La diplomàcia espanyola va pressionar sense èxit el grup sobre Catalunya al parlament britànic

  • Els parlamentaris expliquen que un diplomàtic espanyol els va transmetre el malestar per les mocions sobre Catalunya

VilaWeb
Redacció
27.04.2017 - 08:51
Actualització: 27.04.2017 - 10:05

L’ambaixada espanyola a Londres s’ha queixat del grup sobre Catalunya que es va constituir al parlament britànic. Un diplomàtic espanyol es va reunir amb George Kerevan, diputat del Partit Nacional Escocès, i Hywel Williams, parlamentari del nacionalistes gal·lesos del Plaid Cymru, per expressar malestar respecte de les mocions que ha aprovat el grup.

‘A la diplomàcia espanyola no li correspon d’aconsellar-nos sobre les activitats d’aquest parlament’, ha explicat Williams a l’ACN. Segons el diputat, l’objectiu de l’ambaixada espanyola era d’enviar un missatge clar als parlamentaris que formen el grup. Williams ha explicat que el diplomàtic li va dir que la constitució espanyola no permetia de fer un referèndum a Catalunya. I ha afegit: ‘També és cert que la constitució es va escriure en sortint del feixisme i això té una gran importància.’

Ha defensat la reforma de la constitució per a adaptar-la a les reivindicacions de Catalunya: ‘Catalunya necessita una solució a curt termini. No es poden tenir milions de persones al carrer i no escoltar-ne les demandes.’ Ha admès que la modificació de la constitució és difícil, però ha afegit que calia reconèixer les aspiracions democràtiques de Catalunya i donar-los una sortida.

Segons Williams, la reunió amb el diplomàtic es va fer a l’ambaixada espanyola a Londres arran del seu suport a algunes mocions adreçades al govern espanyol. Concretament, li demanaven que reconsiderés la seva posició sobre la judicialització de la política i la persecució de càrrecs electes com ara la presidenta del parlament, Carme Forcadell. Una altra moció signada per Williams també lamentava ‘les dures multes i inhabilitacions’ imposades a l’ex-president Mas, i les ex-conselleres Ortega i Rigau pel 9-N i reclamava el dret dels diputats escollits democràticament de convocar referèndums.

Quant a la judicialització de la política, Williams s’ha mostrat sorprès: ‘No em puc imaginar al Regne Unit que ningú optés per recórrer als tribunals per mirar d’aturar un referèndum, i encara menys que ho fes el govern.’ L’estat espanyol –ha insistit– hauria de canviar el model territorial i cercar una solució creativa i positiva per donar resposta a les aspiracions polítiques de Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any