El TC, dividit sobre la declaració de sobirania

  • Sis magistrats són partidaris d'anul·lar el text i cinc ho veuen innecessari, segons diversos mitjans

VilaWeb
Redacció
14.02.2014 - 09:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Constitucional va començar ahir a estudiar per primera vegada la declaració de sobirania del Parlament, que està suspesa des del 7 de maig. L’estudi de la declaració no formava part de l’ordre del dia,però la ponent, la vice-presidenta Adela Asúa, ja té un esborrany preparat i els magistrats volen resoldre la qüestió tan aviat com sigui possible. Segons diversos mitjans, però, el ple d’ahir va evidenciar una divisió clara entre els magistrats sobre aquesta qüestió. Sis magistrats són partidaris d’anul·lar el text, tal com demana el govern espanyol, i cinc, entre el quals la vice-presidenta Asúa, ho veuen innecessari.

L’esborrany de ponència d’Asúa s’inclina per refusar la impugnació de l’executiu espanyol, però com es troba en minoria, continuarà negociant el text de la seva ponència.

La premsa espanyola, nerviosa

Per una altra banda, bona part de la la premsa espanyola ha reaccionat amb nerviosisme a aquesta informació. L’editoriald’avui del diari El Mundo, per exemple, que porta per títol ‘El Constitucional ha d’admetre a tràmit la impugnació del govern’, critica amb duresa la presa de posició dels membres del tribunal que consideren que la declaració de sobirania és només una declaració política. En especial, carrega contra la vice-presidenta del Tribunal Constitucional. Diu: ‘La vicepresidenta del Tribunal Constitucional, Adela Asúa, afí al PNB, nomenada a proposta del Partit Socialista i ponent de la impugnació del Govern a la declaració sobiranista del Parlament de Catalunya, va defensar ahir davant el Ple del Tribunal que es tracta d’una declaració política que no té efectes jurídics i, en conseqüència, no ha de ser objecte de pronunciament del Constitucional. En definitiva, el que proposa és la inadmissió a tràmit de la impugnació del govern’.

L’ABC titula ‘La majoria del TC impedirà que Adela Asúa avali el desafiament català‘ i, la Razón, ‘La declaració sobiranista de Catalunya parteix el Constitucional.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any