Creu que l’article 155 “no afecta” Catalunya si hi ha DUI

BARCELONA, 9 (EUROPA PRESS)

El portaveu de Demòcrates, Antoni Castellà, ha reclamat que el Parlament apliqui aquest dimarts la llei del referèndum i declari formalment la independència de Catalunya, i ha assegurat que no hi ha cap altra opció: “Ni declaracions diferides ni declaracions simbòliques”.

En roda de premsa aquest dilluns, ha sostingut que no hi ha alternativa al fet que hi hagi una declaració formal d’independència i que el Parlament s’ha de declarar “sobirà i com a república independent”.

Castellà ha criticat que hi ha alguns sectors de l’independentisme que demanen no fer-la i ha advertit que la declaració d’independència és una “línia vermella infranquejable”, perquè afirma que la llei del referèndum estableix que el Parlament ha de declarar la independència en cas de victòria del ‘sí’ l’1-O i que s’ha de complir.

“La llei del referèndum no és simbòlica, la gent que va votar l’1-O no era simbòlica, els ciutadans de Catalunya que van rebre la brutal violència no eren simbòlics”, ha defensat.

Ha defensat la legitimitat del resultat de l’1-O i està convençut que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, “complirà la voluntat expressada pels ciutadans” i declararà la independència.

NEGOCIACIÓ

Castellà ha destacat que els partits independentistes estan discutint com s’implementa la declaració i quin procés s’obre de negociació, de manera que considera que “els terminis són negociables, però no l’aplicació del resultat”.

Ha assenyalat que la implementació de la declaració d’independència “és progressiva i desitjablement negociada”, però que la mediació s’ha de produir després de declarar la independència perquè es faci entre dos Estats declarats independents.

RESPOSTA DEL GOVERN ESPANYOL

Castellà també ha respost les declaracions de la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha advertit que prendran “totes les mesures que siguin necessàries”, sense descartar l’article 155 de la Constitució, si es declara la independència.

Ha reivindicat que, després de la declaració d’independència, “l’article 155 no afecta” Catalunya, perquè considera que el marc jurídic de l’Estat ja no serà vinculant.

També ha reclamat al Govern central que “respecti la voluntat democràtica de la majoria del país i iniciï un període de negociació”, que creu que seria beneficiós per a ambdues parts.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb