‘La tertúlia proscrita’

1-O.- Unipost està en la llista de morosos d’Hisenda i no pot contractar amb les Administracions

  • Els Raventós van usar el 2014 una societat radicada a Madeira, illa amb baixa fiscalitat, per participar en l'operador postal

VilaWeb
Redacció
19.09.2017 - 14:48

Els Raventós van usar el 2014 una societat radicada a Madeira, illa amb baixa fiscalitat, per participar en l’operador postal

MADRID, 19 (EUROPA PRESS)

L’operador postal Unipost, on la Guàrdia Civil ha trobat material per al referèndum d’independència de l’1 d’octubre suspès pel TC, està en la llista de morosos d’Hisenda amb un deute de 5,4 milions d’euros i no pot contractar de manera directa amb les Administracions Públiques. Aquesta empresa va entrar el passat mes de juliol en concurs de creditors amb un deute de 50 milions d’euros.

La citada societat pertany a una branca de la família Raventós i ja va ser requerida per la Fiscalia Superior de Catalunya el 2014 en el marc de la investigació sobre els preparatius de la consulta del 9 de novembre, per la qual després va resultar inhabilitat l’expresident de la Generalitat, Artur Mas.

Per aquell temps, la Fiscalia ja va requerir a Unipost que enviés el fulla per encàrrec, contracte i documents que obressin en el seu poder relacionats amb la distribució o la bustiada de propaganda del 9-N, així com que expliquessin què persona o entitat va subministrar a la companyia el llistat de destinataris o el mecanisme pel qual es va obtenir dit llistat.

VINCULADA Al 9-N

Aquest dimarts, tres anys després, Unipost ha estat escorcollada per la Guàrdia Civil, que s’ha confiscat de centenars de sobres embalats i emmagatzemats en caixes i abundant material relacionat amb el referèndum de l’1-O.

Es dóna la circumstància que l’operador postal Unipost, el principal competidor de l’empresa pública Correus, està inclòs en l’última llista de morosos que va publicar el Ministeri d’Hisenda amb data 22 de juny d’aquest any. Els seus deutes i sancions tributàries pendents ascendeixen a 5.443.749 euros, segons ha pogut comprovar Europa Press. Una quantitat que li impedeix contractar amb les administracions públiques de manera directa, tal com asseguren els experts fiscals consultats.

Malgrat això, en els seus magatzems s’ha trobat abundant material electoral amb la finalitat de ser distribuït de cara al referèndum d’independència del proper 1 d’octubre.

Segons experts fiscals, la legislació permetria que aquesta empresa fos subcontractada per una altra per prestar aquest servei, però aquesta altra societat hauria de fer-se càrrec dels deutes tributaris que pogués deixar Unipost en aquesta operació i a més, hauria de comptar amb els certificats d’estar al corrent de pagament en les seves obligacions tributàries.

Unipost va ser creada el 2001 per la integració de la catalana Suresa –la marca de la qual encara conserva Unipost i està fora del concurs de creditors en la qual sí estan Unipost Serveis Generals i Unipost SA–, la valenciana Flecha i l’aragonesa Urbandisa. Presta serveis postals en tota Espanya i compta amb 2.500 treballadors en plantilla i 2.000 col·laboradors més repartits en prop de 140 franquícies.

Unipost porta sis anys amb pèrdues, que sumen més de 23 milions d’euros, i ha generat un deute de 50 milions. Ha dut a terme diversos ajustos de plantilla en els últims anys i des de 2016 arrossega deutes i retards en els pagaments de les nòmines amb els treballadors als quals deu uns 5 milions d’euros, segons diverses informacions publicades arran del concurs de creditors presentat el passat 19 de juliol.

SOCIETAT DELS RAVENTÓS A MADEIRA, ILLA AMB AVANTATGES FISCALS

L’empresa va decidir suspendre pagaments després que la banca es negués a seguir-la refinançant, malgrat l’acord aconseguit el passat any amb les entitats de crèdit. Tots aquests deutes se sumen a les quals ja mantenia amb Hisenda.

La societat, presidida per Antón Raventós, i administrada ara per un administrador concursal, compte entre els seus membres del Consell d’Administració amb Patinage Consultadoria i Marketing LDA, una societat radicada a Madeira (Portugal), illa que compta amb importants avantatges fiscals per a les empreses encara que no figura en la llista negra dels paradisos fiscals.

Segons va publicar Economiadigital.com al desembre de 2016, aquesta societat està participada per fins el 27 membres de la família Raventós, que compten amb petits percentatges, començant pel director general d’Unipost, Pablo Raventós. Patinage Consultadoria i Marqueting LDA va entrar a formar part del Consell d’Administració d’Unipost el 2014 i, encara que en l’actualitat s’hauria dissolt, segueix figurant en el registre com a membre del Consell.

La seu social d’aquesta empresa està a Funchal, capital de la illa de Madeira, que pertany a Portugal però és autònoma i té les seves pròpies regles fiscals i ofereix condicions avantatjoses a les empreses que estan domiciliades allí, amb un impost del 5 per cent sobre els beneficis.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any