institucions i es detenien càrrecs electes. Colau també s’ha referit a l’intent d’escorcoll a la seu de la CUP sense ordre judicial i ha dit que per tot això va fer una crida a la mobilització ‘pacífica i massiva’, perquè creia que els drets fonamentals i les institucions ‘podien perillar’. La batllessa ha declarat després d’Iñigo UrkulluGabriel RufiánAlbano-Dante Fachin i Ernest Benach. Vegeu ací el vídeo de la declaració d’Ada Colau:

Colau ha explicat que, tal com consta en un informe que han aportat al tribunal, els serveis de l’Ajuntament de Barcelona no van detectar ‘danys als voltants’ d’on hi va haver la concentració el 20-S, ‘ni incidents rellevants, menys que en altres mobilitzacions’. ‘Es van posar més tanques de les habituals, però a l’informe no hi ha res rellevant que afectés les mobilitzacions’, ha remarcat.

El diari Ara ha publicat el contingut de l’informe, on es detalla que l’única ‘despesa addicional’ entre el 20-S i l’1-O van ser 5.300 euros per vuitanta tanques municipals malmeses. En el document, l’ajuntament compara aquesta despesa els desperfectes arran de les manifestacions pels desallotjaments de Can Vies i el Banc Expropiat. 415.000 euros, la primera, i 60.000, la segona. L’informe, doncs, desmunta el relat de la violència instigat per la fiscalia.

Sobre l’1-O, Colau ha remarcat que aquella jornada ‘no va ser de cap institució ni de cap partit polític, va ser de la gent, de milions de persones autoorganitzades’. ‘Estava organitzat per la gent, ho vam veure tots, els col·legis eren plens de ciutadania autoorganitzada.’ La batllessa de Barcelona creu que es pot fer un ‘paral·lelisme’ amb les accions de ‘desobediència civil’ que ella mateixa va protagonitzar quan encapçalava la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). Justament Jordi Cuixart, durant la seva declaració, va definir l’1-O com ‘l’exercici més gran de desobediència civil d’Europa’.

Colau ha dit que se li trencava l’ànima de veure els acusats presos i ha afegit: ‘Si som aquí per l’1-O, els acusats hauríem de ser milions de persones.’ Vegeu-ne el moment:

La batllessa de Barcelona també ha denunciat la violència de la policia durant la jornada del referèndum i ha qualificat les càrregues de ‘brutals’ i ‘horribles’. En aquest sentit, ha explicat que va trucar a l’ex-delegat del govern espanyol Enric Millo perquè aturés de manera immediata l’actuació policíaca.

‘Incomoditat’ per haver de respondre a Vox

Al començament de l’interrogatori, Colau s’ha mostrat disposada a respondre a les preguntes de l’acusació popular exercida per Vox ‘per respecte a la sala i al dret de defensa’, però al mateix temps ha deixat constància de la seva ‘incomoditat’ per ‘haver de respondre a grups d’extrema dreta que amenacen drets fonamentals’. Colau s’ha sumat d’aquesta manera a les queixes d’altres testimonis per haver de respondre a Vox. Per ara, els únics testimonis que s’han negat a respondre’ls han estat els ex-diputats de la CUP Antonio Baños i Eulàlia Reguant, que no van declarar i han estat multats.

Calendari del judici contra el procés

Aquest dijous 28 de febrer són cridats a declarar: Iñigo Urkullu, Gabriel Rufián, Albano-Dante Fachin, Ernest Benach, Ada Colau, Juan Ignacio Zoido, Xavier Domènech, Josep Ginesta, Francesc Iglesias i Adrià Comella. Si no hi ha temps que declarin tots avui, hauran de declarar demà al matí en una sessió extraordinària.

Fins ara, les sessions ordinàries del judici contra el procés anaven de dimarts a dijous, però arran de la durada de les declaracions dels acusats, Marchena va anunciar que també hi hauria sessió els dilluns 4, 11 i 25 de març. Entre dilluns i dijous de la setmana vinent, passaran per davant del tribunal trenta-quatre testimonis. Entre aquests, destaquen l’ex-membre de la mesa del parlament per Ciutadans Jose María Espejo Saavedra; l’ex-secretari d’estat de Seguretat José Antonio Nieto BallesterosJuan Antonio Puigserver, que va assumir la direcció política dels Mossos durant el 155; i els comissaris dels Mossos d’Esquadra Manuel Castellví i Emilio Quevedo.

També declarara els propietaris dels hotels de Figueres i Reus on es van allotjar policies espanyols durant els dies previs i posteriors al referèndum; Núria Llorach, presidenta en funcions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA); i Xavier Xirgo, director del diari El Punt Avui.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any