A Brussel·les, un poble simplement admirable

  • «La dignitat, la contundència, la fermesa i l’elegància amb què es defensen la llibertat, la independència, els presos polítics i els exiliats genera una força descomunal, una alegria de lluitar que ha d’alimentar la República proclamada»

Vicent Partal
07.12.2017 - 22:00
Actualització: 08.12.2017 - 14:38
VilaWeb

Durant aquesta darrera dècada, el creixement, la consolidació i les victòries de l’independentisme han estat fonamentats i marcats per les grans mobilitzacions populars. Des del carrer, la gent ha empès els polítics a convocar referèndums i eleccions, a guanyar referèndums i eleccions, a formar govern, a proclamar la República. Ho ha fet ajuntant mans o aguantant els cops de bastó. Amb calor i amb fred. Desplaçant-se fins on calgués. Ahir, la gran manifestació de Brussel·les va significar, en aquest sentit, un nou un impuls monumental. A la capital de la Unió Europea s’hi va veure un poble simplement admirable. Excepcional.

La policia belga, com totes, compta els manifestants a la baixa. La xifra oficial de quaranta-cinc mil persones és, en qualsevol cas, espectacular. Impressionant. No crec que cap més país del món estiga en condicions avui d’organitzar una cosa comparable. Tants milers de persones desplaçant-se per donar suport al seu govern en l’exili i per dir-li a Europa que desperte i se n’adone que té un problema gran que, encara que no ho vulga veure, l’afecta.

El tractament que han fet els mitjans belgues i europeus de la demostració ajuda molt a fer notar la pressió a les institucions europees. La sorpresa per allò que veien era gran i la impressió que els va causar, important. Espanya intenta vendre la imatge que té controlada la situació catalana i que el president i el govern són uns excèntrics. Però tots els alts càrrecs de la Unió Europea que van veure desfilar ahir tantes persones per davant els edificis comunitaris difícilment compraran la tesi després de constatar personalment el suport enorme que tenen el president i el govern republicà exiliats. L’esforç anònim i individual fet per desenes de milers de catalans té molt de sentit.

Però no tan sols té sentit per a despertar Europa sinó també per a reforçar-nos com a nació i com a moviment. El cop d’estat espanyol va semblar que estabornia, per un moment i una mica, el moviment independentista. Segons que passen els dies i les setmanes, però, cada vegada és més clar que l’independentisme no tan sols resisteix la brutalitat repressiva a que ha estat sotmès sinó que creix amb força, posant la mirada, en primer lloc, en l’horitzó electoral del 21 de desembre.

Per això Espanya està tan nerviosa. I d’ací vénen els insults descontrolats, les provocacions infantils com la d’Antena3 ahir mateix a Brussel·les, les amenaces –ara ja diuen que voldrien prohibir l’estelada!–, la censura contra TV3 –no li van deixar retransmetre la manifestació–, la por que els obliga a retirar les euroordres, el pànic que senten quan comproven que, per més enquestes que intenten cuinar, els números, simplement, no els ixen.

La manifestació d’ahir a Brussel·les romandrà en la memòria del nostre país per sempre. La dignitat, la contundència, la fermesa i l’elegància amb què es defensen la llibertat, la independència, els presos polítics i els exiliats genera una força descomunal, una alegria de lluitar que ha d’alimentar la República proclamada. Ahir tothom, els de Brussel·les i els qui ho vam seguir en la distància, ens vam tornar a sentir forts i capaços de derrotar democràticament i de manera pacífica qualsevol adversari que se’ns pose al davant. Per això, també, gràcies a tots i a cadascuns dels qui vàreu fer tants quilòmetres des del Principat, des de la resta dels Països Catalans o des de qualsevol lloc d’Europa. Sou un poble admirable.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Maria Àngels Carrera
Maria Àngels Carrera
07.12.2017  ·  22:57

Des de Brussel·les, gràcies per aquestes paraules.
Ha sigut un honor poder-hi estar i participar.

Carles Rius
Carles Rius
08.12.2017  ·  03:02

Tindriau que obrir un link on tots poguéssim descarregar arxius de fotografia i vídeo propis per a fer un fons documental de tot el procés. Ordenats per data i punt geogràfic.

Josep Usó
Josep Usó
08.12.2017  ·  04:24

El pànic d’Espanya és cada dia més evident. I el seu problema davant d’Europa no és de manca de vergonya o de cinisme. És d’incapacitat, d’impotència. La manifestació d’ahir molt emocionant. I d’una potència brutal. La resposta de la sinyo Soraya sobre el DNI, indica fins a quin punt estan vençuts. El 21, s’ho trobaran.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
08.12.2017  ·  07:21

Moltes gràcies a tots els assistents de la manifestació!

