Puigdemont vol refermar el front comú amb la CUP i CSQP per al referèndum

  • El debat de política general és la primera prova de la confiança entre Junts pel Sí i la CUP

VilaWeb
Redacció
05.10.2016 - 02:00
Actualització: 05.10.2016 - 07:40

Carles Puigdemont i la CUP van superar fa tot just una setmana la qüestió de confiança al parlament. Avui aquesta confiança es posarà a prova en el debat de política general, en què Junts pel Sí i la CUP hauran de demostrar voluntat d’entesa en qüestions com ara el referèndum, la política social i econòmica i el pressupost. Però, amb la premissa de ‘referèndum o referèndum’ que va exposar fa una setmana, Puigdemont provarà de fer créixer la cadena de confiances i afegir-hi CSQP.

Referèndum, negociacions a dues bandes
Junts pel Sí negocia amb la CUP, però paral·lelament amb CSQP. El portaveu adjunt de Junts pel Sí, Roger Torrent, va explicar ahir que la línia vermella que es marca el grup per negociar amb la CUP i amb CSQP és que les propostes que acabin aprovant-se sobre el referèndum no siguin contradictòries. La negociació amb la CUP es traduirà en un text conjunt que ambdues parts confien a acordar. Hi ha un aspecte clau: el nivell de detall sobre el referèndum. La CUP proposa de fer-lo abans del juliol del 2017, precisament quan s’escau el termini dels divuit mesos fixat en el full de ruta independentista. Tanmateix, és una proposta de màxims i la CUP no s’encastellarà pas en punts com aquest de la data. Fonts del grup parlamentari subratllen l’esforç per acordar amb Junts pel Sí un text conjunt i no preveuen que els dos grups independentistes presentin separadament cap resolució sobre aquesta qüestió. La CUP també demana que el ple es comprometi a no subordinar cap element sobre el referèndum a ‘l’eventual autorització o denegació de celebració del referèndum per part dels òrgans de l’estat’ espanyol, i proposa, entre més, una ponència que elabori una llei de referèndum que en reguli el cens, els col·legis i les juntes electorals.

En canvi, Catalunya Sí que es Pot no pretén pas arribar a cap acord per a cap text conjunt sobre el referèndum, sinó més aviat aconseguir el suport de Junts pel Sí a la resolució que presentarà. La proposta de CSQP és d’un referèndum ‘amb conseqüències polítiques i jurídiques, útil, i que tingui garanties i reconeixement internacional’. Malgrat que, implícitament, defensen una consulta acordada, el text no conté el terme ‘referèndum pactat’. Ahir el diputat Joan Giner va ser més clar i declarà que no condicionarien el referèndum a cap acord amb l’estat.

En aquesta línia, demanen de reformular el Pacte Nacional pel Dret a Decidir i tornar a reclamar el referèndum a Madrid. Pel que fa a aquest text, la CUP ja ha descartat de votar-hi a favor, però resta a l’espera de saber-ne el contingut abans de decidir-se.

La fiscalitat, també a debat
La fiscalitat també serà un dels elements importants del debat, car la CUP defensa en una resolució de modificar l’IRPF, l’impost de patrimoni i el de successions i donacions. En canvi, Junts pel Sí s’estima més d’incloure aquesta negociació en el tràmit parlamentari del pressupost.

La intervenció del president de la Generalitat, que obrirà el debat de política general, se centrarà en la gestió del dia a dia, amb un to molt institucional, tenint en compte que fa tot just una setmana que va sotmetre’s a una qüestió de confiança en què va refer el full de ruta independentista.

Com funcionarà el debat?
El ple començarà a les nou del matí amb la intervenció inicial del president de la Generalitat. A continuació, és previst que la sessió se suspengui durant una hora perquè els grups puguin acabar de preparar sengles intervencions. En tornant, els representants dels sis grups prendran la paraula, en sessions de matí i tarda, seguint l’ordre de més a menys representació, tot i que el darrer serà JxSí. Hi parlaran doncs, per aquest ordre, Inés Arrimadas (Ciutadans), Miquel Iceta (PSC), Albano-Dante Fachin i Àngels Martínez (CSQP), Xavier García Albiol (PPC), Benet Salellas i Albert Botran (CUP) i Jordi Turull (JxSí).

Cada grup tindrà un torn inicial de trenta minuts i, si el president o el govern els responen, tindran deu minuts més per a la rèplica. Si el president o el govern tornessin a intervenir, obriria el darrer torn per als grups, ara de cinc minuts. El president i els consellers poden fer ús de la paraula tantes vegades com ho demanin i sense límit de temps.

Al vespre, quan s’hagi acabat el debat, els grups podran presentar propostes de resolució fins mitja hora després d’haver-se aixecat la sessió (es preveu que el termini s’acabi als volts de la vuit). Cada grup en pot presentar fins a vint. Tot seguit, la mesa les haurà d’admetre a tràmit i comunicar-les als grups. Dijous, fins a la una del migdia, els grups podran presentar propostes transaccionals, que la mesa també haurà d’admetre a tràmit en una nova reunió, prevista per a un quart de dues.

El ple es reprendrà demà a la tarda, previsiblement entre les quatre i les cinc, amb el debat i la votació de les propostes de resolució, que poden incloure elements d’impuls de l’acció de govern i també crítiques a la seva actuació. S’aprovaran per majoria simple, és a dir, amb més vots a favor que no en contra. Les propostes de resolució es votaran una per una, però senceres, sense que se’n pugui votar separadament cap fragment.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any