El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

El Ministeri de Foment espanyol imposa una primera sanció de 1.200 euros a Abertis pels problemes de viabilitat registrats el primer cap de setmana del passat mes de gener a l’autopista AP-6 davant un temporal de neu que va afectar milers de conductors. Foment preveu sumar una segona multa, de 30.000 euros, conseqüència d’un segon expedient sancionador obert en funció de la Llei de Carreteres i que confia resoldre el pròxim mes de setembre. Així doncs, la sanció total que el ministeri calcula és de 31.200 euros.

Tot i que en tots dos casos les sancions corresponen a les més greus de les tipificades en ambdues lleis, la suma total a la qual ascendirà la multa és equivalent al 0,02% de la facturació total de Castellana Autopistas, la filial d’Abertis concessionària de les vies afectades, que va sumar 119 milions d’euros el 2017.

En paral·lel, el Departament que dirigeix Íñigo de la Serna assegura seguir encara calculant el cost dels mitjans humans i materials emprats en l’actuació realitzada per l’estat espanyol per resoldre els problemes de l’autopista amb la finalitat de, tal com ja va anunciar en el seu moment, cobrar-los a la concessionària.

De la mateixa manera, tampoc ha determinat les inversions que, segons es va avançar, es demanarà portar a terme a les autopistes. ‘Aquestes mesures estan en estudi i seran analitzades amb les concessionàries’, indica Foment que, no obstant això, apunta que podrien comportar la construcció d’aparcaments hivernals o mitjanes mòbils.

Dos expedients
De moment, Foment ha resolt el primer dels expedients oberts al grup pels problemes de viabilitat que va registrar l’AP-6 els dies 6 i 7 de gener, en plena operació retorn de les vacances de Nadal, coincidint amb un temporal de neu.

Segons el Ministeri espanyol, la resolució d’aquest expedient, amb data del 24 d’abril, conclou que es ‘va incomplir l’obligació de conservar la via en perfectes condicions d’utilització’ que recull la Llei d’Autopistes, la qual cosa comporta la imposició de la sanció màxima contemplada per a aquest supòsit, un import de 300 euros al dia. Atès que els problemes van afectar dues vies i durant dos dies, la sanció per aquest primer expedient se situa en 1.200 euros.

En paral·lel, Foment segueix tramitant el segon expedient sancionador obert en virtut del fixat a la Llei de Carreteres, segons el qual ‘s’hauria produït una infracció greu consistint en la negligència en la prestació de serveis als usuaris o en el compliment de les tasques d’explotació de carreteres’.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.