Descobreixen a Canovelles un assentament neolític ‘de primer ordre’ pel bon estat de conservació i l’antiguitat

  • La Generalitat estudiarà la viabilitat tècnica perquè les restes quedin visibles en l'escola que s'ha de construir

VilaWeb
ACN
28.01.2016 - 16:43

Les obres de construcció de l’Escola Quatre Vents de Canovelles (Vallès Oriental) han permès descobrir un assentament neolític ‘de primer ordre’ pel bon estat de conservació i per l’antiguitat. Es tracta d’unes restes de fa uns 6.000 anys que compten amb dues cabanes , forns, estructures de combustió i una part funerària on s’hi han trobat dos esquelets. Els arqueòlegs consideren que es tracta dels jaciments més ben conservats de Catalunya dels primers assentaments humans a l’aire lliure. La Generalitat estudiarà ara la viabilitat tècnica i econòmica perquè les restes quedin visibles a l’edifici de l’escola, que s’ha de construir als mateixos terrenys a partir del mes de setembre.

‘Tenim molt pocs jaciments tan antics, i cap de tan ben conservat’, ha assegurat el director de les obres d’excavació, Jordi Roig. Les restes se situen entre els anys 4.500 i 4.800 AC. Segons Roig, es tracta d’un assentament ‘singular i de primer ordre’ i en aquest sentit destaca les soleres de pedres de les dues cabanes. ‘Parlem dels primers assentaments humans a l’aire lliure’, assenyala.

El director de l’excavació ha explicat que la bona conservació es deu a una riera pròxima i a ‘les successives rierades’, que han anat tapant la zona amb terres i graves. ‘L’estat és excel·lent’, ha afegit. Es dóna el cas que aquesta zona de Canovelles ha estat objecte de diverses obres en els últims anys. ‘En les 4 o 5 hectàrees del voltant s’hi han trobat restes des de l’època neolítica fins a la medieval’, ha indicat Roig.

El poblat també destaca per ser una construcció ‘ben estructurada’, del principi del neolític, amb les dues cabanes, sis focs o forns amb restes de fustes i una zona diferenciada funerària, en la qual s’hi han trobat dos esquelets, un dels quals estava enterrat amb una ovella i un vas. Un fet que demostra que ja hi havia consciència d’una altra vida, segons els arqueòlegs.

Objectiu: que l’assentament resti visible
El batlle de Canovelles, José Orive, considera que seria un ‘privilegi’ per la població que les restes quedessin visibles dins de la futura escola Quatre Vents. L’edifici s’ha de començar a construir aquest setembre i les obres tindran una durada d’entre 15 i 18 mesos. Segons Orive, el compromís de la Generalitat és estudiar la viabilitat ‘tècnica i econòmica’ perquè l’assentament quedi visible.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any