Segons un estudi, si Catalunya fos independent tindria 139.000 llocs de feina més

  • L'estudi ha estat fet sota la coordinació d'Oriol Amat i Modest Guinjoan i reuneix catorze treballs de diferents economistes i estudiosos

VilaWeb
ACN
21.07.2016 - 18:48
Actualització: 21.07.2016 - 21:14

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha presentat avui l’estudi que publica la Revista de Catalunya, coordinat per Oriol Amat i Modest Guinjoan. Aplega catorze treballs d’economistes i estudiosos que analitzen com afectaria financerament Catalunya la consecució de la independència. Cap dels estudis no preveu que la separació de l’estat espanyol fos negativa per al Principat.

Un dels que aporta dades més interessants és el que tracta de l’impacte de la independència en l’ocupació. Com ha explicat Guinjoan, el treball agafa les dades del 2015 i n’extreu uns càlculs que conclouen que es crearien 50.000 llocs de feina més al sector públic, 16.000 més derivats de la despesa pública, 30.000 per la capitalitat d’estat i 41.000 més per les infrastructures. ‘En total, quasi 139.000 llocs de feina més tindríem a la Catalunya independent’, ha dit.

Boicot sense efecte si hi ha acord amb la UE
L’estudi també preveu la possibilitat d’un boicot de l’estat espanyol derivat de la nova situació. Segons l’autor, tindria un efecte molt limitat. A més, ha dit que la fase de transició entre la independència unilateral i el reconeixement internacional no existeix: ‘De facto, no hi ha independència sense acord, i amb acord, aquest període no existiria’, conclou.

En paraules d’Amat, de la lectura de tots els escrits se’n deriva que la Catalunya independent és viable i que amb una Catalunya independent dins la UE hi hauria més benestar. ‘Les conseqüències de la independència serien un dèficit i un deute més baixos i menys desocupació. Alhora, hi hauria més superàvit, més bones infrastructures, i millores en les pensions i en la qualitat creditícia’, ha assegurat. Quant als possibles riscs, ha dit que foren assumibles i menors, i no afectarien la imatge ni la marca internacionals de Barcelona i Catalunya. Amb tot, Amat ha remarcat que l’informe palesa que resulta imprescindible una independència amb negociació entre Espanya, Catalunya i la UE per protegir millor els interessos de totes les parts.

Carles Puigdemont ha clos l’acte de presentació lloant la feina dels experts que s’esforcen a rebatre els arguments dels contraris a la independència, els quals, segons el president, fan servir explicacions ‘bastant indocumentades’. Ha recomanat la lectura quasi obligatòria de l’informe perquè reforça la idea que defensa el seu govern: ‘La independència es farà amb rigor o no es farà. És una reflexió a la qual haurem de recórrer durant els mesos vinents, perquè són els més decisius. No podem fer cas només del “sorollòmetre”.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any