CaixaBank Bankia

La junta d’accionistes de CaixaBank ha aprovat la fusió per absorció de Bankia, operació que els convertirà el primer banc de l’estat espanyol amb més de 20 milions de clients, més de 50.000 empleats, 6.700 sucursals i seu social a València. CaixaBank ha celebrat la junta extraordinària al Palau de Congressos de València, el mateix recinte on els accionistes de Bankia van donar el vistiplau a aquesta operació dimarts. Després de l’aprovació dels accionistes, CaixaBank i Bankia esperaran a rebre l’autorització dels reguladors per a culminar la fusió, que podria materialitzar-se en el primer trimestre de 2021, si bé la integració operativa de les dues entitats s’executaria a finals d’any.

L’entitat resultant, que mantindrà la marca CaixaBank tindrà una quota en crèdits i dipòsits del 25% i 24%, respectivament, i més de 664.000 milions d’actius. La societat mantindrà la seva seu social a València, on actualment tenen els seus domicilis socials CaixaBank i Bankia, i existirà una doble seu operativa a Barcelona i Madrid.

L’actual president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, serà el president executiu de l’entitat fusionada, mentre que Gonzalo Gortázar continuarà com a conseller delegat. Els antics accionistes de CaixaBank tindran el 74,2% del capital de la nova entitat i els de Bankia, el 25,8%. Els principals accionistes seran Criteria-Fundació la Caixa, que posseirà el 30%, i l’estat espanyol, a través del FROB, amb un 16%. Els inversors institucionals representaran el 37%, i el 17% restant quedarà en mans de més de 750.000 petits accionistes. El nou consell estarà compost per un terç de consellers provinents de Bankia i dos terços que vénen de CaixaBank.

Per categories, dins dels 15 membres que compondran el nou consell hi haurà tres consellers dominicals, dos representant a Criteria-Fundació la Caixa, i un en nom del FROB. En aquest sentit, CaixaBank ha obtingut també el suport majoritari dels accionistes per a aprovar el nomenament dels nous consellers després de la integració: José Ignacio Goirigolzarri, Joaquí Ayuso, Francisco Javier Campo, Eva Castillo, María Teresa Santero i Fernando María Costa Duarte.

També formaran part del consell d’administració els actuals consellers de CaixaBank Gonzalo Gortázar (conseller delegat), Tomás Muniesa (vice-president), José Serna, María Verónica Fisas, Cristina Garmendia, María Amparo Moraleda, Eduardo Javier Sanchiz, John Shepard i Koro Usarraga.

En la seva última junta com a president de CaixaBank, que ha qualificat de “històrica”, Jordi Gual ha defensat que Bankia “és el millor soci” amb el qual avançar en aquest procés de concentració bancària, ja que aporta una gran base de clients i li permet continuar equilibrant la seva presència a tot l’estat. Gual ha assegurat que la fusió per absorció de Bankia serà “un de les grans fites en la història” del grup, que sumarà la seva integració número 85, i que donarà lloc a una entitat “més sòlida, més eficient i més rendible”.

Gonzalo Gortázar, per part seva, ha defensat que l’operació de fusió amb Bankia suposa “una gran oportunitat de crear valor”, perquè sortirà una entitat “forta, bé aprovisionada i ben capitalitzada”, beneficiosa per a tots els grups d’interès.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.