PAU BOLDU
PAU BOLDU
08.12.2017  ·  07:28

Esperem que la UE de feixistes, franquistes i nazional.socialistes el 2018 commemorin els bombardejos de Barcelona, amb milers de morts pels hereus de Franco, Hitler i Mussolini.
Junckers, el genocidi dels catalans esla feina eterna de la UE DE FEIXISTES, FRANQUISTES I NAZIONAL-SOCIALISTES.
UE, unio de paisos criminals de guerra

Albert Miret
Albert Miret
08.12.2017  ·  08:01

Convalescent d’una operació complicada, no vaig poder assistir a la manifestació de Brussel·les. Quan el metge em va dir que de cap manera podia anar-hi, vaig prendre-m’ho bé i vaig pensar que en gaudiria per la ràdio o per la televisió. En veure que no ho podia ni veure ni sentir, vaig consultar la xarxa i allà vaig saber que era que la “JEI” (Junta electoral Inquisitorial) havia prohibit la retransmissió als mitjans catalans. Vaig intentar veure alguna cosa pels canals privats espanyols i els comentaris eren fins a tal punt aberrants i/o propis de marranada infantil que al final, ho vaig poder viure parcialment gràcies als vídeos que els amics que hi havien pogut anar anaven penjant a la xarxa. La conclusió que en vaig treure va ser la de sempre. M’estimo la gent del meu país perquè és la millor del món, el poble Belga és meravellós i democràtic, el brètol representant de la Unió Europea que va intentar aigualir la festa recitant el missatge que paga el “gobierno español” fent el ridícul amb les seves incoherències, i la Santa Inquisició de cal veí actuant com de costum com a la cosa més tètrica, antidemocràtica i anacrònica d’Europa. Simplement vaig tornar a comprovar que España és la prova indiscutible que el viatge al passat a través del túnel del temps és perfectament possible. Aquesta gent estan vivint en el segle XV sense ser-ne conscients. Quina pena viure en un país tant desgraciat!

Josep Santacana
Josep Santacana
08.12.2017  ·  08:26

Es va poder veure tot en temps real al YouTube: https://youtu.be/ksU5Sug6Gnk

Ara es pot veure en diferit. Dura més de tres hores, però es pot anar saltant.

Blanca Anguera
Blanca Anguera
08.12.2017  ·  09:05

Gràcies de tot cor als que heu anat a Brussel.les sense por al fred, als kilòmetres i a viure grans emocions.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
08.12.2017  ·  09:07

Felicitats als que hi vau poder anar perquè vau viure un gran dia… i vau emetre un missatge molt important. Imparable. M.R. & Juncker, take it!

Victor Serra
Victor Serra
08.12.2017  ·  09:17

Gràcies a tothom per aquest esforç tant important i tant necessari. . Però ara el que cal és guanyar indiscutiblement el 1-O. Es l’unica cosa que pot fer-nos anar endavant de veritat i que possiblement faci reaccionar Europa. I al contrari, si no guanyem, tant d’esforç no haurà servit per a res.

Agnès Buscart
Agnès Buscart
08.12.2017  ·  09:42

Necessitem repetir que la república proclamada va fent camí amb petites victòries democràtiques que a la llarga ens faran arribar a la victòria completa que aquest poble defensa i es guanya dia a dia. Gràcies Vicent, gràcies poble de Catalunya!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vicenç Mateu
Vicenç Mateu
08.12.2017  ·  09:43

Tornem de Brusel·les amb cansament però amb molta satisfacció.
Simplement magnífic. Catalunya es mereix això i molt més.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
08.12.2017  ·  09:46

Poble admirable però amb forces d’ocupació.

No podem estar gens satisfets. Els ocupants estan una mica nerviosos però convençuts de tornar a guanyar.

Encara que tinguem dret a expresar-nos amb l’estelada, com que els drets humans per ells no existeixen, el dia que els passi pels c○ll○ns la prohibirà.

I quan els roti prendran possessió de l’escola i TV3. Acusant-nos de dividir la bona gent.

Jaume Genovès
Jaume Genovès
08.12.2017  ·  09:52

Gracies a tots els que heu pogut estar a Brussel·les. Gracies a tu Partal per saber explicar-lo tan be. MOLTES GRACIES A TOTS.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
08.12.2017  ·  09:57

Vaig estar trucant per telèfon a TV3 per protestar per que no transmetien la manifestació. Ningú no va agafar el telèfon

