L’aprovació del TIL encén la gran manifestació de diumenge a Palma

  • El PP es queda sol al parlament, amb milers de manifestants protestant davant l'edifici

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.09.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir el parlament va aprovar el polèmic decret del trilingüisme, el Tractament Integrat de Llengües (TIL), només amb els vots del PP, que hi té majoria. Això ha encès encara més els ànims a les Illes. Mentre es feia la votació, molt tensa, milers de mestres, pares i ciutadans, la gran majoria abillats amb la característica samarreta verda contra el TIL, protestaven des de fora l’hemicicle. No van cessar els crits de ‘dimissió’ adreçats al govern ni els cants de ‘L’estaca’ de Lluís Llach, una cançó que ha esdevingut himne de la lluita dels mestres (vídeo). ‘Ja veuran diumenge, tots al carrer’, se sentia repetidament quan els manifestants abandonaven la protesta.

De fet, totes les mobilitzacions ja s’encaminen cap a la manifestació de diumenge a Palma, que es preveu que serà multitudinària. Mentrestant, les mostres de suport es multipliquen. Hi ha hagut llargues cues per a comprar la samarreta verda que simbolitza la lluita; el consell de govern de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha publicat un comunicat en què defensa el model d’immersió aplicat aquestes darreres dècades i blasma la mesura validada ahir pel PP; es van veure samarretes verdes i pancartes a l’escenari del concert d’Obrint Pas a Barcelona per la Mercè i a la cursa de muntanya Ultra Cavalls del Vent, per exemple; en pobles i ciutats de les Illes hi ha hagut multitud d’actes i concentracions de suport; un grup d’artistes ha signat un manifest en favor de la vaga, entre els quals Miquel Barceló, que ha donat una obra seva a la caixa de resistència per a pagar les despeses de la protesta, etc. La caixa de resistència, per cert, ja ha aplegat més de cent cinquanta mil euros i aquesta setmana s’obrirà per a qui pugui necessitar els diners.

En aquest sentit, cal tenir en compte que cada docent perd noranta euros cada dia de vaga. Alguns havien expressat la voluntat de fer vaga només una setmana, però ara, veient l’actitud incomprensiblement intransigent del govern i la solidaritat de la gent, molts asseguren que allargaran la lluita fins que l’executiu no rectifiqui.

Camps: ‘El govern no farà ni un pas enrere’

La consellera d’Educació, Joana M. Camps va dir ahir al parlament que no se sentia avergonyida per aquest començament de curs amb vaga indefinida de docents i va assegurar una vegada més que el govern no faria cap pas enrere. La consellera va tornar a vincular els partits d’esquerra amb la violència i va acusar l’oposició de fer servir els infants amb finalitats polítiques en les protestes contra el decret.

El president balear, José Ramón Bauzá, va dir: ‘El govern vol millorar el sistema educatiu perquè som a la cua. Volem un sistema de llibertat i no d’imposició i immersió.’ I adreçant-se a l’oposició va afegir: ‘El govern tirarà endavant les reformes que faci falta perquè no vull liderar el fracàs escolar de tot Europa. Vostès només tenen una estratègia, el renou.’

Per la seva banda, els portaveus de l’oposició (PSIB, Més i el batlle de Manacor, Antoni Pastor) van reclamar a Bauzá que es fes enrere i escoltés els ciutadans, que fa dies que es mobilitzen contra el decret, i van acusar el president de ‘piròman’ i ‘il·luminat‘. També van anunciar que, si el PP perdia la majoria absoluta a les eleccions vinents, derogarien immediatament el decret llei.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any