Iñaki Aicart: ‘L’estratègia de no aplicar el TIL es reforçarà el curs vinent’

  • 'Hi haurà resposta' a la resolució de la Conselleria d'Educació, diu el portaveu de l'Assemblea de Docents de les Balears

VilaWeb
Redacció
01.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Per l’Assemblea de Docents de les Illes Balears, la resolució de la Conselleria d’Educació per a aplicar el decret de trilingüisme (TIL) a les aules, no ha estat cap sorpresa. ‘Era una cosa esperada’, diu Iñaki Aicart, però ‘l’estratègia de no aplicar el TIL en sortirà reforçada’.

Fins ara, explica, la conselleria que dirigeix Joana Maria Camps es dedicava a fer por als docents, i ara utilitza ‘pràctiques antidemocràtiques’ per aplicar el decret. Volen ‘suplantar’ els claustres, que són un òrgan democràtic i que ha d’aprovar el projecte TIL amb criteris pedagògics, per imposar la seva posició, explica Aicart. Però ‘hi haurà resposta’.

L’assemblea estudiarà les vies legals per enfrontar-se a l’última resolució d’Educació, perquè consideren que es tracta d’una ‘pràctica antidemocràtica’. Aicart insinua que fins i tot podrien haver comès prevaricació.

Vaga a començament de curs

L’Assemblea de Docents de Mallorca va proposar ahir de fer vaga d’un dia a començament de curs com a protesta per les decisions de la conselleria. L’objectiu és ‘fer manifest que aquest curs no serà normal i que la conselleria atia el foc i cerca la crispació’. Aquesta proposta haurà de ser ratificada a final d’agost per aquesta mateixa assemblea i després s’haurà de debatre a la resta d’assemblees de les illes.

Insubmissió a les aules

Aircart assegura que el decret no s’aplicarà a les aules. ‘Ara tenim més arguments per a fer desobediència’, diu. L’assemblea de docents ‘crea una estratègia per a la insubmissió’ amb vista al curs vinent, i afegeix que ‘l’acció ha de ser més contundent’. ‘Farem una crida a no aplicar el TIL a les aules’, assegura el portaveu, perquè creu que ara tenen més experiència i han estudiat més la legislació.

A més, diu que no aplicar el TIL és positiu per als alumnes. Els canvis del nombre d’hores de català i d’espanyol no responen a criteris pedagògics –assegura– i, per tant, si el decret s’aplica ‘tindrà repercussions negatives per a l’equilibri de les llengües’. Pel que fa a l’anglès, pensa que és un programa que s’ha aplicat sense prou recursos necessaris ni s’ha ampliat la formació del professorat: ‘Va destinat a fracassar.’

Una vaga indefinida abans de les eleccions del 2015

Segons Aicart, l’assemblea de docents sospesarà de fer una vaga indefinida com la del curs passat, però aquesta vegada a la primavera, abans del període electoral.

Els docents volen evitar la indiferència que va mostrar la consellera a la vaga de l’octubre passat, i per això escolliran les dates en què pugui ser més eficaç: abans d’unes eleccions: ‘Aquest serà el moment més adient per a mostrar el nostre rebuig i arribar una negociació.’ Abans de les eleccions europees, recorda, ‘vam notar un canvi d’actitud de la Conselleria d’Educació’, però després les urnes els van castigar igualment, afegeix.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any