Junqueras: ‘Hem refet el clima de confiança per accelerar el procés i culminar-lo’

  • El president d'ERC ha subscrit l'acord anunciat per Mas de fer eleccions al setembre amb llistes separades

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.01.2015 - 21:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha ratificat l’acord anunciat pel president Mas de fer eleccions el 27 de setembre. Ha celebrat la recuperació de l’acord i del clima de confiança ‘necessari per a accelerar el procés i culminar-lo’. Segons ell, aquest període servirà per a bastir les estructures d’estat i la legislació que les farà viables. ‘Ens prepararem encara millor durant aquests mesos per guanyar la independència’, ha dit. Junqueras creu que l’acord és el millor possible, perquè permet als ciutadans de votar en una consulta definitiva i vinculant sobre la independència.

Vegeu el vídeo de la intervenció inicial de Junqueras:

‘És evident que si no hi havia acord no hi havia eleccions. La potestat de convocar-les no depèn d’ERC sinó del president de la Generalitat’, ha recordat Junqueras als periodistes des de la sala Torres Garcia del Palau de la Generalitat. Els republicans havien apostat des del principi perquè els comicis al Parlament se situessin al març, tal com també havien demanat els representants de l’ANC, l’AMI i Òmnium, presents també en la reunió d’aquest dimecres. Al final, Junqueras ha acceptat que s’ajornin fins el setembre perquè, segons ell, era necessari per a rubricar l’acord.

‘Totes les parts deuen pensar que la seva proposta inicial devia ser millor, però també estic convençut que totes les parts estan convençudes que l’acord actual és el millor, encara que només sigui perquè ens permet votar’, ha afegit el president d’Esquerra. Una resposta similar a la que va donar el 12 de desembre del 2013 quan es va assolir l’acord sobre la data i la pregunta de la consulta. Tot i haver rebutjat en repetides ocasions una pregunta en forma d’arbre que no preguntés exclusivament per la independència, Junqueras va definir aquella pregunta com ‘la millor’ perquè permetia consolidar l’acord entre les forces polítiques sobiranistes.

Junqueras ha pronosticat que l’oportunitat de votar sobre la independència en unes eleccions vinculants ‘ajudarà a què els cansats continuïn fent la feina i els il·lusionats encara posin més il·lusió’. El líder republicà ha reconegut que les negociacions han costat ‘més del que voldria’, però que un cop encarrilades serviran de punt d’inici per a un acord encara més ambiciós: el full de ruta independentista que plantegen pactar partits i entitats de cara a les eleccions del 27 de setembre.

‘Tenim una oportunitat extraordinària al davant que hem d’aprofitar. Hem de deixar de parlar de qüestions que són menors i parlar de les importants. Per què volem la independència? Per a fer què? Com l’exercirem? Al servei de qui? Quins costos i quins beneficis tindrà?’, ha explicat.

Pel que fa a les llistes electorals, que tants titulars han generat les darreres setmanes, Junqueras ha confirmat que ERC escollirà lliurement qui forma part de la seva candidatura. D’aquesta manera, podran incloure personalitats independents, tot i que una de les propostes que Mas va fer arribar als republicans dijous passat -i aquests van acceptar- vetava aquesta possibilitat.

Junqueras també ha reflexionat sobre com afectarà l’acord a les eleccions municipals del mes de maig. Segons ha explicat, l’autonomia municipal passarà per davant del pacte nacional, tot i que ha pronosticat que, en molts casos, els pactes municipals es concretaran ‘de forma natural’.

Un cop restablert l’acord amb CiU, la negociació més imminent entre les dues formacions és la dels pressupostos del 2015. Junqueras s’ha mostrat obert a dialogar i a pactar els comptes amb el Govern -tot i haver presentat esmenes a la totalitat contra totes les seccions dels pressupostos- sempre que garanteixin la màxima justícia social i contribueixin a construir les estructures d’Estat necessàries perquè Catalunya es prepari per ser un estat independent si els ciutadans així ho decideixen en les eleccions del setembre.

‘Hem de garantir els propers dies que els pressupostos siguin útils per al que hem de fer’, ha destacat. Per això, el líder republicà confia que el procés sobiranista no es vegi immers en la dinàmica electoral espanyola, tot i que les eleccions se situaran entre les municipals i les espanyoles.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any