El PSOE accepta la cadena perpètua en el pacte contra el gihadisme

  • Pedro Sánchez fa passar per davant 'la unitat en la lluita contra el terrorisme' en el pacte amb el PP

VilaWeb
Redacció
02.02.2015 - 18:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, signen avui a la tarda el pacte entre socialistes i populars contra el gihadisme, en la negociació del qual s’havien encallat aquestes dues últimes setmanes. El principal motiu de desavinença era la inclusió de la presó permanent revisable, és a dir, una fórmula equiparable a la cadena perpètua que els populars ja han introduït en la reforma del codi penal que es tramita a les corts espanyoles.

El PSOE volia fer un ‘pacte d’estat’ amb el PP sobre l’anomenat terrorisme gihadista, però l’incomodava el fet que aquesta proposició de llei inclogués la referència a la presó permanent. Finalment, han trobat un manera de referir-s’hi que ha satisfet els uns i els altres: la presó permanent revisable no apareix com a tal en la proposició de llei, tal com demanava el PSOE, però sí que hi ha una remissió al sistema de penes que contempli el codi penal vigent. I justament el codi penal és en procés de reforma, de tal manera que incorporarà aquesta cadena perpètua encoberta.

Pedro Sánchez ha admès les desavinença en aquest punt amb el PP, però ha dit que feia passar per davant ‘la imprescindible unitat en la lluita contra el terrorisme’. Sánchez ha fet aquestes declaracions en la signatura del pacte amb Mariano Rajoy al Palau de la Moncloa.

Rajoy, per la seva banda, ha dit: ‘Promourem les reformes legislatives i els recursos humans necessaris perquè la tasca de lluita contra el terrorisme sigui més eficaç’. I ha dit que aquesta proposició de llei era ‘la millor resposta legal al terrorisme.’

El pacte inclourà aspectes com una regulació de la figura del ‘llop solitari’, la penalització del finançament de les activitats que es considerin terroristes; la penalització de la difusió a internet dels continguts ‘terroristes’ o bé que es consideri que inciten a cometre ‘actes terroristes’. I hi haurà una vigilància de les web de contingut gihadista. Tot plegat, acompanyat d’un enduriment de les penes per aquesta mena de delictes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any