1-O.- Josep Piqué i l’exambaixador Rupérez demanen a l’Estat que actuï per frenar “l’erosió de la imatge d’Espanya”

  • El darrer ambaixador a EUA diu que cal més diplomàcia pública

VilaWeb
Redacció
10.10.2017 - 16:14

El darrer ambaixador a EUA diu que cal més diplomàcia pública

MADRID, 10 (EUROPA PRESS)

L’exministre d’Afers exteriors Josep Piqué i l’exambaixador Javier Rupérez han lamentat aquest dimarts que l’Estat espanyol no hagi tingut una estratègia de comunicació internacional per contrarrestar la de l’independentisme català i han demanat al Govern espanyol que prengui mesures per frenar l'”erosió de la imatge d’Espanya” que, en la seva opinió, ha causat aquesta crisi.

“És una evidència que els independentistes han tingut una estratègia de comunicació, i han destinat diners, i l’Estat espanyol no”, ha admès Piqué. A més, ha destacat que l’independentisme ha utilitzat un relat que, encara que és fals, “genera simpaties intuïtives”, que és la del poble feble davant d’un Estat opressor.

Això sí, l’exministre creu que, a més de rebatre aquest relat, “una manera ràpida de restaurar la imatge d’Espanya és restablir al més aviat possible l’ordre constitucional” perquè “com més dura aquest desafiament més es deteriora la imatge d’Espanya”.

Piqué ha elogiat el “rotund” discurs del rei Felip VI i ha recalcat que, una vegada que es restitueixi l’ordre constitucional encara serà necessari fer molta política, “tasca pedagògica i de seducció democràtica” per convèncer molts catalans que “Espanya és un projecte que val la pena”.

Qui va ser ministre d’Exteriors amb José María Aznar –entre el 2000 i el 2002– s’ha expressat així durant un acte sobre “El vincle Espanya-EUA al nou context internacional”, organitzat per The Hispanic Council a la Deusto Business School, juntament amb una altra exministra d’Exteriors, Trinidad Jiménez (2010-2011), actualment directora d’Estratègia Global d’Assumptes Públics de Telefónica.

Al fòrum també han participat el diplomàtic Javier Rupérez, que va ser ambaixador als Estats Units a l’època a la qual Piqué era ministre, i l’actual director de l’Escola Diplomàtica, Ramón Gil-Casares, que va ocupar la plaça de Washington des del 2012 fins a principis d’aquest any.

Quan han estat preguntats tots ells si estan participant a la tasca de comunicació quan parlen amb interlocutors internacionals, Piqué ha respost rotundament: “Els quatre que som aquí som actius guerrillers en això, però per guanyar batalles a més de guerrilles cal alguna que altra divisió”.

Per la seva banda, Rupérez ha avisat que “la imatge internacional d’Espanya està patint moltíssim” amb la crisi de Catalunya, a causa d'”un grup de malfactors que creuen que la unitat nacional del primer país que va aconseguir la unitat nacional pot trencar-se. Segons la seva anàlisi, això està erosionant una imatge que, en els últims 40 anys, ha estat la d’un país “exemplar” que ha tingut èxit en viatjar de la dictadura a la democràcia.

RUPÉREZ DEMANA “DEDICACIÓ EXCLUSIVA” A LA DIPLOMÀCIA

Per això, ha demanat “mesures” per fer front a aquest problema i que la diplomàcia espanyola es dediqui “en exclusiva” a explicar que aquesta crisi “no surt gratis” a l’estabilitat europea i internacional.

Rupérez, que considera també que “milions d’espanyols” estan esperant que el Govern central prengui mesures per defensar la Constitució, ha avisat que “des de fora es veu el caos, no arriba tota la informació i un tendeix a deixar totes les portes obertes pel que pugui passar”.

El diplomàtic ha lamentat especialment les declaracions “ambigües” de portaveus de la Casa Blanca i del Departament d’Estat nord-americà, perquè demostren que “no estaven informades, la diplomàcia espanyola no està informant, hi ha un defecte de comunicació”. Això sí, ha reconegut que la visita del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, al nord-americà Donald Trump va anar bé en aquest aspecte.

Gil-Casares, diplomàtic en actiu, no ha volgut entrar al debat sobre Catalunya, però ha assenyalat que amb l’excepció d’aquestes paraules de dos portaveu “el Govern dels Estats Units sempre ha defensat una Espanya forta i unida”.

Segons ha dit, els pocs congressistes nord-americans que han rebut independentistes catalans han estat un partidari de la independència de Texas i un grup d’origen cubà que volia “venjança” d’Espanya per la seva nova posició sobre Cuba.

Això sí, ha admès que els Estats Units és “un país complicat” per la quantitat de centres d’estudis i mitjans de comunicació, un escenari en el qual els independentistes han treballat “tenint mitjans”, cosa que no tenia el Govern espanyol. “La diplomàcia pública hem de reforçar-la en el futur”, ha admès.

MARCA ESPANYA CREU QUE EL DANY ÉS CONJUNTURAL

No obstant això, l’exministra socialista Trinidad Jiménez ha assenyalat que, en els seus contactes amb interlocutors internacionals, ella no ha detectat cap “simpatia ignorant” amb la causa independentista, sinó més aviat que és la imatge de Catalunya la que s’ha degradat, a causa d’un Govern autonòmic que ha actuat al marge de la Constitució i del seu Estatut i que “ha plantejat un desafiament a la resta d’Espanya”.

Per la seva banda, el director de l’Oficina de la Marca Espanya, Francisco Rábena, ha opinat que “el dany que s’està causant a la marca Espanya és absolutament conjuntural, no estructural”, i que la imatge d’Espanya a l’exterior és molt poderosa. Això sí, ha aprofitat per insistir en la reclamació de l’entitat que es doti de fons a aquest projecte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any