Antoni Oller
Antoni Oller
08.12.2017  ·  10:22

Albert Miret: desitjo que et recuperis el més ràpidament i el millor possible. Després d’haver anat a totes les manis a territori català, ahir vaig fallar, i sense cap raó de pes com la teva, només per descansar una mica, em vaig quedar a casa envejant a la meva parella i a tots els altres 50000 (que és la xifra que ha donat Reuters) que hi eren; felicitats i gràcies de tot cor. Ja que de moment no podem fer forat a les pètries i antidemocràtiques institucions de poder que ens dominen, a Ñ i a la UE ( tinguem clar que tenen molta més força que la podrida estaca del franquisme de l’època de la cançó de Llach) , al menys anem fent forat a les seves opinions publiques. Moltes gràcies Vicent de l’editorial, en el que no trobo ni una línia per no estar-hi 100% d’acord. I m’ha cridat molt l’atenció la frase: “una alegria de lluitar que ha d’alimentar la República proclamada”; si el Sr.Partal fos d’un partit polític, que m’imagino que no ho és, en aquesta frase sola hi cabria tot un el programa electoral; i també m’imagino que aquesta frase “no se li ha escapat” sinó que la ha ben mesurat abans d’escriure i publicar. Tots els déus t’escoltin, Vicent! Tot-hom a votar el 21, i tot-hom que pugui i vulgui, a col·laborar amb els partits per intentar evitar la tupinada que li treu la son al Josep Salart, i que efectivament cada dia que passa també em fa més por; perquè ho intentaran, perquè l’agressivitat i el nerviosisme evident amb què han actuat i actuen en precampanya i campanya, delaten la seva sospita (i la nostra certesa) de que aquestes eleccions podrien portar conseqüències gairebé com les de l’1-O; i és per això que estaran disposats a tot, a tot, a desplegar piolins als col·legis per atemorir… Voldria demanar als CDR’s que tinguin la mateixa admirable actitud de seny i previsió que van tenir abans de l’1-O, perquè en algun aspecte, el 21D s’hi pot assemblar bastant, i estic convençut que ho defensarem amb la mateixa dignitat i més càmeres de mòbils encara!

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
08.12.2017  ·  10:32

Jo crec que avui és quan toca fer autocrítica.

Quant veig la gran quantitat de gent disposada a fer grans sacrificis per la llibertat del país, a treballar dur sense defallir i al mateix temps veig que només estem canalitzant tota aquesta energia per fer “performances” em cau l’anima als peus.

A l’altre cantó tenim tot el poder econòmic mediatic i polític. Son experts en silenciar les manifestacions i en mantenir captiu un segment de la població catalana que només s’informa pels mitjans de comunicació de masses que controla l’estat espanyol. Un segment de la població que culturalment és profundament espanyolista i que només podria posar-se a favor de la independència de Catalunya per motius utilitaris.

Penso que a més de “performances” hauriem de canalitzar tota aquesta energia i totes aquestes ganes de treballar per guanyar quotes de poder econòmic, mediatic i polític, per demostrar de forma pràctica que la solució als problemes particulars d’aquests segments de la població catalana refractaris a la independència es poden resoldre en el marc de la república.

Potser fins ara aixó era molt dificil perquè tant l’ANC com Omnium només es representaven a si mateixos i no se sentien legitimats per fer res més que “performances”.

Però ara tenim un govern legal de la República a l’exili. El govern de la república té legitimitat per legislar i per crear les estructures organiques de la República que consideri oportunes.

M’agradaria que el govern canalitzés l’energia dels voluntaris per crear els cossos organics necessaris per guanyar poder econòmic, mediàtic i polític al país.

Pep Agulló
Pep Agulló
08.12.2017  ·  10:56

Banalitzar o menystenir l’esforç anònim i individual fet per desenes de milers de catalans dins les nostres pòpies files, de gent molt representativa de l’independentisme, ho trobo inexplicable, de gent desesperada que voldrien el cop definitiu, incapaç d’analitzar les mil formes de lluita. Això és molt llarg i complexe companys i els 45.000 a Brussel·les serà una fita històrica.
Darrere cada símbol hi han voluntats estintolades amb emocions que són el contingut del relat. I això és la nostra força que hem de transmetre al govern de la república. Quan en aquestes accions només hi veiem “performances” és que ens estan subtilment colonitzant l’esperit. Alerta quan pensem que fem autocrítica, igual estem fent pràctica d’ànim de derrota o de pensar que la victòria hauria de ser immediata que vé a ser el mateix.

L l i b e r t a t p r e s o s p o l í t i c s !!!

