Els cònsols a Catalunya: ‘Si a tots els ciutadans de Catalunya els va bé, als nostres representats els anirà bé’

  • El govern rep amb satisfacció les reaccions del cos consular al discurs independentista de Carles Puigdemont

VilaWeb
Andreu Barnils
01.02.2017 - 14:32
Actualització: 01.02.2017 - 20:09

Fa dos-cents anys que la ciutat de Barcelona té representats consulars de tot el món. Darrere Nova York i Hong-Kong, la capital catalana és la tercera ciutat del món que, sense ser capital d’estat, té més anys de tradició diplomàtica. Actualment, hi ha un centenar de cònsols destinats a Barcelona, gairebé la meitat dels països del món. La majoria han assistit avui al tradicional acte de benvinguda al Palau de la Generalitat, presidit pel president Puigdemont, Raül Romeva, i Maria Badia, sota l’atenta mirada de Sant Jordi. Hi havia des de la cònsol degana, Franca Lorella Deza, cònsol del Perú, que és la persona que fa més anys que està a Catalunya, fins al més recent, Sánchez Molina, representant d’Israel. També s’hi destacava la inconfusible figura d’un dels habituals, l’hoteler Joan Gaspart, representant de les Illes Seychelles a Catalunya.

Ací podeu veure l’acte sencer:

El president ha fet una senyora entrada a la sala, i a banda i banda s’ha format un passadís per a obrir-li camí. Puigdemont ha aprofitat l’acte per expressar quatre idees força. Primera: ‘Ens hem proposat de crear un estat independent.’ Segona: el govern espanyol, ‘de manera unilateral’, ha decidit de tancar-se i no permetre un referèndum. Tercera: els entrebancs no aturaran el referèndum d’autodeterminació, que es farà igualment. I quarta: contra la propaganda, Catalunya és líder en creació d’empreses, més de 100.000 el darrer any, té un índex de desocupació més baix que la mitjana de l’estat espanyol i les inversions estrangeres són potents, com demostren Amazon i Tesla. Els aplaudiments han sonat quan Puigdemont ha acabat.

Els assessors del president estaven contents, no únicament pel discurs directe de Puigdemont, sinó també pel discurs del cònsol del Perú, Franca Lorella Deza, que ha parlat en nom de tot el cos. ‘Ho has vist? Cap queixa pel procés. Cap toc d’atenció. Cap esbroncada. Res. I això és el que buscaven segons quins mitjans avui presents’, deia un assessor de Puigdemont. I prou tenia raó. Franca Lorella ni tan sols ha esmentat el procés polític. Ha fet un discurs carregat de bones paraules i bona educació, sense queixes ni elogis. I això, a hores d’ara, des de la Generalitat s’interpreta com un signe positiu. Lorella ha dit: ‘Catalunya, terra dels Pirineus a la Mediterrània, es caracteritza pel turisme, els serveis, la indústria. És avantguarda científica i tecnològica, que la converteix en un focus d’interès. Des de la meva perspectiva personal, Catalunya es destaca encara més per la seva gent. Amable, afable, solidària, que fa que ens sentim com a casa i exhibim els nostres millors sentiments. Nosaltres estem convençuts que en la mesura que a tots els ciutadans de Catalunya els vagi bé, als nostres representats els anirà bé. Reiterem els nostres desigs de felicitat i justícia. Moltes gràcies.’

Assistir a l’acte ha servit per a comprovar que la llengua de comunicació entre els consols és el castellà, però sobretot ha servit al govern per a veure que tot just ara els consols s’adonen que l’estat espanyol no fa cap pas per a resoldre el problema. ‘I això els comença a inquietar’, diuen fonts del govern.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any