En marxa el multireferèndum, malgrat la prohibició del Tribunal Suprem espanyol

  • Els mossos fan retirar algunes meses

VilaWeb
ACN
25.05.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de la decisió del Tribunal Suprem espanyol de suspendre el multireferèndum, divendres, els seus impulsors han decidit de tirar endavant. En aquest sentit, es mostren tranquils de cara a la jornada d’avui, en què més de 276 taules de votació s’instal·laran als carrers de 130 municipis de tot Catalunya. Mar Grau, de la Plataforma Aturem BCN World, va dir ahir que s’havia polititzat la iniciativa i va animar la població a participar-hi per demostrar que no es té por. El 16 de maig va acabar el període per votar de manera electrònica i ahir s’acabava el període de vot anticipat.

Els Mossos d’Esquadra han fet retirar algunes meses. Segons ha informat el Ministeri de l’Interior en conferència de premsa, els agents han fet retirat les taules properes als col·legis electorals, per exemple a Lloret de Mar i Reus, entre altres llocs. Els agents identifiquen les persones responsables de cada lloc, aixequen acta i ho comuniquen a la junta electoral corresponent.

El multireferèndum, tot i la prohibició de la Junta Electoral Central, tirarà endavant gràcies al suport i l’assessorament d’institucions i també de tota la societat, tal com va apuntar ahir Carme Pagès, de Som lo que Sembrem, una de les entitats promotores.

Mar Grau, també promotora del projecte, va insistir que la consulta no tenia res a veure amb les eleccions europees i va recordar que es tractava d’una convocatòria organitzada des de la ciutadania. Va denunciar que la Junta Electoral Central i més organismes haguessin intentat polititzar la iniciativa i va dir que alguns partits polítics havien acabat de refermar que la Junta Electoral denegués la sol·licitud que s’havia presentat.

Des del dia de Sant Jordi fins el 16 de maig s’hi va poder votar electrònicament, i del 17 al 24 s’hi ha pogut votar anticipadament en més d’un centenar de meses repartides per tot el país. Avui, coincidint amb les eleccions europees, 276 taules s’instal·laran al carrer.

Cal recordar que hi poden votar totes les persones més grans de setze anys residents a Catalunya, i que les preguntes que es plantegen són set. Quatre es refereixen a qüestions generals, com els transgènics, el deute públic, la sobirania energètica i la llei d’ILP. A més, els ciutadans del Camp de Tarragona són preguntats sobre el BCN World; els de la Selva, el Pla de l’Estany, el Gironès, l’Alt i el Baix Empordà sobre la MAT, i els de la ciutat de Lleida sobre la gestió del servei d’abastament d’aigua.

Segona onada a la tardor

Carme Pagès va reconèixer que tenien preguntes guardades que no van poder entrar en aquesta primera consulta de multireferèndum, i va avançar que segurament a la tardor es podria fer una segona onada, amb noves preguntes. Tot plegat, apostant per una democràcia participativa i amb la intenció de ‘canviar certs models, tal com reclama la ciutadania’.

Més informació:

On es podrà votar en el multireferèndum del 25 de maig?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any