Ànims l’Albert Miret, he passat per malalties greus i sé el que són les operacions.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
08.12.2017  ·  11:23

Mentre mig Madrid haurà abandonat el cau per terra -mar no en tenen- i aire per gaudir uns dies de lleure amb l’excusa constitucional, des de la SER Almudena Grandes, davant el magnífic testimoni d’un poble en marxa que tots varem veure ahir, redueix el procés català a una qüestió entre rics i pobres. Misèria d’intel·lectuals de cul llogat o miopia patriotera?
La veritat és tota una altra que no els agrada ni volen reconèixer per més clar que hi brilli.
Endavant i a per la prova final el 21 D.
Desitjo a l’Albert una ràpida recuperació i seguir gaudint dels seus valuosos comentaris.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
08.12.2017  ·  11:38

No crec que hi hagi al món cap poble que sàpiga manifestar-se amb tanta elegància i amb tan civisme com el poble català. Hem fet ja moltes demostracions i queden poques coses al catàleg de cercaviles independentistes. Som el “cirque du soleil” de les manifestacions, fins i tot algú pot identificar el moment còmic de l’actuació quan es declara la independència i acte seguit es fuig cames ajudeu-me. I jo em sento totalment representat pels que ahir, amb tan d’esforç, van ser a Brussel·les recolzant el govern i president legítims, i pidolant a Europa un reconeixement que no tindrem. L’Europa de la gent i dels pobles no existeix, és només en l’imaginari, en el desig, en l’art, en la música, en la literatura i també en la desesperació dels marginats i explotats. L’Europa dels recursos, del poder, és l’Europa dels estats, és la de les guerres, dels genocidis, dels morts a la mediterrània, és l’Europa de la corrupció i l’explotació. Aquesta Europa no ens vol lliures i cal que ho acceptem d’una puta vegada. El que hem de fer, quan siguem prou gent, és donar-nos de baixa d’aquest club i no pagar la quota, ni a Europa ni a Espanya. Si el dia 21 som majoria la nostra única oportunitat passa per desobeir i no pagar, quan siguem un problema de veritat tindrem una taula per negociar, si no som un problema tindrem violència i repressió.

Pep Gràcia
Pep Gràcia
08.12.2017  ·  12:45

Totalment d’acord amb els vostres comentaris: som un gran poble que dóna lliçons de democràcia i civisme en tots i cadascú dels esdeveniments que organitza.

I el més important és el grau de compromís amb la República Catalana que demostra una gran part de la ciutadania d’aquest país, que no han pogut retallar ni una mica amb el 155, negant drets, empresonat la nostra gent ni prohibint colors…

Ben al contrari, ara el groc és el color per alliberar els presos polítics, recuperar les nostres institucions i començar a construir un nou estat.

pasqual sala
pasqual sala
08.12.2017  ·  12:47

des de la distancia, simplement emocionant i magnífic

Maria do Carmo Marques Pinto
Maria do Carmo Marques Pinto
08.12.2017  ·  14:37

És tard. Avui ha estat un intens, físicament i en emocions. Des de Lisboa passant per Paris i rum a Brussel.les com molts altres catalans per fer costat al nostre President, al Govern i als presos polítics. Tots hem viscut moments inoblidables. La partilla, la cumplicitat, la germanó, la comunió. Avui dia, no conec altre qüestió que tingui aquest poder de catalització com la té la causa catalana.Com deia avui el President, ens uneix una causa que és comuna a la Humanitat: els drets fonamentals. I crec que he vist, sentit, identificat una important inflexió en el discurs del President respecte a Europa. Ha vingut a dir que Catalunya i el nostre Moviment civic de lluita per la democràcia i per la llibertat poden ajudar a configurar un canvi a la Euŕopa d’avui. I això significa que cal anar criant solidaritats amb altres Ciutadans de la UE. Que som la llavó de la millor cara d’Europa i que si la fem creixer amb la cumplicitat d’altres pobles europeus, el canvi prendrà forma i serà imparable. Comparteixo aquesta visió de canvi sistèmic, de baix cap a d’alt, impulsionat per la Ciutadania per una Europa que ha d’estar centrada en la Ciutadania. Aquest és el cami. Aquest també és el paper de Catalunya. S’obra una nova porta que dona una nova dimensió a la nostra lluita. Un tema a seguir.

Albert Miret
Albert Miret
08.12.2017  ·  17:52

Moltes gràcies a tots pels vostres bons desitjos. Una abraçada ben forta. Sou collonuts!

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
08.12.2017  ·  22:52

Gràcies Vicent,
Res més a afegir que no s’hagi dit ja sobre aquesta magnifica manifestació. Alegria, moral de victòria, i emocions.
Un comentari. Ahir al Prat al passar el control i l’arc detector hi havia sis guàrdies civils no sé si vigilant amenaçadora ment O amenaçant vigiladament O no se com qualificar-ho. Altres agents estàvem operant fent treure les botes tothom. Tot molt quartelari.
Tornada. A Zanveten Airport Brussel·les (Europa) uns empleats amables t’ajudaven en aquesta mateixa operació. Baix ser l’únic que em van demanar em descalces per què les meves botes disparaven l’alarma. Educadament em van demanar excuses.
Una dictadura es sempre una dictadura, fins i tot en els detalls.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any