Milers de persones secunden la ‘crida per l’escola que volem’ a València

  • Una desena de muixerangues han encapçalat la cercavila d'Escola Valenciana pel centre de la ciutat

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.02.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui, Dia Internacional de la Llengua Materna, els carrers de València s’han omplert amb milers de persones i també de música i danses tradicionals en la cercavila organitzada per Escola Valenciana en defensa d’un nou model d’escola pública. En el marc de la campanya ‘Crida per l’escola que volem‘, l’entitat –que acaba de merèixer el Premi Martí Gasull de la Plataforma per la Llengua– ha volgut donar visibilitat al ‘teixit social i cívic que formen les comunitats educatives del País Valencià, les persones que treballen de valent per intentar garantir la millor educació possible’, en paraules del seu president, Vicent Moreno. ‘El seu suport al model de l’escola que volem és la millor garantia perquè el pròxim govern de la Generalitat prenga bona nota de les necessitats educatives que tenim.’

Moments abans de començar Moreno ha expressat la satisfacció per la bona acollida de la proposta amb participació de tot el País Valencià i ha comparat l’esperit de les muixerangues amb el d’Escola Valenciana, ‘un col·lectiu de base, que fa pinya i tira amunt el xiquet que puja a dalt’: ‘Es construix amb una forta base, persona a persona, fins a enlairar-se gràcies a la feina col·lectiva i ben organitzada que té com a colofó un xiquet al cim, que per a nosaltres representa el futur del nostre poble, l’alumnat valencià que es mereix la millor educació possible.’

Una desena de muixerangues, justament, han estat les encarregades de guiar els participants en la cercavila, que ha eixit a les sis de la plaça de Sant Agustí de València: la Nova Muixeranga d’Algemesí, la Muixeranga de Cullera, la Muixeranga de Sueca, la Muixeranga de la Safor, la Muixeranga de València, la Jove Muixeranga de València, la Muixeranga d’Alacant, la Congolla-Muixeranga de Castelló, la Muixeranga del Camp de Túria i la Muixeranga del Camp de Morvedre.

Rere seu, la primera pancarta era duta per alumnes de centres educatius amb el títol ‘Som el futur’. Sobre la presència dels nens, Vicent Moreno ha destacat que són ‘els qui gaudiran d’un canvi de model educatiu amb el canvi de govern a la Generalitat Valenciana’. 

A continuació es podia veure la pancarta de la junta directiva d’Escola Valenciana, seguida per representants polítics, representants de sindicats i pares i mares, entitats cíviques i les coordinadores comarcals d’Escola Valenciana organitzades de sud a nord. 

Les coordinadores han anat acompanyades per colles de música i cultura popular valenciana de les comarques a les quals pertanyen. Nans i gegants, grups de danses, botafocs, campaners, tabals i dolçaines, xarangues i batukades han acompanyat les coordinadores de l’entitat. 

L’acte s’ha acabat a la plaça de la Mare de Déu de València, on el president d’Escola Valenciana ha llegit el manifest de la ‘Crida per l’escola que volem’ i on les muixerangues han alçat torres humanes en homenatge a l’escola pública, de qualitat i en català que vol la societat valenciana. La Dansà Popular de l’Horta Nord hi ha posat el punt final. 

Allà mateix Vicent Moreno s’ha adreçat als participants: ‘L’any passat la Conselleria d’Educació va prohibir que férem la conferència de premsa de presentació de les festes per la llengua en una escola pública. La vam haver de fer al carrer. És per això que enguany presentem directament les Trobades 2015 als carrers del Cap i Casal, perquè volíem que fóra la societat la gran protagonista d’aquesta presentació i perquè el govern Fabra tinga ben clar que les censures no porten enlloc. Hui diem ben clar i ben alt que ningú no podrà silenciar la nostra veu, la veu de la nostra escola, l’escola que volem.’

A la ‘Crida per l’escola que volem’ han assistit representants del PSPV-PSOE, Compromís, Esquerra Unida del País Valencià, Esquerra Republicana del País Valencià, Els Verds, Podem, CUP, Comissions Obreres del País Valencià, UGT del País Valencià, Intersindical Valenciana, Confederació Gonçal Anaya, FAPA València, FAPA Penyagolosa, FAPA Enric Valor, Associació de Directors d’Instituts, Associació Valenciana de Directors d’Infantil i Primària, STEPV, Federació d’Ensenyament de Comissions Obreres, Federació de Treballadors de l’Ensenyament de la UGT, SEPC, BEA, COS, València Laica, Acció Cultural, Ca Revolta, ACICOM, Societat Coral El Micalet, Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Salvem el Cabanyal, Xúquer Viu, FOLC, Òmnium Cultural, Amics de la Bressola, Institut d’Estudis Catalans, FAPAC i Enllaçats per la Llengua.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any