L’unionisme recorre a argúcies reglamentàries per ajornar la declaració d’inici del procés

  • L'aprovació abans del primer debat d'investidura perilla, però el calendari encara ofereix una possibilitat

VilaWeb
Redacció
29.10.2015 - 02:00

Ciutadans, PSC i PP han paralitzat temporalment la tramitació de la declaració d’inici del procés independentista que dimarts van pactar Junts pel Sí i la CUP. Per una banda, Ciutadans i PSC van presentar ahir sengles peticions a la mesa del parlament adreçades als serveis jurídics de la cambra. Els demanaven un informe per a saber si el contingut del document era legal. D’aquesta manera la tramitació d’urgència de la declaració queda paralitzada i difícilment podrà aprovar-se abans del primer debat d’investidura del dia 9, tal com pretenien els dos partits independentistes.

El PP exhaureix el termini
Per una altra banda, el PP també ha ordit una jugada burocràtica per ajornar la votació de la declaració. Encara no s’ha constituït com a grup parlamentari, perquè té temps fins al dia 5. De manera que, com que no té diputat portaveu, la junta de portaveus, que és la que regula l’ordre del dia, no pot reunir-se.

El president del grup, Xavier García Albiol, va dir ahir que exhauriria el termini per constituir-se com a grup per tal de poder signar una petició comuna amb Ciutadans i PSC. Va explicar que tots tres partits s’havien reunit, però no havien acabat signant un mateix text perquè els socialistes se n’havien desmarcat. Albiol va demanar a Pedro Sánchez que cridés a l’ordre el PSC perquè col·laborés amb els altres partits ‘constitucionalistes’.

Junts pel Sí va respondre a les peticions presentades i a l’estratagema legal del PP. Jordi Turull, president del grup parlamentari, va dir que res no pot canviar: ‘No s’atura res. Són tràmits i ritmes previsibles i calculats.’

El possible calendari de la votació
Si el PP decideix d’exhaurir el termini i no constituir-se en grup parlamentari fins el dia 5, la junta de portaveus podria reunir-se aquell mateix dia a la tarda. Segons fonts de Junts pel Sí, no caldria esperar a l’endemà, car la junta té la capacitat de trobar-se en qualsevol moment. A partir d’aquí s’obrirà un termini d’esmenes de dos dies hàbils, perquè Junts pel Sí la CUP van tramitar la proposta de declaració amb caràcter urgent. Això mena fins el dia 9, data límit del ple d’investidura del parlament. Si fos així, es trastocarien els plans dels partits independentistes, que volien aprovar la declaració de sobirania abans del dia 9.

Amb tot, aquesta possibilitat no es desestimaria pas, si es programés un ple de votació just abans del debat. Aquesta opció no ha estat ni confirmada ni desmentida per Junts pel Sí, i podria ser la solució dels contratemps que hi ha hagut.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any