Clam a l’epicentre de la indignació: ‘Ni un pas enrere!’

  • Una multitud s'aplega davant la seu d’Economia un any després del 20-S en un record emotiu de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez

VilaWeb

Text

Odei A.-Etxearte

20.09.2018 - 21:23
Actualització: 20.09.2018 - 21:46

Clam per la consecució de la República i l’alliberament dels represaliats a l’epicentre de la indignació. Un any després del 20-S, els crits d’independència i de llibertat dels presos polítics i exiliats s’han trenat a Barcelona, a la cruïlla entre la rambla de Catalunya i la Gran Via. Si aquell va ser el primer dia en què l’estat espanyol començava a exhibir capacitat de repressió, amb una quarantena d’escorcolls i quinze detencions d’alts càrrecs, treballadors públics i responsables d’empreses relacionades amb el referèndum, al cap d’un any una gernació s’ha congregat per exhibir la capacitat de resistència i per denunciar, alhora, la injustícia. També s’ha repetit un missatge adreçat als partits independentistes, en un context de desacord sobre l’execució de la suspensió dels diputats ordenada pel jutge Pablo Llarena. ‘Ni un pas enrere’, els han dit. La tardor calenta ha començat, però la incògnita sobre què ha de venir planava en una concentració que ha estat molt diferent de la d’ara fa un any. Com aquelles setmanes que van precedir el referèndum del primer d’octubre, la multitud ha tornat a cridar que els carrers seran sempre seus, però ara no hi ha cap data al calendari per a concentrar els esforços col·lectius.

El record més emotiu ha estat per a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que han encoratjat la ciutadania a ‘no defallir’, en una carta conjunta llegida per Ada Parellada i David Fernàndez. Fa més d’onze mesos que són a la presó. El relat dels tumults al carrer que va construir l’Audiència espanyola per empresonar-los preventivament (d’entrada, per sedició) va començar en aquesta cruïlla. La convocatòria per a recordar-ho ha estat de l’ANC i Òmnium. El lema: ‘Hi vam ser i hi tornarem a ser. No ens aturarem!’ Escrit en petites pancartes negres, voluntaris de les entitats el repartien als manifestants. ‘Han perdut, perquè un any després continueu aquí, al carrer’, ha dit el vice-president d’Òmnium, Marcel Mauri. ‘No commemorem uns fets, els reivindiquem’, ha exclamat la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie.

‘No menystinguem mai tot allò que hem fet, donem valor a aquests dies’, ha dit Mauri, abans de baixar de l’escenari. Mauri també ha exigit a Pedro Sánchez que la fiscalia retiri l’acusació de rebel·lió i deixi de fer costat a l’extrema dreta que representa Vox. Paluzie, que l’11-S va concentrar el discurs a reclamar al govern i al parlament que deixin de banda el partidisme, està convençuda que l’independentisme guanyarà la partida. ‘Si ho vam fer una vegada, ho podem tornar a fer’, ha dit. ‘No passaran!’, ha exclamat Mauri.

Un altre crit s’ha anat obrint pas a mesura que avançava el vespre: ‘Unitat!’ L’han cridat centenars de persones quan, de l’escenari estant, s’ha agraït la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, del president del parlament, Roger Torrent, i dels membres del govern. Als centenars de persones que s’han trobat des de quarts de set davant la seu del Departament d’Economia, s’hi han anat afegint els que s’havien congregat abans davant la seu nacional de la CUP, convocats pels CDR. Hi han arribat en manifestació. La CUP va ser objecte ara fa un any d’un setge policíac de vuit hores, no emparat per cap ordre judicial, i denuncien que encara els vigilen. Quan s’han acabat els discursos, les autoritats han començat a anar-se’n, però la gent s’hi resistia, sobretot els més joves. Proclames, tambors, banderes voleiant. Crits de llibertat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem