La crisi s’accentua a Compromís després de l’acord amb Podem

VilaWeb
Redacció
14.11.2015 - 02:00

Una desena de representants institucionals ha abandonat les executives del Bloc i, en alguns casos l’executiva de la coalició Compromís, en senyal de protesta per la ‘manca de democràcia interna’ al procés pel qual s’ha decidit la coalició electoral amb Podem per presentar-se a les eleccions espanyoles.

L’eurodiputat Jordi Sebastià va fer ahir una roda de premsa amb els membres crítics del Bloc Nacionalista Valencià per presentar el manifest Amb tu, #MésCompromís on expressen les seves crítiques respecte de la forma com s’ha assolit l’acord amb Podem.

Sebastià i la resta de crítics han elaborat aquest document que compta amb el suport de més de 600 persones per manifestar la seva disconformitat amb la fórmula electoral escollida i per reclamar més ‘democràcia interna’. El corrent crític va apuntar que ‘la majoria’ preferia presentar-se el 20-D com a Compromís.

També van demanar la convocatòria d’un congrés extraordinari del Bloc Nacionalista Valencià i un congrés constituent de Compromís, que haurien de celebrar-se després de les eleccions del 20-D, segons van assenyalar els crítics. Pel que fa a la coalició Compromís-Podem han assegurat que donaran tot el seu suport a Joan Baldoví, cap de llista de la candidatura per València.

Una altra de les seves demandes és que hi hagi al Bloc ‘una executiva forta amb càrrecs orgànics diferents dels càrrecs institucionals’. Una reclamació que fa referència al president de les Corts, Enric Morera, que també és el secretari general del Bloc.

‘Hem dimitit en senyal de protesta, no vol dir que abandonem el vaixell’

L’alcalde de Tavernes de la Valldigna i diputat de Compromís, Jordi Juan (que ha abandonat l’executiva de la coalició) va dir ahir que els que han sortit de les executives ‘hem dimitit en senyal de protesta, però això no vol dir que abandonem el vaixell. Creiem en el projecte i per això volem enfortir-lo’.

La diputada a les Corts, Mònica Álvaro, va reconèixer que és un moment dur perquè hi ha hagut ‘dimissions per demanar més democràcia i més participació’. Álvaro ha manifestat que Compromís ‘ha de ser més que la divisió estructural de tres partits’ i va assenyalar que ‘és una força que s’ha manifestat que pot arribar molt lluny i fer molt pel nostre País Valencià’.

La diputada va dir que la coalició no pot seguir mantenint les estructures ‘que fan que no totes les persones tinguin vot’ i que en aquest sentit les dimissions van en la línia de reclamar un congrés extraordinari del Bloc. Amb tot, va assegurar que els crítics estan disposats a seguir treballant i fer campanya.

La reacció de Morera

Preguntat sobre el pronunciament del sector crític, el secretari general del Bloc i co-portaveu de Compromís, Enric Morera, ha manifestat respecte per totes les opinions, però va indicar que els òrgans de decisió tant el Bloc com de Compromís han pres una determinació ‘per àmplia majoria’.

Morera va afegir que ara és el moment de la campanya i que a partir del 21 de desembre, ‘tenim executives on hem de decidir moltes coses, entre altres si volem seguir avançant en aquest projecte il·lusionant que és Compromís’, va reblar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any