Mollerussa es queda sense cinema

  • Els Cinemes Urgell tancaran dilluns

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Circuit Urgellenc, propietari dels Cinemes Urgell de Mollerussa, ha anunciat el tancament de les sales de la capital del Pla d’Urgell pel dilluns, dia 19. El cost de la digitalització, la pirateria i les elevades càrregues impositives han portat a tancar prop de 70 anys de projeccions.

La previsió de tancament pel mes de maig ja es va anunciar fa un mes quan es va saber de la venda de l’edifici que allotja les tres sales dels Cinemes Urgell.

L’empresa propietària ha emès un comunicat on apunta “el pas al digital” com un dels motius del tancament, però també “la pirateria audiovisual, que les administracions permeten i quasi tothom accepta i usa” a més dels “canvis d’hàbits que les noves tecnologies han provocat en la societat”.

En aquest sentit parla de la concentració d’espectadors en “grans centres comercials, desertant la cultura cinematogràfica de les sales de cinema, convertint-se en un espectacle més social i de màrqueting que cultural.”

En aquest sentit, el Circuit Urgellenc s’ha destacat per tirar endavant o participar en iniciatives que promouen el cinema més enllà de l’espectacle audiovisual en si, essent la més reeixida el cicle CINC (Cinema Infantil en Català).

El comunicat incideix de nou en la crítica a l’administració pública. Per una banda pels “elevats impostos que graven el sector” a més de “l’elevat cost dels drets d’exhibició” i la “escassa, nul·la o fins i tot contrària acció de les Administracions Central i Catalana en els darrers anys”.

Per altra banda agraeix a clients, empleats i professionals que han fet possible que des de finals dels 40 del segle passat els Cinemes Urgell hagin esta presents a Mollerussa. Primer amb una única sala que tindria companyia a partir del 1979, quan es va obrir la sala B. L’any 2001 es va remodelar l’amfiteatre, convertint-se en la sala 3. El 2009, va arribar la tecnologia digital i el sistema 3D a la sala B.

La darrera sessió

Els Cinemes Urgell han programat pel seu darrer cap de setmana Dallas Buyers Club (3 Òscars i 2 Globus d’Or), Philomena (4 nominacions als Òscars), Divergent (en català), Pompeya i Astral City.

Un únic cinema

Amb el tancament de les sales de Mollerussa, el Circuit Urgellenc deixa de tenir presència directa al Pla d’Urgell, després que l’any passat es tanqués el Cinema Planell de Linyola, també de la seva propietat. Tot plegat farà que Barbens es mantingui com l’única població del Pla d’Urgell amb una sala de cinema que projecti setmanalment. Pel que fa al Circuit Urgellenc, la sala més propera al Pla d’Urgell es troba a Bellpuig, on aviat es digitalitzarà el Cinema Armengol.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb el municipi al Fòrum de Mollerussa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any