‘La traïció dels líders’ de Xirinacs, en format electrònic i de franc

  • la Fundació Randa i el Centre d'Estudis Joan Bardina han penjat la trilogia en PDF

VilaWeb
Redacció
03.02.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’obra més destacada i reconeguda de Lluís M. Xirinacs, ‘La traïció dels líders’, es troba disponible a la xarxa d’uns quants dies ençà. La Fundació Randa – Lluís M. Xirinacs i el Centre d’Estudis Joan Bardina han decidit de penjar en format electrònic i en un sol document aquesta trilogia de memòries polítiques, exhaurida des de fa anys. L’obra va ser publicada entre els anys 1993 i 1997 i Xirinacs hi reflexionava sobre el paper dels polítics durant la transició i les renúncies de dirigents de l’esquerra i el catalanisme en aquell moment.

Així, doncs, el PDF recull els tres títols que componen la trilogia completa: ‘La sembra laboriosa’ (abril, 1993), ‘Una pedregada seca’ (abril, 1994) i ‘La collita perduda’ (abril, 1997).

Els responsables de la digitalització de l’obra han volgut destacar en el comunicat aquest fragment de la ‘Benèvola conclusió de la primera part’: 

«Crec que he demostrat a bastament en aquestes pàgines quantes coses són possibles sense vendre’s als poderosos. Només cal romandre amorosament i orgànicament lligat al poble. Acostumar-se a obtenir la força política mitjançant el voler del poble, de les dones i homes de carn i os, de la seva feina i de les seves il·lusions, dels seus barris i comarques, de les seves cooperatives, entitats i tota mena d’organitzacions de base, i no per mitjà dels diners, dels impostos, de les armes, de la tècnica, de la propaganda i les intrigues. Cal no impedir, com es fa sistemàticament, l’accés del poble a la informació, a les fonts dels diners públics, als centres de decisió. Aquesta és encara la infanteria imprescindible. I la teníem! I la podem tornar a tenir si sabem i volem omplir el fossat ferest obert entre el poble i els seus líders.»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any