Un jutjat penal de Terol ha absolt quatre joves, dos d’ells catalans, dels delictes d’odi, contra la integritat moral, injúries greus a funcionaris públics i contra les institucions de l’estat per haver fet piulades a Twitter contra la Guàrdia Civil arran de la mort de dos agents tirotejats el desembre del 2017. Segons la magistrada, els missatges són ofensius però no delictius, ja que no són suficientment greus.

Les piulades es van produir arran de la mort de dos guàrdies civils i un ramader d’Andorra de Terol per trets d’un ex-militar serbi anomenat ‘Igor el rus’, el 14 de desembre del 2017, quan els agents el buscaven entre Andorra i Albálate del Arzobisbo. En fer-se pública la notícia, un home d’Olesa de Montserrat (Baix Llobregat) i tres dones de Mataró (Maresme), les Palmas de Gran Canaria i Zuera (Saragossa), van fer comentaris ‘justificatius, laudatoris i jocosos’ sobre el crim. La dona de Mataró, per exemple, va escriure ‘karma’ en resposta a la notícia del crim i l’home d’Olesa va dir que els agents haguessin hagut d’estudiar ‘en comptes d’allistar-se a un cos militar’

Segons la magistrada, basant-se en jurisprudència del Tribunal Constitucional, el delicte d’injúries no es pot cometre sobre persones mortes, igual que tampoc el delicte contra la integritat moral. A més, recorda que la Guàrdia Civil no és un col·lectiu amb especial protecció i per tant no pot ser víctima d’un delicte d’odi, segons el Codi Penal.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.