candidatura

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) considera insuficient l’acord de govern signat entre el PSPV, Compromís i Unides Podem, que han anomenat Botànic 2. En un comunicat, ACPV destaca la distància entre els objectius de política lingüística i cultural que durant la campanya electoral va marcar l’entitat i el text del nou acord.

Dels cinc punts que va proposar, l’acord només fa referència de dos, ‘tots dos inclosos no en un inexistent apartat de cultura i llengua, sinó en un de titulat “Qualitat democràtica i bon govern”’, diu el comunicat. ACPV demanava de reformar la llei de la Funció pública per a fer valdre l’acord ‘d’àmplia base associativa i sindical’ per a incloure la competència lingüística en l’accés a l’administració.

Aquesta qüestió es tracta en el punt 8 del nou pacte del Botànic, que parla d’una nova llei que inclogui ‘l’adquisició de coneixements i habilitats que garantesquen el principi d’igualtat i no discriminació per motius culturals, lingüístics, de gènere o capacitats’. Per ACPV, el redactat és un avanç perquè reconeix implícitament l’existència d’una discriminació lingüística, però creu que permet una interpretació molt oberta. ‘De fet, no explicita que calga acreditar aquesta competència per a l’accés a la funció pública’, diu el comunicat.

L’altre punt proposat per ACPV que, d’alguna manera, està inclòs al nou acord de govern és el que demanava l’aprovació d’una llei d’Igualtat lingüística. El punt 14 del pacte recull la proposta, però ACPV critica que limita el seu àmbit d’aplicació explícitament a l’administració pública. Segons l’entitat, es pot entendre aquesta llei com un mer suport normatiu al punt anterior. En canvi, el projecte d’ACPV és una llei per a la igualtat en tots els àmbits socials. Tal com està plantejada, diu ACPV, ‘no serà una llei d’igualtat plena’.

D’altra banda, l’acord no inclou ni la recuperació de TV3, ni el començament de la col·laboració de la conselleria de Cultura amb l’Institut Ramon Llull amb l’entrada del govern a l’institut ni, de fet, la recuperació de la conselleria de Cultura que va suprimir el primer Botànic.

‘Entenem que els cinc punts que vam plantejar ara fa uns mesos continuen essent una necessitat com a instruments d’avanç cap a la igualtat lingüística i la promoció efectiva de la nostra cultura i, conseqüentment, continuarem treballant per a fer-los possible’, diu el comunicat. A més, constaten que ‘el vell anticatalanisme’ ja no aporta els mateixos rèdits electorals que abans, de manera que ‘és hora de fer avanços com els que apuntem, els quals compten a més amb un important suport social’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb