Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  20.09.2012  14:33

Petits detalls per a llegir una reunió històrica

La simbologia i el llenguatge corporal parlen clar sobre el desencontre entre els governs català i espanyol

Men?ame
 

La reunió entre els presidents Artur Mas i Mariano Rajoy ha durat prop de dues hores. Ningú no preveia una reunió curta. No s’hauria entès que una reunió així de clau fos despatxada de pressa. Fins la compareixença de Mas no hi ha hagut cap indicació de com ha anat l'encontre, però ja abans uns quants gestos han donat pistes clares de la fredor amb què, sobretot el govern espanyol, ha entomat la reunió.

Així, la web de la Moncloa no en parlava. Només a l’agenda del president Rajoy, en una sola línia, es deia que a les onze es trobaria amb el president Mas. Però sense cap foto ni article explicant res. De la mateixa manera, el compte de Twitter de la Moncloa no ha informat de la reunió fins que s'ha acabat. El Twitter de Govern.cat, en canvi, ha ofert fotografies i ha seguit el desenvolupament de l’entrevista.

Abans de començar i tot, alguns gestos ja havien generat força comentaris. En primer lloc, el fet que Artur Mas ja hagués avisat que declinava l’oferta de fer la conferència de premsa al complex de la Moncloa i la convocava a la Delegació de la Generalitat a Madrid, coneguda com 'l’ambaixada' en els ambients periodístics madrilenys. Allà, com ja és habitual des de després de la manifestació de l'Onze de Setembre, Mas ha parlat amb les banderes catalana i europea al darrere. I ha fet servir el que a Madrid alguns coneixen com 'el mètode Pep', en referència a Guardiola: ha parlat primer en català i ha respost les preguntes en la mateixa llengua en què li parlaven.

Els periodistes catalans que han anat a la Moncloa s’han trobat una altra sorpresa en forma d’acreditació. Se’ls han lliurat unes acreditacions especials on hi havia ben visible la paraula ‘regionals’, mentre que els mitjans de Madrid tenien una acreditació on deia ‘nacionals’.

El gest més insòlit de tots, amb tot, l’ha protagonitzat el govern espanyol decidint no fer una conferència de premsa explicant la reunió, una actitud que ha causat un enorme desconcert sobretot entre la premsa internacional. Més encara quan s’ha sabut que l’única resposta seria una conferència de premsa de la presidenta del Partit Popular a Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho.