Viable, vinculant i homologable internacionalment: les condicions de Puigdemont a un referèndum

  • El president de la Generalitat no proposarà un RUI abans de les lleis d'independència

VilaWeb
Pere Cardús
14.09.2016 - 22:00

Quan falten dues setmanes per a la qüestió de confiança, es van esvaint algunes incògnites sobre el que vol ser un punt d’inflexió del camí cap a la independència. Tan bon punt el president Carles Puigdemont va anunciar que se sotmetria a la qüestió de confiança, la CUP va fer seva la proposta de referèndum unilateral d’independència i la va posar damunt la taula de negociació. Amb tot, Puigdemont havia avisat que no hi hauria cap negociació sobre la qüestió de confiança i que ell presentaria el seu programa, que aniria acompanyat del suport també al pressupost de la Generalitat per al 2017.

Amb el pas de les setmanes, les posicions dels uns i dels altres s’han anat moderant i ningú no formula cap exigència ni cap contrapartida. La CUP ja ha dit que farà confiança a Puigdemont i a la seva voluntat de culminar el procés d’independència. El govern ha atenuat la condició del suport al pressupost i ha emprès la negociació per a presentar els comptes del 2017 a final d’octubre. Les dues parts de la majoria independentista, Junts pel Sí i CUP, volen evitar que el procés es torni a encallar i accepten de cedir una mica.

El 28 de gener Puigdemont presentarà una proposta de culminació del full de ruta independentista amb uns compromisos i un calendari clars. Aquests dies ja ha ensenyat les grans línies de la proposta: última oferta d’un referèndum negociat al govern espanyol i anunci d’aprovació de les lleis d’independència a començament de l’estiu del 2017. Per al govern espanyol, el temps començarà a córrer, com un compte enrere.

Puigdemont vol convocar un referèndum sempre que sigui viable, vinculant i homologable internacionalment. I, segons fonts de Presidència consultades per VilaWeb, això voldria dir convocar un referèndum ‘tolerat’ o ‘negligit’ per l’estat espanyol, perquè tothom té coll avall que és pràcticament impossible que sigui acordat. El govern està decidit a no repetir el 9-N, que va tenir un valor i una funció en el moment que es va fer: ‘Ara cal fer un pas més, un pas definitiu’, diuen.

Sigui com sigui, Puigdemont considera que val més no lligar-se a una idea fixa, sinó decidir la fórmula del desenllaç quan sigui el moment oportú. I, en canvi, avançar fins a l’aprovació de les lleis d’independència mentre el rellotge va avançant en el compte enrere d’un acord amb l’estat espanyol. El president ha dit que a l’hora de la veritat caldria prendre l’opció que fos més positiva i més eficaç: referèndum, eleccions constituents o qualsevol que es presenti.

Quant a la CUP, dimarts el diputat Benet Salellas va refermar que la seva proposta política contenia un referèndum vinculant aquesta legislatura i que ‘probablement’ el desllorigador es definiria aquestes setmanes vinents: ‘Ja vam deixar clar que la legislatura té recorregut, que encara hi ha coses que podem fer per la independència en aquesta legislatura i que hi serem en les que es puguin fer. De moment, el nostre vot és sí a la qüestió de confiança’, va reblar Salellas quan Puigdemont ja havia anunciat que oferiria l’última oportunitat al govern espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any