Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  02.11.2014  20:05

L'esquerra fa pinya per la independència en un acte conjunt

David Fernàndez, Joan Tardà, Teresa Forcades i Jaume Asens són alguns dels polítics que han intervingut en l'acte final de campanya de la plataforma Esquerres pel Sí-Sí

Men?ame
 

El Casinet d'Hostafrancs de Barcelona s'ha omplert de gom a gom aquesta tarda durant l'acte central de campanya de la plataforma Esquerres pel Sí-Sí. Fins i tot hi ha hagut gent que s'ha quedat fora del local. L'acte, que ha comptat amb la presència de membres de tots els partits sobiranistes i d'esquerres al parlament, ha funcionat en format de debat. Joan Tardà (ERC), David Fernàndez (CUP), Sara Vilà (ICV) i David Companyon (EUiA) són alguns dels que hi han intervingut, a més de representants d'entitats i formacions destacades d'esquerres, com ara Teresa Forcades (Procés Constituent), Jaume Asens (Guanyem Barcelona) i Toni Comín (ex-militant del PSC).

S'han proposat setze preguntes —corresponents als setze punts pel sí-sí que proposa la plataforma— i els ponents les han respostes a través de microdebats, de dos en dos. Les converses no s'han centrat exclusivament en el procés sobiranista, sinó que s'ha tractat de qüestions com ara els moviments socials, l'educació, la salut o l'economia. Així, s'ha debatut com hauria de ser un nou estat català.

Amb un format molt participatiu, s'ha acabat fent una crida a votar 'sí-sí' el 9 de novembre vinent i, així, 'començar un procés que porti a construir un estat de la majoria'.

Entre el públic, a primera fila, hi havia la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, i també el president de Súmate, Eduardo Reyes. L'acte ha estat conduït per l'actor Juanjo Puigcorbé.

Manifest

Amb el lema 'Sí-sí, construïm el 9 país. Democràcia, llibertat i justícia social', el manifest de la campanya diu que el procés independentista 'concentra molts elements de ruptura amb el règim sorgit de la transició i obre el camí a una República Catalana independent que desenvolupi una democràcia de contingut econòmic, polític, cultural i social'. Veu en aquest procés 'una eina per a la construcció d'un futur superador de totes les desigualtats i injustícies' i proposa de construir un país 'que garanteixi uns sistemes educatiu i sanitari públics i de qualitat, el dret a l'habitatge, a les pensions públiques i a un lloc de treball digne'.

Arnau Comas, un dels impulsors, explica que 'la plataforma ha sorgit de la iniciativa compartida de persones que treballen en espais polítics diferents i que pensen que és important d'articular un espai comú'. De moment, Esquerres pel Sí-Sí se centra en la votació del 9 de novembre i crida a la mobilització 'per exigir que es dugui endavant la consulta tant sí com no el 9-N, obeint la voluntat popular'. Amb tot, 'la feina de l'independentisme d'esquerres va més enllà de la votació', detalla Comas, 'però no s'ha parlat si la plataforma continuarà d'una manera o altra', comenta.

Adhesions

Esquerres pel Sí-Sí ha aconseguit en poques setmanes —es va presentar a mitjan setembre— l'adhesió de més de 60 entitats i més de 700 persones a títol individual, entre les quals hi ha Antonio Baños, Arcadi Oliveres, Quim Arrufat, Manuel Delgado, Raül Romeva i Elisenda Paluzie. Respecte del nombre d'adhesions, Comas diu que no els sobta: 'Sense haver tingut gaire activitat, s'han organitzat una quantitat espectacular d'actes a l'àmbit local.'

Men?ame