Ábalos diu que plegarà si li ho demana el PSOE, no perquè ho digui el PP

  • L’ex-ministre espanyol diu en una entrevista a El País que no va sospitar mai que un ajudant seu s’enriquís amb la compra de màscares

VilaWeb
ACN
24.02.2024 - 10:02
Actualització: 24.02.2024 - 11:35

L’ex-ministre espanyol José Luis Ábalos ha dit en una entrevista a El País que, si bé de moment no pensava plegar pel cas de suposades comissions irregulars en la compra de màscares cobrades per un ex-assessor seu, es posava a disposició del PSOE per si li demanava d’anar-se’n. Ahir, la vice-presidenta del govern espanyol i vice-secretària general del PSOE, María Jesús Montero, va insinuar que potser hauria de plegar quan va contestar “jo sé què faria jo” a la pregunta de si havia de dimitir. Ábalos diu que ningú del PSOE no li ha demanat “convenientment” la dimissió. “Tot al contrari. […] Sempre estic a disposició del meu partit, però no faré un tribut a la dreta.”

Ábalos diu que no n’ha parlat, ni pretén de parlar-ne, amb el president del govern espanyol i dirigent del partit, Pedro Sánchez: “Sé com pensa, què espera i sap que sóc lleial.” Diu que l’acusació contra ell de moment solament és política i mediàtica, no pas judicial i que es defensarà de les acusacions judicials, si arriben, però no pas de les campanyes de la dreta: “No tinc cap aferrament, però cal pensar si això [la seva dimissió] serveix de res o per aplanar la campanya de la dreta, que no acabarà amb mi.”

Així, vol esperar que es facin públics els detalls de la investigació judicial perquè no figura com a investigat en la querella de la fiscalia. “Si el sacrifici serveix perquè s’aclareixi tot i es depurin responsabilitats, compten amb la meva col·laboració, però no perquè la dreta es cobri una peça que, a més, en aquests moments no és important. […] S’ha de ser intel·ligent en l’acció política, saber les estratègies que practiquen alguns, s’ha de tenir clar si es beneficia l’estratègia de l’adversari.[…] Sempre estic a disposició del meu partit, he estat lleial; ho pensaré amb el meu partit, i no prendré una decisió tot sol”, explica.

Ábalos assumeix la responsabilitat d’haver contractat Koldo García, el seu ex-assessor investigat, però considera que sempre hi pot haver algú que abusi de la confiança, tal com diu va passar en els governs d’Aznar o Esperanza Aguirre. Això no obstant, recorda que no l’han acusat pas a ell i creu que és el seu ex-assessor qui ha de defensar-se de les acusacions. “El que he llegit m’ha decebut profundament. És veritat que molta gent em deia coses de Koldo, però sóc una persona confiada, dono oportunitats a la gent.”

Per exemple, diu que li va demanar sobre un pis que havia comprat a Benidorm, i que li va contestar que l’havien pagat entre tots els germans, amb una hipoteca, per als seus pares. En canvi, el pis es va comprar al comptat i es va posar a nom del seu nucli familiar. Diu que no va sospitar de cap enriquiment il·lícit del seu assessor, i que quan ho ha vist a la querella l’ha sorprès. A més, explica que ell no s’ha enriquit en aquest procediment, i que té menys patrimoni ara que quan va ser nomenat ministre.

Urgència per a comprar màscares

Les mirades se centren en l’empresa que va contractar per subministrar màscares durant la pandèmia, i Ábalos diu que en aquells moments molts sectors públics en necessitaven urgentment, com ara la policia, els carters i fins i tot els sanitaris. “Koldo i més persones van aportar propostes que es van estudiar; a misses dites les coses es veuen d’una altra manera, però en aquell moment estàs en tensió. Jo estava content per la gestió i no em vaig posar a investigar l’empresa”, argumenta. A més, diu que no va ordenar a Ports de l’estat espanyol que contractés l’empresa aportada per García pel fet de ser aquesta, sinó perquè tenia capacitat de subministrament de màscares, però afegeix que no es va submergir en els detalls.

En aquest sentit, diu que no va sospitar d’irregularitats en l’empresa, però va ordenar al subsecretari que en supervisés la contractació, i diu que tot es va fer correctament. Fins i tot va recomanar a uns altres ministeris que contractessin aquesta mateixa empresa.

En tot cas, explica que de moment no s’ha demanat cap fiança als investigats i que el Tribunal de Comptes diu que no hi va haver cap pèrdua patrimonial per part de l’estat espanyol. “A la querella hi diu que el procediment de contractació va ser correcte, amb preus de mercat i transport inclòs”, i ho compara amb el cas de les “màscares falses” de la Comunitat de Madrid.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any